Çin lahanası yetiştirmek (Brassica rapa L. subsp. chinensis), ev bahçesinde sebze mevsimini uzatmanın harika bir yoludur. Bok choy, Brassicaceae familyasının bir parçasıdır, bu lahana, sap ve yapraklarının tüketimi için yetiştirilir, ilkbahar veya sonbahar sebzesi olarak yetiştirilmesi mümkündür. Görünüşte Bok Choy, İsviçre pazısına oldukça benzer. Bok choy bazen pak choy olarak da adlandırılır.
Serin bir mevsim mahsulü olarak, Çin lahanası dikimi yaz sonunda yapılmalıdır ve bahçıvanların, yaz mevsiminin ilk mahsulleri hasat edildiğinde serbest kalan bahçe alanını kullanmalarına izin verir.
Çin lahanasının avantajı dona dayanıklı olmasıdır, bu nedenle soğuk hava böcekleri ve zararlıları öldürdükten sonra büyümeye devam edecektir.
Bahçenizde Bok Choy yetiştirmenize yardımcı olacak bazı ipuçlarına göz atın.
Çin lahanası nasıl yetiştirilir?
Bir sonbahar mahsulü olarak Çin lahanasının bakımı basittir. Zengin, verimli bahçe toprağına doğrudan 6-13 mm derinliğe ekilebilir.
Yağışların su dolu koşullar oluşturduğu alanlarda, iyi drenaj önerilir.
Sonbahar bitkileri tam güneşte ekilebilir. Çin lahanasını iki haftada bir küçük partiler halinde dikmek, istikrarlı ve sürekli bir hasat sağlayacaktır.
Bir bahar mahsulü için Çin lahanası dikmek daha zordur. Bir bienal olarak, Çin lahanası civatalamaya son derece meyillidir. Bu, donmaya veya 10°C’nin altındaki uzun süreli sıcaklıklara maruz kalmanın ardından sıcaklıklarda bir artış meydana geldiğinde meydana gelir. Kış koşulları, ardından ılık bir büyü, ikinci yılında Çin lahanası bitkilerinin çiçeklenmesini tetikler. İlkbahar mahsullerinin tohuma gitmesini önlemek için, fideleri son don tarihinden 4 hafta önce iç mekanda başlatmayı deneyin.
Çin lahanası tohumlarının 6-13 mm derinliğe ekilebileceği kaliteli bir fide başlangıç toprağı karışımı kullanın. Ardından, soğuk hava tehlikesi geçene kadar Çin lahanasını bahçeye nakletmek için bekleyin.
Bitkileri 15 ila 30 cm aralıklarla yerleştirin ve toprağı serin ve nemli tutmak için bitkilerin tabanında malçlayın. Bir bahar mahsulü olarak Çin lahanası yetiştirirken çiçeklenmeyi daha da engellemek için, Çin lahanasını kısmi gölgede dikmeyi ve uygun şekilde sulamayı deneyin.
Çin lahanasının daha küçük veya “cüce” çeşitlerini yetiştirmek de yardımcı olabilir, çünkü standart boyutlu çeşitlerden 10 ila 14 gün önce olgunlaşırlar. Ek olarak, bir bahar mahsulü olarak büyüyen Çin lahanası, onu lahana ilmek yapıcıları, pire böcekleri ve yaprak bitleri gibi zararlılara karşı daha duyarlı hale getirir.
Kusursuz yaprakları hasat etmek için sıra örtüleri gerekebilir.
Çin lahanası ne zaman hasat edilir?
Çin lahanasının yetişkin boyutu çeşitliliğe bağlıdır. Standart çeşitler 30 ila 61 cm yüksekliğe ulaşabilirken, daha küçük Çin lahanası çeşitleri 25 cm yükseklikte olgunlaşır.
Bununla birlikte, Çin lahanası hasadı, kullanılabilir yapraklar gelişir gelişmez başlayabilir. Çin lahanası inceltilirken çıkarılan ihale genç bitkiler, taze salatalarda kullanılabilir veya tavada kızartılmış yemeklere atılabilir.
Bazı standart boyutlu çeşitler de genç olarak toplanabilir ve bebek bok choy bitkilerine benzeyebilir.
İlkbahar mahsullerini erken çiçeklenme belirtileri açısından izlemek en iyisidir. Bitkiler tohum vermeye başlarsa, toplam mahsul kaybını önlemek için hemen hasat edin.
Sonbahar mahsulleri genellikle ihtiyaç duyulana kadar bahçede tutulabilir ve soğuk havalarda ve hafif donlardan sonra bile hasat edilebilir kalır.
Çin lahanasını hasat etmek için bitkiyi zemin seviyesinde kesmek için bir bıçak kullanın. Mümkün olduğunda, Çin lahanasını kullanılabilir miktarlarda hasat etmeyi planlayın çünkü çok daha kısa bir raf ömrüne sahiptir ve lahana ailesinin diğer üyelerine göre depolanması daha zordur. Çin lahanası yıkanmadan plastik bir torbada saklandığında buzdolabında yaklaşık 3 ila 4 gün saklanır.