Tohumlarınızı doğrudan ekmek, tohumları ışıklar altında kaplarda iç mekanlarda başlatmak yerine doğrudan sebze tarlanızda büyüyecekleri bahçede dışarıda ekmek anlamına gelir.
Sıcak bir iklimde yaşıyorsanız, hemen hemen her mahsulü doğrudan tohumlayabilirsiniz. Daha soğuk bölgelerde bahçe yapan bizler, ya ışık altında iç mekanlarda tohum ekmeye başlıyoruz ya da tüm don tehlikesi geçtikten sonra bahçeye nakledilebilecek bir serada dikmek için fidan satın alıyoruz. Belirli mahsullere önceden başlamazsak, ilk dondan önce mahsul yetiştirmek için yeterli zamanımız olmaz.
Soğuk bölgelerde yaşayan bizler için bile, tüm bitkilerin ışık altında erken başlaması gerekmez. Nakli zor olan veya başlamak için daha fazla zamana ihtiyaç duymayan bitkiler doğrudan sebze yamasına ekilebilir.
Doğrudan açık havada ekilmesi kolay 13 sebzenin listesini aşağıda sebze yamasında bulabilirsiniz:
1- Fasulye:
Genel olarak iki çeşit fasulye vardır. Yeşil fasulye uzun asmalar yetiştirir ve bir direğin veya kafesin desteğine ihtiyaç duyar. Beyaz fasulye dona kadar uzun süre üretmeye devam eder. Çalı fasulyeleri mahsullerini daha hızlı ve aynı zamanda üretir. Tüm yaz boyunca sürekli bir hasat için iki hafta arayla birkaç ardışık çalı fasulyesi dikin. Tohumlar ılık toprakta hızla filizlenir ve ekimden önce 4-6 saat suda kısa bir süre bekletmek faydalı olabilir. İlkbaharın sonlarında, don tehlikesi geçtikten sonra toprak ısındığında ekin. Çoğu çeşit için, 2,5 cm derinliğe, 7-10 cm aralıklarla dikin.
2- Pancar:
Bu çift amaçlı mahsul, hem taze yeşillikler hem de kökler üretir. Pancar serin havayı tercih eder. Tohumları toprak işlenir işlemez doğrudan ekin. Sürekli hasat için soğuk aylarda her üç haftada bir ekin. Tohumlar daha sıcak toprakta daha hızlı çimlenir ve ekimden önce 4-6 saat suda kısa bir süre bekletmek faydalı olabilir. Çoğu çeşit için, tohumları 0,5 cm derinliğe ve 2,5 cm aralıklarla ekin. Pancar tohumları aslında birkaç tohum içeren bir bakladır. Pancarlar yaklaşık 13 cm boyunda olduğunda, her 7-15 cm’de bir bitkiye kadar inceltin. Korunmamış bitkiyi yiyebilirsiniz.
3- Havuç:
Havuç tohumları küçüktür ve ayrı ayrı yerleştirmek zordur. Ev yapımı tohum paspasları, havuç tohumlarının ekilmesini kolaylaştırır. Havuç serin bir mevsim mahsulüdür ve kurulduktan sonra donları tolere eder. Son beklenen dondan yaklaşık üç hafta önce tohumları doğrudan ekin. Tohumları 1 cm derinliğe ve 1 cm aralıklarla ekin. Toprağı eşit şekilde nemli tutun. Fideler 5 cm boyunda olduğunda, bebek havuçlar için her 3 cm’de bir bitki veya daha büyük havuçlar için her 7 cm’de bir bitki olacak şekilde inceltin.
4- Mısır:
Mısır rüzgarla tozlaştığı için bloklar halinde veya en az dört kısa sıra yan yana ekilerek bitki bloğu elde edilmelidir. Son dondan yaklaşık iki hafta sonra, toprak sıcaklığı yaklaşık 15°C olduğunda, tohumları doğrudan dışarıya ekin. Çoğu çeşit için, 2.5 cm derinliğe, 10-12 cm aralıklarla dikin. Her 30 cm’de bir bitki nakledin.
5- Salatalık:
Höyüklerde salatalık yetiştirin ve yerden tasarruf etmek için asmaların bir kafes boyunca uzanması veya büyümesi için bolca yer bırakın. Son don tarihinizden yaklaşık bir hafta sonra, toprak ısındığında tohumları doğrudan ekin. Çoğu çeşit için, 2,5 cm derinliğe ve 15-20 cm aralıklarla dikin. Höyüklerde salatalık yetiştiriyorsanız, höyük başına üç bitki ekin ve höyüklerinizi 45-90 cm aralıklarla yerleştirin. Bir kafes boyunca veya höyüklerde büyüyorsanız, inceltme gerekmez.
6- Marul:
Yaprakları çeşitli renk ve şekillerde olan birçok marul çeşidi vardır. Marul serin havayı tercih eder ve bir kez kurulduktan sonra donları tolere eder. Tohumları toprak işlenir işlemez doğrudan ekin. Tohumları 0,5 cm derinliğe ekin ve toprağı eşit şekilde nemli tutun. İnce yapraklı marul çeşitleri arasında 10 cm, cos ve gevşek başlı çeşitlerde 20 cm, sert başlı çeşitlerde 40 cm aralıklı olmalıdır. Ev yapımı tohum paspasları, marul tohumlarının ekilmesini kolaylaştırır.
