Sarımsak, yetiştirilmesi en kolay sebzelerden biridir, ancak bazen bu büyük yeşil üst kısımlar, küçük tomurcukların hayal kırıklığı yaratan bir mahsulü ile sonuçlanır. Neredeyse bir yıl boyunca sarımsak yetiştirdikten, sabırla suladıktan, ayıkladıktan ve gübreledikten sonra, favori tarifleriniz için büyük, lezzetli sarımsak başlarınız olacak!
Dikim öncesi hazırlıktan hasata kadar, en büyük sarımsak başlarınızı büyütmenize yardımcı olacak 9 adım. Aşağıda belirtilen tüm sarımsak yetiştirme adımlarını takip etmenin yanı sıra, sarımsağınızı doğru zamanda ekmeniz de önemlidir.
Sarımsak dikmek için en iyi zaman:
Sarımsakları sonbaharda ekin (Eylül ve Ekim en iyi aylardır). Bu, sezonun ilk donunuzdan en az 2 hafta önce olmalıdır. Bu, sarımsağınıza kuruması için bolca zaman vererek kış koşullarına dayanma şansı verir. Kasım sarımsak ekimi için biraz geç, nihayet hava durumuna da bağlı, Aralık önerilmez.
1. Bölgeniz için en iyi çeşidi seçin
Tüm sarımsak tohumları her yerde eşit derecede iyi yetişmez. Çoğu diş sarımsak, ilkbaharda iyi kafalar geliştirmek için yeterince soğuk kış sıcaklıkları gerektirir, ancak bazı çeşitler sıcak havaya daha toleranslıdır.
Kışları ılık geçen bir bölgede yaşıyorsanız, “soğuk bölgeler için mükemmel” olarak tanımlanan sarımsaktan kaçının. İkliminize uygun olmayan sarımsak çeşitleri yetiştirmek, hasat edildiğinde daha küçük sarımsak başlarına neden olabilir.
2. Dikim için toprağı hazırlayın
Sarımsak çok çeşitli toprakları tolere eder, ancak büyük sarımsak başları için ekimden önce bahçenizi en uygun besin maddeleri ve koşullarla hazırlamak önemlidir.
Sarımsak tercih eder:
– yüksek organik madde içeriğine sahip gevşek, tınlı toprak
– Drenajı iyi olan toprak. Bataklık veya ağır topraklar karanfillerin çürümesine veya kötü gelişmesine neden olabilir.
Bahçe toprağınız sarımsak için uygun değilse, daha iyi drenaj için yükseltilmiş bir yatakta yetiştirmeyi düşünün.
Bahçenizi gübrelerseniz, bunu yalnızca dikim öncesi dönem ile sapların oluşmaya başladığı ilkbahar sonu arasında yapın. Aksi takdirde, sarımsak başı gelişimi yerine çok fazla üst büyümeyi teşvik ediyor olabilirsiniz.
Ayrıca sonbaharda nitrojen açısından zengin gübrelerle aşırı gübreleme yapmamaya dikkat edin, bu, çok soğuk kış bölgelerinde üst büyümenin uyarılmasına ve don hasarına yol açabilir.
3. En büyük sarımsak dişlerini dikin
En büyük sarımsak başları en büyük sarımsak dişlerinden çıkar. Büyük sarımsak dişleri, sarımsağınıza iyi bir başlangıç yapmanıza yardımcı olmak için daha fazla depolanmış enerjiye sahiptir ve donma hasarına karşı daha dirençlidir. Dikim için karanfilleri ayırırken, sarımsak başlarını büyütmek için daha büyük karanfilleri seçin ve daha küçük olanları bahar yeşili sarımsağı yetiştirmek için kullanın. Sadece ilkbaharda yapraklar çıktığında hasat edin ve sarımsak frenk soğanı gibi kullanın.
