Sarımsak ve soğan dikmek için sonbahardan daha iyi bir zaman olamaz. Bu sadece kış aylarında bahçe alanınızın bir kısmını hala verimli tutmanıza izin vermekle kalmaz, aynı zamanda gelecek yaz her iki sebzeden de büyük bir hasat üretebilirsiniz.
Sarımsak ve soğan çoğu iklimde geleneksel bir bahar mahsulü olarak ekilip yetiştirilebilse de, kışı daha çok deneyimleyenler için erken sonbaharda ekim, ekime göre birkaç önemli avantaja sahip olabilir.
Yeni başlayanlar için, sonbahar ekimi, soğan ve sarımsak ampullerinin önemli ölçüde daha fazla büyümesini sağlar. Sonbaharda ekerek, ampullerin filizlenme ve bir miktar erken büyüme geliştirme şansı vardır. Daha sonra kış aylarında uyuduktan sonra hızla hayata dönerler.
Sonbaharda sarımsak ve soğan dikmek, büyük sarımsak başları ve daha büyük soğanlar üretebilir, ancak ikisi de daha lezzetlidir.
Zaten zeminde köklü bir temele sahip olarak, onlara gelişme ve büyüme konusunda inanılmaz bir başlangıç sağlar. Ama belki de daha büyük soğan yetiştirmekten daha iyi, her iki mahsulün de kışı toprakta geçirmesine izin vermek, onlara daha da iyi bir lezzet profili geliştirmeleri için daha fazla zaman verir.
Başarılı sonbahar soğan ve sarımsak dikimleri için 5 ipucu:
1- Sarımsak ve soğanlarınızı doğru zamanda ekin
Sonbaharda sarımsak veya soğan ekerken, zamanlama her şeydir. Her iki sebze için de bu, kış soğuğu başlamadan önce altı ila sekiz haftalık büyümeye izin vermek için ekim anlamına gelir.
Sarımsak ve soğanları daima ucu yukarı gelecek şekilde dikin. Bu, kültürün hızla filizlenmesini ve yüzeye çıkmasını sağlayacaktır.
Bu altı ila sekiz haftalık büyüme süresi, her iki ürün için de kritik öneme sahiptir. Bu, kış için uykuya dalmadan önce kök salmalarını sağlar. Bu iyi kökler daha sonra erken ilkbaharda güçlü büyüme için zemin hazırlar. Neden daha erken ekmiyorsunuz? Çünkü her ikisinin de gelişmek için serin sonbahar havasına ihtiyacı var.
Yaz aylarında çok erken ekerseniz, soğan soğanları ve sarımsak karanfilleri filizlenip büyümek için mücadele edebilir.
2- Ampullerinizi ve baklalarınızı önceden hazırlayın
Ampullerinizi dikmek için mümkün olan en kısa sürede alın. Yaz sonu ve sonbahar başında ekilecek soğan ve sarımsak karanfil bulmak zor olabilir. Ne yazık ki, çoğu bahçe mağazası ve fidanlık, yaz ortasında bitki ve tohum stoklarını azaltmaya başlar.
Soğan ve sarımsak karanfil takımlarınız ekim için erken saklanabilir. Her ikisi de ekime kadar serin ve kuru bir yerde iyi saklanacaktır. Soğan setleri, sonbaharda ekim için soğan tohumlarından daha iyi bir seçimdir çünkü gelecek yaz size çok daha büyük soğanlar verecektir. Setlerin ayrıca, hassas fidelere göre yataklarda otlanması ve bakımı daha kolaydır.
Sarımsak söz konusu olduğunda, ekim için sağlıklı bir tohum stoğu seçin. Kendi hasatınızdan sarımsak kullanıyorsanız, ekim için en büyük ve en iyi soğanları seçin. Bu size başarı ve büyük tomurcuklar üretmek için en iyi şansı verecektir.
