Kendi ahududularınızı yetiştirmek kolaydır ve bitkiler çabalarınızı güzel ve lezzetli ahududu hasadı ile ödüllendirecektir.
- Zengin, iyi drene edilmiş toprak ile tam güneşte bir yer seçin.
- Bölgenizde iyi büyüyecek bitkileri seçin.
- Zemini iyileştirin.
- Ahududuları 1-1.5m aralıklarla dikin ve onları desteklemek için bir direk ve tel sistemi kurun.
- Ahududuları yaz aylarında düzenli olarak sulayın. Kış aylarında sulamayı azaltın.
- Ahududuları ilkbaharda Temmuz ayı başlarına kadar besleyin.
- Bitkilerin üretmesini sağlamak için düzenli olarak hasat edin.
Ahududu yetiştirmek kolaydır ve etkileyici bir hasat verir. Birkaç çalı size yemeniz, saklamanız ve paylaşmanız için yeterli meyve verecektir. Meyveler harika bir antioksidan, vitamin ve lif kaynağıdır. Onlar da lezzetli. Ve kendinizinkini yetiştirdiğinizde, tazeliğinin zirvesinde bir meyve biçeceğinizden emin olabilirsiniz.
Bahçenizde kendi ahududularınızı nasıl yetiştireceğinize dair 7 sır:
1) Ahududu bitkisi yetiştirmek için doğru yeri seçin
Ahududu en iyi tam güneşte (günde en az 6-8 saat güneş), zengin, iyi drene edilmiş toprakta büyür. Ahududu çeşidinizi satın alırken bitki açıklamalarını dikkatlice okuyun ve bölgenizde yetişecek bitkileri seçin, bölgenize aşina değilseniz fidanlık veya komşularınızdan tavsiye isteyin. Ahududu kendi kendine verimlidir, bu nedenle çapraz tozlaşma için farklı çeşitler ekmeniz gerekmez.
Büyüme alışkanlıkları ve güçlü desteğe ihtiyaçları nedeniyle, ahududu yetiştirmek için en iyi yer mülk çiti boyuncadır. Domates, biber, patlıcan veya diğerlerinin büyüdüğü bahçe yatağında ahududu yetiştirmeyin. Bu bitkiler ahududuları etkileyecek hastalıkları barındırabilir.
2) Ahududu bitkileri nasıl ekilir
Ahududuları çalıların arasına 1 ila 1m50 olacak şekilde dikin. Birçok ahududu, çıplak köklü bitkiler olarak satılmaktadır. Çıplak kök ahududu dikmek için önce bitkinin köklerini ılık suda bir saat bekletin. Ardından, köklerin uzunluğunun iki katı genişliğinde ve derinliğinde bir delik kazın. Ahududularınızın gelişmesine yardımcı olmak için besin ve organik madde eklemek için 50:50 toprak ve saksı toprağı veya kompost karışımı oluşturun.
Delikte bu karışık topraktan bir höyük yapın ve kökleri höyüğün üzerine yayın. Köklerin etrafını doldurun, toprağı sıkıca sıkıştırın, böylece çevredeki toprakla aynı hizada olur ve iyice sulanır. Ahududuları kaplara dikmek için kök topun derinliği kadar derin ve iki katı genişlikte bir delik açın. Bitkiyi deliğe yerleştirin ve kök bilyesinin etrafını doldurun. Her iki durumda da, ekimden sonra su kuyusu.
Dikimden hemen sonra bastonları (sapları) toprak hattının 8 cm yukarısından kesin. Toprağın altından yeni büyüme ortaya çıkacaktır. Ahududuları toprağın donmadığı herhangi bir zamanda ekebilirsiniz, ancak ilkbaharın sonları en iyisidir. Büyüme mevsimi boyunca toprağın eşit derecede nemli kalmasına yardımcı olmak için bitkilerin etrafına 5 cm malç uygulayın.
3) Ahududu nasıl kazıklanır
Ahududu (biraz) düzenli bir şekilde büyümek için sağlam bir desteğe ihtiyaç duyar. En kolay yol bir direk ve tel sistemi kurmaktır. Biri direğin üstünde ve biri direğin ortasında olmak üzere iki çapraz çubukla T direkleri oluşturun. Ahududu sırası boyunca her 1,5-2 m’de bir T-direkleri yerleştirin. Bir kafes sistemi oluşturmak için çapraz çubuklar arasında kablolar çalıştırın. Bu, bitkileri yer üstünde ve biraz içerde tutacaktır.
4) Ahududu çalıları nasıl sulanır
Ahududu yaz boyunca eşit olarak sulanmalıdır. Toprağın üst kısmı kuru hissettiğinde düzenli olarak kontrol edin ve sulayın. Damla sulama veya sağanak hortum sistemi, tutarlı nem için idealdir. Kökleri çürütebileceğinden kışın su vermeyin.
5) Ahududu nasıl budanır
Ahududular ilkbaharda ikinci yıl dallarında (florikan adı verilir) veya sonbaharda birinci yıl dallarında (primokan adı verilir) meyve verir. Onları şu şekilde ayırt edersiniz: birinci yıl dalları yalnızca dalların uçlarında meyve verirken, ikinci yıl dalları dalın her yerinde meyve verir. İlkbaharda, ilk yıl dallarını 1m – 1.2m yüksekliğe buda. İkinci yıl dallarını meyve verdikten sonra toprağa budayın.
6) Ahududu nasıl beslenir
Ahududularınızın büyümesini ve ellerinden gelenin en iyisini yapmalarını sağlamanın harika bir yolu, besin açısından zengin bir yetiştirme ortamı yaratmak için toprak ve gübreyi birlikte kullanmaktır. Çalıları, bitkilere anında destek sağlayan organik yenilebilir bitki besleme ile gübreleyin. Etiket talimatlarını izleyerek büyüme mevsimi boyunca 7-14 günde bir besleyin. Ardından, Temmuz ayı başlarında beslemeyi bırakın, böylece bitkileriniz sezon için uyku dönemine girebilsin. Yerleşik ahududuları budadıktan sonra ilkbaharda gübrelemeye başlayın.
7) Ahududu Nasıl Hasat Edilir
Ahududu, tamamen olgunlaştığında bitkiden birer birer çıkarılması kolaydır. Yıkanmamış, meyveler buzdolabında 3-5 gün saklanacaktır. Meyveler olgunlaşmaya başladığında, daha fazla ahududu ortaya çıkabilmesi için günlük olarak hasat etmeniz gerekecektir.
Size kalmış !