Hasat ettiğiniz sarımsakların bir kısmını ekim için ayırdıysanız, sarımsak tohumları için başlarınızın en büyüğünü seçin ve daha küçük başları yiyin. Daha büyük tomurcuklar daha lezzetli olsa da, bu yıl dikmek için daha büyük tomurcuklar seçerseniz, gelecek yıllarda ekecek ve yiyecek daha büyük tomurcuklarınız olacak.
4. Sarımsağınıza büyümek için yer verin
Sarımsaklarınızı köklerinin büyümesi ve besin ve su için rekabet etmesini önlemek için yeterli alana yerleştirin. Onları 15 cm aralıklarla dikmek için idealdir. Ayrıca, büyüme sırasında birbirlerine gölge sağlayacak kadar yakındır ve bu da bir sonraki aşamada yardımcı olur.
5. Sarımsaklarınızı büyüme mevsimi boyunca serin tutun
Daha büyük sarımsak, kök sistemini kurarken ve baş gelişimine hazırlanırken uzun, serin bir kış ve erken ilkbahar yaşar, ardından başların filizlenip bölündüğü yaz başında uzun (ama çok sıcak olmayan) bir bahar ve büyüme dönemi gelir. Baş büyümesi, toprak sıcaklığı yaklaşık 15°C olduğunda başlar ve toprak 30°F’ye ulaştığında sona erer.
Bu adımın anahtarı, sarımsak toprağınızı hasat için hazır olana kadar mümkün olduğunca uzun süre serin tutmaktır. Bu ona büyük tomurcuklar geliştirmek için mümkün olduğunca fazla zaman verecektir. Toprağınız çok çabuk ısınırsa, tomurcuk büyümesi hala küçükken durur.
6. Büyük tomurcuklar için bol su
İyi bir sulama planı, sarımsak başının boyutunun artmasına da yardımcı olacaktır. Malçlama, buharlaşmayı azaltmaya yardımcı olur, böylece toprağınız daha uzun süre nemli kalır ve daha az su uygulanması gerekir. Sarımsak tohumlarınızı derinlemesine fakat seyrek olarak sulayın (sulamalar arasında yüzeyin kurumasını bekleyin, ancak birkaç inç derinliğinde nemli tutun). Bu, köklerin, sıcaklığın daha yüksek olduğu toprağın üst bölgelerinde kalmak yerine, su bulmak için daha derine büyümesini teşvik edecektir.
7. Sarımsak yataklarınızı otlayın
Sarımsaklarınızın arasında büyüyen yabani otlar, besin ve su için gereksiz rekabet sağlar. Bahçenizi düzenli olarak otlayın! Malçlama, büyüyen yabani ot miktarını azaltmaya da yardımcı olabilir.
8. Sapları hemen çıkarın
Saplar, sert sarımsağın ilkbahar ve yaz başında ürettiği çiçek saplarıdır. Büyüyen sarımsağınızı sık sık kontrol edin ve yaprak seviyesinde çıkarın. Yemek için iyidirler, bu yüzden onları atmayın! Sarımsak başının büyümesinin enerjisini alacağı için büyümelerine izin verilmemelidir.
9. Doğru zamanda hasat edin
Hasattan önce sarımsaklarınızın tamamen büyüdüğünden emin olun. Sarımsağınız hazır olduğunda artık büyümeyecektir ve üst kısımlar 1/3 (alt 4 yaprak) kahverengi olduğunda veya döküldüğünde (yumuşak boyunlu çeşitler için) olgunlaşmış kabul edilir.
Sarımsak başlarınız sararmaya başladığında, onları sulamayı bırakın. Sarımsakları 2 hafta sonra hasat edin ve kurutun. Çok fazla beklemeyin, aksi takdirde kaplama tabakası bozulmaya başlar ve aynı şekilde kalmazlar. Dikkatlice izleyin çünkü sarımsaklarınızın hepsi aynı anda hazır olmayacak, bu nedenle her bir baş sarımsağı gerektiği gibi hasat edin.