3- Toprağınızı ekime hazırlayın
Sarımsak ve soğanların her ikisi de en iyi şekilde büyümek için gevşek, verimli, iyi drene edilmiş toprağa ihtiyaç duyar. Bu sadece ampullerin büyümesine izin vermekle kalmaz, aynı zamanda geç sonbahar ve erken ilkbahar gibi bazen çok ıslak koşullarda çürümelerini de önler.
Başarılı bir hasat sağlamak için ekimden önce toprağınızı iyice hazırlayın. Bunu yapmanın en iyi yolu, her ekim oluğunun dibine bol miktarda kompost eklemektir. Kompost, ampullerin gelişmesi için ihtiyaç duyduğu besinleri ve gelişmiş drenajı sağlayacaktır.
Dikim derinliğine gelince, soğanlarımızı 7 cm, soğanlarımızı 5 cm derinliğe dikiyoruz. İster karanfil ister soğan soğanı ekiyor olun, daima ampulün sivri ucu yukarı bakacak şekilde dikin. Burası filizlenecekleri yer ve bu, toprağın daha hızlı büyümesine izin veriyor.
Dikmek için, önce bir sıra oluşturmak için toprağa bir karık kazılır. Daha sonra hendeğin dibine yaklaşık 3 cm kompost ekliyoruz. Kompost yerleştirildikten sonra ampulleri kompost tabakasına yerleştiririz. Bu, tohumun çimlenip büyürken hayati besinlerle çevrelenmesini sağlar.

4- Ampulleri dikmeden önce daldırın
İşte sonbaharda ekimden önce büyük bir ipucu daha, ampullerinizi dikmeden önce ıslatın. Islatma, ampullerin toprağa girmeden önce nemi emmesini sağlar. Ve nem olmadan ampuller filizlenmez.
Bu, zeminin oldukça kuru olabileceği yaz sonu ve sonbahar başında gerekli olabilir. Özellikle sıcak ve kurak geçen yazlardan sonra. Ampullerinizi ıslatmak için ekimden önceki gece bir kovaya su doldurun ve ampulleri içine atın.
Bazı bahçıvanlar suya birkaç yemek kaşığı saf kabartma tozu bile ekler. Çimlenmeyi hızlandırmaya ve ampulleri böceklerden ve çürümeye karşı korumaya yardımcı olduğu söylenir. Ampulleri ıslatmanın basit görevi, çimlenme süresini bir hafta veya daha fazla hızlandırabilir.
Islatma için daima damıtılmış veya arıtılmamış su kullandığınızdan emin olun. Musluk veya arıtılmış sudaki kimyasallar genellikle ampullerin filizlenme yeteneğini etkileyebilir.
5- Mahsullerinizi malçlayın
Belki de sonbaharda ekilen soğanların veya sarımsakların iyi bir hasatının en büyük sırrı, onları her zaman iyi bir malç tabakasıyla kaplı tutmaktır. Malç sadece mahsulleri kış boyunca korumaya yardımcı olmakla kalmayacak, aynı zamanda rakip yabani otları uzak tutacak ve malç topraktaki nemi tutacaktır.
Dikimden hemen sonra, çıplak toprağı 2 cm ince bir malç tabakasıyla örtün. Saman, rendelenmiş yapraklar veya çim kupürleri gibi malç olarak harika çalışır. Mahsuller birkaç hafta içinde ortaya çıkmaya başladığında, malçı kalınlaştırmaya devam edin. Geç sonbahar ve erken kış geldiğinde, ekinleriniz 10-15 cm derinliğe kadar malçlanmalıdır.
Bu, soğan ve sarımsağınızı sert kış sıcaklıklarından ve rüzgarlardan korumaya yardımcı olacaktır. Bahar geldiğinde, sıraların üstüne biraz taze malç ekleyin ve yaz başında harika bir hasat için hazırlanın.
Bu sonbaharda iyi bir sarımsak ve soğan hasadı ekmenin zamanı geldi.