Aralık genellikle sebze bahçesinin durduğu aydır ama toprağınızın durumuna ve hava durumuna göre neler yapabileceğinizi keşfetmenizi öneririm.
Toprak uygunsa, zengin toprağa ihtiyaç duyan mahsuller için bol miktarda iyi çürümüş bahçe kompostu veya gübre ekleyerek sebze bahçenizin toprağına kadar.
Fasulye, bezelye, pırasa ve kabak gibi özellikle organik maddeye düşkündür. Örneğin, havuç ve patates gibi diğer mahsuller, zengin yetiştirme koşullarına tahammül edemez, bu nedenle, zeminde çalışmaya başlamadan önce gelecek baharda nereye ekileceği hakkında iyi bir fikre sahip olmak önemlidir.
Karnabahar çiçek salkımını bir dış yaprakla kaplayarak veya bahçecilik yapağı kullanarak dondan korunması gerekecektir.
Hava fırtınalıysa, turpgillerin kuvvetli rüzgarlara karşı dikilmesi veya istiflenmesi gerekebilir.
Rhubarb, Chicory ve Chourb, ayrıca deniz crambé veya deniz lahanası olarak da adlandırılır
Geçen ay dona maruz kalan ravent taçları artık seranın nispi sıcaklığına getirilebilir. Soluk, sulu, daha az asidik gövdeler elde etmek için, taçları büyük kutularda birbirine çok yakın şekilde paketleyin, kutuları nemli toprak veya turba ile doldurun. Kronların üstleri sadece yüzeyde görünmelidir. Tam karanlık gereklidir, bu nedenle kutuların etrafında ve üzerinde dolaşmak için bir muşamba veya siyah plastik torba perdesi sabitleyin. Kutular bir seranın altındaysa, ekrandan siyah plastik bir muşamba asmanız yeterlidir. Başlangıçta 10°C’lik bir sıcaklık gereklidir ve filizler büyümeye başladığında sıcaklığı en az 16°C’ye yükseltin.
Ravent açık havada da zorlanabilir, ancak süreç çok daha yavaştır.
Hindibayı zorlamaya ve raventi zorlamaya devam edin.
Hindiba, alabalık ve raventin köklerini, zorlama bittikten sonra atın, çünkü bunlar tamamen tükenecek ve tekrar iyi çiçek açmayacaklardır.
Hindibaları haşlamaya devam edin.
Defne Ağaçlarını Koru
Soslu Defne veya Gerçek Defne (Laurus nobilis) bir Akdeniz ağacıdır ve kuvvetli, soğuk rüzgarlara ve uzun süreli sert donlara karşı savunmasızdır. Bir saksıda veya kolayca hareket eden küçük bir saksıda yetişen bir Defne defneniz varsa, bitkiyi en kötü kış bitene kadar birkaç ay boyunca açık havada veya bir serada çok korunaklı bir yere koymak iyi bir fikirdir. Bitkinin dışarıda kalması gerekiyorsa, kök topunun donmasını önleyin.
Defne defne toprakta yetişiyorsa veya saksı taşınamayacak kadar ağırsa, diğer süs çalılarında olduğu gibi bitkiyi bir çarşaf veya torba ile koruyabilirsiniz. Sert bir kışta yaprakların kenarları kahverengiye dönebilir, ancak ilkbaharda yeni yaprakların filizlenmesi muhtemel olduğundan endişelenmeyin.
Sebzelerinizi korumak için malç
Kış gerçekten başladığında kerevizi saman veya eğrelti otları ile koruyun. Rüzgarlı bir yerdeyseniz, samanı yerinde tutmak için üzerine biraz ağ veya kir koyun. Yaban havucu ve pırasa mükemmel derecede dayanıklı olmasına rağmen, kışın ortasında zemin genellikle çok donar. Bu nedenle, onlara zarar vermeden onları çıkarmak çok zordur. Bunu önlemek için, zeminin çok derinden donmasını önlemek için biraz saman veya eğrelti otları koyun.
sebzelerinizi izleyin
Her şeyin yolunda olduğundan emin olmak için zaman zaman saklanan sebzeleri kontrol edin. Soğanlar, patatesler (donsuz olarak saklayın), yaban havucu, havuç, şalgam ve rutabagaların hepsi iyi saklanır, ancak herhangi bir hasta bulursanız, enfeksiyon başkalarına yayılacağı için onları hemen çıkarın. Noel yaklaşıyor olsa da, gelecek yıl neyi büyütmek istediğinizi düşünmenin zamanı geldi. Tam olarak istediğinizi elde etmek ve hayal kırıklığına uğramamak için mümkün olan en kısa sürede tohum almaya çalışın.
Çift Kazma
Yeni bir eve taşındıysanız veya mevcut bahçenizdeki mahsuller olması gerektiği gibi değilse, toprağın iki kez kazılması gerekebilir. Parselin genişliğinde ve yaklaşık 30 cm derinliğinde bir hendek kazmak gerekir. Tüm arsanızı aynı anda değil, sebze bahçesinin küçük bir bölümünde yapın. Gelecekteki ekimlerinize müdahale edebilecek büyük taşları ve büyük kökleri çıkarırken organik maddenizi hendeğe ekleyin. Genellikle sonbahar yağmurlarından sonra Kasım ayında yapılan teknik, toprağın iyi durumda olması koşuluyla Aralık ayında da yapılabilir.
Kuşlara ve güvercinlere karşı koruma
Kırsal alanlarda yılın bu zamanında ana haşere muhtemelen güvercinlerdir, korunmasız bırakılırsa turpgilleri çabucak soyabilirler. Aslında, çok sert bir kışta, diğer gıda kaynaklarının çoğu kıt olacağından, birkaç yeşillik güvenlidir. En iyi koruma, tüm alana iplik geçirmektir…