7- Bezelye:
Bazı bezelye çeşitleri kısa asmalarda ve uzun asmalarda yetişir, ancak tüm bezelye bitkileri tırmanma doğasını tatmin etmek için kafes desteklerinden yararlanır. Baklaların bir kafes boyunca hasat edilmesi de daha kolay olacaktır. Bezelye serin havayı sever ve bitkiler kurulduktan sonra biraz dona tahammül eder. Tohumlar ılık toprakta daha hızlı çimlenir ve ekimden önce 4-6 saat suda kısa bir süre bekletmek faydalı olabilir. Bezelye tohumlarını erken ilkbaharda toprak işlenir çalışmaz doğrudan ekin. Çoğu çeşit için 2,5 cm derinliğe ve 5-8 cm aralıklarla dikin. İnceltme genellikle gerekli değildir.
8- Turp:
Turp, büyümek için ödüllendirici bir sebzedir. Serin havaları tercih eder ve çok hızlı büyür. Sürekli hasat için soğuk aylarda iki haftada bir ekin. Tohumları toprak işlenir işlemez doğrudan ekin. Çoğu çeşit için 1 cm derinliğe ve 5-8 cm aralıklarla dikin. İnceltme genellikle gerekli değildir.
9- Yeşil soğan:
Yeşil soğan (ayrıca salkım soğanı olarak da adlandırılır) dona dayanıklıdır ve birçok çeşit kışı geçirecek ve bir sonraki sezonda büyümeye devam edecektir. Tohumları toprak işlenir işlemez doğrudan ekin. Tohumları 0,5 cm derinliğe ve 1 cm aralıklarla ekin. Daha küçük ampuller için 5 cm’ye kadar ince, ancak daha büyük ampuller için daha fazla alan.
10- Ispanak:
Ispanak serin havayı tercih eder ve genç bitkiler bile dona tahammül eder. Sürekli hasat için soğuk aylarda iki haftada bir ekin. Sonbaharda hasat için yaz ortasından sonuna kadar tekrar ekin. Tohumlar sıcak toprakta iyi çimlenmez. Tohumların ön çimlenmesi çimlenme oranını arttırır. Tohumları toprak işlenir işlemez doğrudan ekin. Çoğu çeşit için tohumları 1 cm derinliğe ve 2,5 cm aralıklarla ekin. 5 ila 15 cm arasında inceltin.
11- Kabaklar:
Kabak iki ana türü vardır, kış kabağı ve yaz kabağı. Fark, hasat zamanlarıdır. Yaz kabağı gençken hasat edilir, cildi yumuşaktır. Kışlık kabakların olgunlaşması çok daha uzun sürer ve tamamen olgunlaştığında hasat edilir. Son don tarihinizden yaklaşık bir hafta sonra, toprak ısındığında tohumları doğrudan ekin. Çoğu kabak çeşidi için höyük yöntemini kullanın. 2,5 cm derinliğe ve uzay bitkileri 15-20 cm aralıklarla dikin. Meyvenin boyutuna bağlı olarak tepelerinizi 1,2 ila 2 m aralıklarla yerleştirin. Höyük başına üç bitkiye kadar inceltin.
12- İsviçre pazı:
Pazı, hem serin hem de sıcak havalarda yetişen birkaç yeşil sebzeden biridir. Son don tarihinizden iki hafta önce tohumları doğrudan ekin. Tohumlar daha sıcak toprakta daha hızlı çimlenir ve ekimden önce 4-6 saat suda kısa bir süre bekletmek faydalı olabilir. Tohumları 1 cm derinliğe ve 5 cm aralıklarla ekin. Pancar gibi, İsviçre pazı tohum kabukları da birkaç tohum içerir. Pancarlar yaklaşık 10 cm boyunda olduğunda, her 15-30 cm’de bir bitkiye kadar inceltin.
13- Şalgam:
Yeşiller ve kökler için şalgam yetiştirin. Şalgam serin havayı tercih eder. Sürekli hasat için soğuk aylarda iki haftada bir ekin. Tohumları toprak işlenir işlemez doğrudan ekin. Çoğu çeşit için 0,5 cm derinliğe, 2,5 ila 5 cm aralıklarla dikin. Fideler 10 cm boyunda olduğunda, daha küçük şalgam çeşitlerini 5 cm ila 10 cm aralıklarla ve daha uzun çeşitleri 10 ila 15 cm arasında inceltin. Yeşil sebze olarak tüketmek için seyreltme gerekli değildir.
ve sen? Peki, en sevdiğiniz toprak işlemesiz sebze bahçesi mahsulünüz listede mi?
Aksi takdirde, bir yorum bırakın ve doğrudan sebze bahçesine ekilmesi kolay sebzeler olduğunu düşündüğünüzü bize bildirin.