18 Hızlı Büyüyen Sonbahar Sebzeleri Kaplara Ekilecek

Sonbaharda sebze yetiştirmeye devam etmek elbette oldukça mümkün, sadece daha kaprisli hava koşullarına uyum sağlamanız gerekecek ve kapları kullanma gerçeği size yardımcı olabilir!

Bugün size sınırlı bir alanda bol bir hasat için kaplara dikmeniz için hızlı büyüyen 18 sonbahar sebzesi getiriyorum.

1) pancar

Pancarları yaz sonunda ve erken sonbaharda, sonbaharın sonlarında ve kışın başlarında hasat için yetiştirebilirsiniz. Ilıman bir iklimde yaşıyorsanız, kışın da büyümeye devam edin. Sadece kökleri değil pancar yaprakları da yenilebilir ve lezzetlidir.

2) Yeşil lahana

Sonbaharda ekilen yeşil lahana, ilkbahar mahsulünden daha lezzetlidir. Bu sebzeyi yazdan sonra, bölgenizde beklenen ilk don tarihinden 6-8 hafta öncesine kadar erken ve sonbaharın ortasında ekmeye başlayabilirsiniz.

3) Yeşil Fasulye

Sonbaharda ekilen bol miktarda yeşil fasulye hasadı yapabilirsiniz. Sonbahar ekimi için, don olmayan bir bölgede yaşamıyorsanız, 60 ila 80 gün içinde erken gelişen fasulye türlerini seçin. Cüce fasulye çeşitleri bunun için uygundur.

4) Yeşil Soğan

Sadece sonbaharda değil, tüm yıl boyunca sürekli yeşil soğan yetiştirebilirsiniz. Erken hasat ettiğiniz için soğan bitkilerinden dikildiğinde yaklaşık 3-4 hafta içinde hazır olurlar. Hafif tadı çorbalara, makarnalara, salatalara, omletlere ve yahnilere harika bir katkı sağlar.

5) marul

İster tat ister vitamin içeriği hakkında konuşuyor olun, evde yetiştirilen marul, her gün mağazadan satın alınan maruldan daha iyi performans gösterir. Serin bir mevsim mahsulü olduğu için sonbaharda kolayca büyüyebilir. Sonbahar marulu için dondan en az sekiz hafta önce ekin. Hafif dona da tahammül edebilir!

6) Alabaş

Yabani lahananın soyundandır ve şalgam benzeri bir tada sahip lahana ve lahana ile aynı türe aittir. Sonbahar mahsulü arıyorsanız, tohumları yazın ortasından sonuna, temmuz veya ağustos aylarında ekin. Sıcak bir iklimde, kışın da yetiştirebilirsiniz.

7) bezelye

Bezelye için bir sonbahar mahsulü arıyorsanız, zamanlama çok önemlidir. Bezelyelerin filizlenmesi için ilk dondan 8-12 hafta önce verin, yaz ortasından sonuna kadar iyi bir zaman olmalıdır.

8) turp

Bu kök sebzenin yetiştirilmesi kolaydır ve onu ilkbahar ve sonbaharda ekebilirsiniz. Sonbahar ekimi için doğru tohum ekim zamanı, ilk sonbahar donundan en az 4-6 hafta öncesidir. Turplar sıcak havalarda civatalama eğilimindedir, bu nedenle onları orta sıcaklık aralıklarında diktiğinizden emin olun.

9) roket

Bu yeşil salata, hardal ailesinin bir parçasıdır, bu yüzden biberli bir tada sahiptir. Sonbaharda hasat için, yaz sonunda ve sonbahar başında ekin. Roka hızla büyür ve sadece 4-6 hafta içinde toplanmaya hazırdır.

10) Bok Choi

Lahana ailesine ait olan bok choy, Pak Choy olarak da bilinir. Serin bir hava mahsulüdür ve yaz ortasından sonuna kadar ve sonbaharın başlarında ekilebilir. Baby bok choy 30 gün içinde hasat için hazır olacak, uzun çeşitler ise 4-6 hafta sürecek. Besinler açısından zengindir ve herhangi bir düşük kalorili diyete mükemmel bir ektir.

11) Havuç

Bölgenizdeki ortalama ilk donma tarihi ile sonbahar hasadı için havuç ekimi hakkında fikir edinebilirsiniz. Havuçların büyümesi 10 ila 12 hafta sürer, bu yüzden onlara bu kadar zaman verin. Havuçlu turpları büyük bir kapta veya yükseltilmiş bir yatakta yiyebilirsiniz çünkü turplar daha havuç olgunlaşmadan önce çıkarılabilir.

12) Hardal yeşillikleri

Sonbaharda ekildiğinde, yumuşak hardal yeşilliklerinden biraz baharatlı, biraz daha tatlı bir tat alacaksınız. Kaplara ekilecek en iyi sonbahar sebzelerinden biri, hafif dona dayanabilir, ancak ıspanak ve lahana kadar soğuğa dayanıklı değildir. Soğuk kışın sıcak bir mikro iklim sağlarsanız, kışı geçirebilirse şaşıracaksınız. Ilıman bir iklimde yaşıyorsanız, kışın kolayca hardal yetiştirmeye devam edin.

13) ıspanak

Ispanak tohumlarını yaz sonunda Ağustos ayında ekin. Bunu sonbahar sonu ve kış hasadı için Eylül ayına kadar da yapabilirsiniz. Ispanakları saksıda yetiştireceğiniz için kışın içeride bir pencere pervazında veya soğuk bir çerçevede saklayabilir ve serin günlerin geçmesini bekleyebilir ve yeniden ilkbahar ortası hasadı alabilirsiniz.

14) Kale

Sonbaharda hasat edildiğinde, lahana eşsiz bir tatlı ve cevizli lezzet sunar çünkü yapraklar soğukta olgunlaştığında daha tatlı olurlar. Sonbahar hasadı için ilk dondan yaklaşık 6-8 hafta önce ekin. Lahana ile ilgili iyi bir şey, yabani lahana ailesinin diğer üyelerinden daha soğuğa dayanıklı olmasıdır.

15) İsviçre pazı

İsviçre pazı, yaz aylarında olgunlaştığında yükselme eğilimi gösterir, bu nedenle onu sonbahar mahsulü olarak almak bu sorunu çözebilir. İlk sonbahar donunun beklenen tarihinden en az 40 gün önce pazı ektiğinizden emin olun. Bitkiyi kaplarda yetiştirirken erken dondan kolayca koruyabilirsiniz.

16) Şalgam

Sıcak yaz ayları dışında, bu serin mevsim mahsulü ilkbahar ve sonbaharda yetişebilir. Daha tatlı ve daha yumuşak bir tat için sonbahar hasadı tercih edilir, tohumlar yaz sonunda ekilir!

17) Tatlı Patates

Tatlı patates, tatlı ve yenilebilir yumrulu kökleri ile bilinir. İlkbaharda ve sonra tekrar yaz sonunda ve sonbaharın başında yetiştirebilirsiniz, böylece 100 ila 120 donsuz gün olur. Bu mükemmel süs asmasını ev bitkisi olarak da saklayabilirsiniz.

18) Daikon

Daikon, Asya ülkelerinde yaygın olarak yetiştirilen bir turp türüdür. En iyi sonbaharda serin havalarda yetişir. Erken kış hasadı için yaz sonundan sonbahar ortasına kadar ardışık dikimlere başlayın. Ilıman, don olmayan bir iklimde yaşıyorsanız kışın büyümeye devam edin.

Size kalmış !