Ağustos her zaman yılın en sıcak ayıdır ve sıcakla birlikte çok çeşitli bahçe işleri gelir. İşte, o sıcak yaz günlerinde bahçeye çıkmanızı ve bahçede geçirdiğiniz zamanı en üst düzeye çıkarmanızı sağlayacak, Ağustos ayı için bazı hızlı bahçıvanlık ipuçları.
Büyüme yılında şimdiye kadar, zamanınızın çoğunu toprağı, tohumları, fideleri ve bitkileri beslemek, onları beslemek için harcadınız, böylece sizi sebze bahçesinden bol miktarda sebze ile ödüllendirdiler.
Bu ay bahçenizin sizden isteyeceği iş türünde belirgin bir değişiklik fark edeceksiniz. Ağustos günleriniz bahçenin cömert hediyelerini toplamak, yemek pişirmek ve korumakla geçecek.
1) Sebze bahçesini sulayın
Bahçeyi sulamak muhtemelen akla gelen ilk sıcak hava işidir, çünkü su olmadan ekinleriniz çabucak bozulur. Ancak, sulama sadece son derece sıcak ve kuru havalarda gerekli olacaktır. Sebzeleriniz artık olgunlaşıyor ve meyveler büyürken önceki aylarda olduğu kadar suya ihtiyaç duymuyor.
Son derece kuru bir yazınız varsa, toprağı yaklaşık 20 dakika iyice ıslatarak sulayın ve bunu her 3 veya 4 günde bir yapın. Hafif bir sprey sadece toprağın üst kısmına dokunacak ve çabucak kuruyacaktır.
2) Komposterinizi çevirin
Bir başka sıcak hava sebze bahçesi işi, kompost kutusunu çevirmek olacaktır. İdeal olarak, 3 kutunuz var. İlkine mutfak artıkları, bahçe artıkları ve diğer “çöpleri” eklemeli, hacminin yaklaşık %50’sini kaybettiğinde ikinciye çevirmeli ve hacminin yarısını kaybettiğinde üçüncüye geri çevirmelisiniz.
3) Hastalıklara ve zararlılara karşı dikkatli olun
Tabii ki, haşereler sıcak hava ile birlikte gelir ve kelebekler bu ay yılın diğer zamanlarından daha fazla yumurta bırakırlar, bu nedenle yumurta veya tırtıl için yaprakları kontrol ederken dikkatli olun. Ayrıca, bu yaprak bitlerine dikkat edin ve kontrolden çıkarlarsa üzerlerine sabunlu bir solüsyon püskürtün.
Fasulyeniz kara sineklerle yoğun bir şekilde musallat olduysa, büyüyen ucu topladıkları yerden kesin ve atın.
Bira tuzakları sümüklü böcekleri kontrol etmenin en iyi yoludur, ancak etkili bir tuzak hızla sümüklü böcek çorbasına dönüşebilir, bu yüzden onları sık sık boşaltın ve taze bira ekleyin.
4) Ağustos ayında gübreleyin
Bu ay büyük meyveli bitkileri beslemelisiniz. Domatesler bu ay bol meyve vermeli. Onlara biraz sıvı domates veya karakafes çayı verin. Sadece domates için değil, biber, patlıcan, salatalık, kabak (kabak), kabak ve balkabağı için de iyidirler.
5) Sebzelerinize iyi bakın
Meyvelerin gelişmesi ve olgunlaşması için zamana sahip olması için domateslerin şimdi durdurulması gerekecek. Sadece büyüyen ucu kesin ve enayileri sıkıştırmaya devam edin, böylece sahip oldukları tüm enerji meyveye gidecektir.
Koşucu fasulyeler de çerçevelerin üstünde olmalıdır, bu nedenle büyüyen uçlarını da sıkıştırın.
İkinci erken patatesler şimdi toplanmaya hazır olacak. Onları kazmak için bir gün seçin ve saklamadan önce serin ve gölgeli bir yerde kurumasını bekleyin.
En iyi patatesler hariç hepsini çıkarın ve önce kullanın. Mükemmel patateslerden başka bir şey saklamaya çalışmak, tüm bir hasata mal olabilir, çünkü herhangi bir çürüme, sağlıklı patateslerinizden çabucak geçecektir.
Ve patateslerinizi ne kadar dikkatli ayırmış olursanız olun, çürük bir patatesin çatlaklardan kayması ihtimaline karşı, birkaç hafta sonra kesinlikle tekrar yapmaya değer.
Ana mahsul patatesleri yaklaşık 20 hafta toprakta kalacak, bu nedenle onları Nisan ayının ilk haftasında ekmedikçe Eylül’e kadar hasat edilmeyecekler. Islak hava onları küflenmeye karşı duyarlı hale getirir, bu nedenle yeşilliklerin kararmasına ve ölmesine dikkat edin. Geç yanıklıktan etkileniyorsanız, hepsi kaybolmaz, patates bitkisinin tüm yapraklı saplarını kesin ve bahçenizden atarak veya yakarak atın. Patatesleri kazmadan önce 2 hafta yerde bırakın.
6) Yeşil gübre yetiştirin
Patateslerinizi hasat ettikten sonra, biraz yeşil gübre yetiştirmek iyi bir fikirdir. Yeşil gübre, ek besin sağlamak için toprağa bırakılabilen veya toprağa kazılabilen bir bitkidir.
Hardallar genellikle yeşil gübre mahsulü olarak kullanılır, ancak bu mahsul verim sağlamadığına göre, neden bodur yeşil fasulyeyi denemiyorsunuz? Lezzetli bir ince fasulye mahsulünüz var ve işiniz bittiğinde, gövdeleri kesip kökleri kışın yerde çürümeye bırakmak toprağa nitrat sağlayacaktır.
7) Sebzelerinizi hasat edin
Ağustos, olgun ürünler açısından zengindir. İşte Ağustos ayında hasat edilmeye hazır sebzelerden bazıları:
- Turp
- yaz kabağı
- Domates
- Mısır
- Karnabahar
- Havuçlar
- Fasulyeler
- yeşil fasulyeler
- choux
- kereviz
- ıspanak
- Şalgam
- patates
- kış soğanı
- lahana
- biber
- pancar
- çılgın
- salatalıklar
8) ekmek
Artık havalar zirvede olduğuna göre, taze sebzeleri düşünmeye başlamanın zamanı geldi. Bu ay iç mekanda ekmeniz gereken sebzelerden bazıları:
- taze soğan
- bahar lahanası
- rustik marul
- çılgın
- Şalgam
9) Bitki
Bu ay çok hasat yaptığımız için ağustos ayında ekebileceğiniz bir şey var mı diye merak ediyor olabilirsiniz. Ve size güzel bir haberim var, Ağustos ayında ekip ekebileceğiniz 27 sebze ile bu makaleyi takip edin.
Umarım bu ay bahçede çok eğlenirsiniz. Zor bir iş olduğunu biliyorum, ama aynı zamanda çok ödüllendirici!