Bahçenizde çilek yetiştirmenin 10 sırrı

Çilekleri kim sevmez? Ve sabahları bahçeden kendi çileğinizden bir avuç alıp kahvaltınızın yanında afiyetle yedirmek için uyanmak ne büyük bir zevk.

Başka bir plastik ambalajın suçluluğunu geride bırakın ve kendi çileklerinizi evde yetiştirmek için bu ipuçları ve püf noktaları ile kendi meyvenizi yetiştirmenin sevincini kucaklayın.

Çilekler, sıcaklıklar 10 ila 20 santigrat derece arasında olduğunda en iyi şekilde büyür. Fideler, çilek satın almanın en uygun yoludur ve bu şekilde daha geniş bir çeşit yelpazesi de bulabileceksiniz. Sezonda daha sonra ekersin, fidanlıklardan fidan satın alırsın, zaten çok daha fazla kurulurlar. Bahçe merkezlerinde neredeyse tüm yıl boyunca satılık bitkiler bulacaksınız.

1. Sertifikalı virüssüz çilek bitkileri satın alın

Sağlıklı bitkiler en lezzetli meyveleri üretir ve çilekler kötü virüslere karşı hassastır. Yatakları döndürmek bu riski azaltmanın başka bir yoludur. Çileklerinizi patates, domates, kırmızı biber veya patlıcanın yakın zamanda büyüdüğü yataklara dikmekten kaçının.

2. Çileklerinize bol güneş verin

Bitkileriniz için güneşli bir yer bulun. Isı ve ışık, tatlı, lezzetli meyve üretmeye yardımcı olacaktır.

3. Verimli, iyi drene edilmiş toprak hazırlayın

Toprağınızın boşalmasına yardımcı olmak için yataklarınızı yükseltmeyi deneyin veya bir kaba ekim yapıyorsanız kaliteli bir saksı toprağı seçin ve kabınızda en az bir drenaj deliği olduğundan emin olun. Çilekler, pH’ı yaklaşık 6 ila 6.5 olan hafif asitli toprakları sever. İdeal olarak, ekimden yaklaşık bir ay önce bol miktarda kompost ve çürümüş hayvan gübresi kazın. Bitkilerinizin gücünü artırmak için iki haftada bir yosun solüsyonuyla sulayın.

4. Çilek bitkilerinize yer açın

Yaklaşık 30 santimetre aralıklarla ekin ve orijinal bitkilerinizde yetişen en azından bazı sürgünleri (dışkıları) çıkarın, aksi takdirde çilek yatağınız aşırı kalabalık olacaktır. Bu, bitkilerinizi daha az üretken ve meyvelerinizi daha küçük ve asidik hale getirecektir. Koşucular genellikle yaz aylarında üretilir ve istenirse yeni bitkileri çoğaltmak için kullanılabilir.

5. Çileklerinizi iyice sulayın ama yapraklarını kuru tutun

Bitkilerin, özellikle kendilerini kururken, kuru yazlarda ve meyve verirken iyi sulandığından emin olun, ancak yaprakları sulamaktan kaçının. Bunun yerine, bitkinin tabanındaki toprağı sulayın.

6. Her bitkinin etrafını malçlayın

Nemi korumak, yabani otları kontrol etmek ve meyvelerinizin toprakla temasını önlemek için yataklarınızı iyi bir şekilde malçlayın. Biraz saman yeterli olacaktır, dolayısıyla “malçlamak” fiili.

7. Güneşli bir öğleden sonra olgun meyve hasat edin

En iyi lezzet için, çileklerinizi güneşli bir öğleden sonra tamamen olgunlaştıklarında toplayın. Hasat sırasında meyveye zarar vermemek için makas kullanın ve küçük bir sap parçası bırakın.

8. Meyve verdikten sonra budama

Meyve verme işlemi tamamlandıktan sonra, bitkilerinizi sert bir budama vererek temizleyin. Yaprakların çoğunu kesmek için budayıcılar kullanın. Bazı insanlar bunu yapmak için çim biçme makinesini bile kullanıyor!

9. 3-4 yıl sonra eski bitkileri değiştirin

Bitkileriniz bu süreden sonra verimsiz hale gelecektir. İdeal olarak, bunları yeni, virüssüz stokla değiştirin. İyi bir sürekli üretim için her yıl %30 yeni fabrika satın almanız gerekecektir.

10. Birçok çilek çeşidiyle zevkleri çeşitlendirin

Çok sayıda çilek çeşidi vardır ve hepsinin farklı tatları, boyutları ve tatları vardır ve eğer bir çilek severseniz mutlaka keşfetmeniz gereken tatlar vardır. Gariguette’den Cléry’ye, Charlotte, Magnum, Mara des Bois, Ciflorette ve hatta yaban çileği aracılığıyla hepsinin sizi memnun edecek bir şeyleri var.