Domates yetiştirmek genellikle bir sebze bahçesine başlamanın itici gücüdür ve her domates sever nihai domatesi yetiştirmenin hayalini kurar: sert ama sulu, tatlı ama ekşi, aromatik ve kusursuz.
Ne yazık ki, birkaç sebze domatesten daha fazla soruna eğilimlidir. Lezzetli domates yetiştirmenin püf noktası en iyi çeşitleri seçmek, bitkilere iyi bir başlangıç yapmak ve sorunları ortaya çıkmadan önce kontrol etmektir. Bu yıl kendi sebze bahçenizdeki domateslerle övünme haklarını garanti altına almak için bazı denenmiş ve gerçek domates yetiştirme ipuçlarıyla buradan başlayın.
Domates yetiştirmek için 10 temel ipucu:
1- Saksılardaki domates bitkilerini aşırı yüklemeyin.
Domatesleri tohumdan başlatırsanız, fidelere dallanmaları için bolca yer verin. Bu, fidelerin küçük saksı başına bir güçlü bitkiye inceltilmesi anlamına gelir. En iyi üretici lehine en zayıf ve en küçük fidanları kesin. Kalabalık koşullar, büyümelerini engeller, bu da onları strese sokar ve daha sonra hastalığa yol açar. İlk gerçek yapraklarını aldıktan hemen sonra domates fidelerini kendi 10 cm’lik saksılarına nakledin.
2- Bol ışık sağladığınızdan emin olun
Domates bitkileri güçlü, doğrudan ışığa ihtiyaç duyar. Kışın günler kısadır, bu yüzden onları güneşli bir pencerenin yanına yerleştirmek bile onlara yeterli doğal ışık sağlamayabilir. Onları bir serada yetiştirmiyorsanız, en iyi seçeneğiniz günde 14 ila 18 saat bir tür yapay bitki aydınlatması kullanmaktır.
Domates bitkilerinin tıknaz olmasını ve cılız olmamasını sağlamak için genç bitkileri floresan yetiştirme ışıklarından yalnızca birkaç inç uzakta tutun. Fideler büyüdükçe ışıkları yükseltmeniz (veya bitkileri indirmeniz) gerekecektir. Onları açık havada dikmeye hazır olduğunuzda, yer olarak sebze yamanızın en güneşli kısmını seçin.
3- Bitkileri iyi havalandırın
Güçlü gövdeler geliştirmek için domates bitkilerinin esintiyle hareket etmesi ve sallanması gerekir. Bu doğal olarak açık havada olur, ancak fidelerinizi içeride başlatırsanız, bir tür hava sirkülasyonu sağlamanız gerekir. Bir fanı günde iki kez beş ila 10 dakika açarak bir esinti yaratın. Bu küçük zaman miktarı büyük bir fark yaratacaktır.
Başka bir seçenek de, günde birkaç kez, elinizi birkaç dakika boyunca üst kısımlarına hafifçe sürterek domates bitkilerini karıştırmaktır. Biraz daha zahmetli ama harika domates aroması size bonus olarak bulaşacak.
4- Toprağı kaplayarak bahçe toprağını önceden ısıtın
Domates sıcağı sever. Toprak ve hava sıcaklıkları sıcak kalana kadar gerçekten büyümeye başlamazlar. Ekimden birkaç hafta önce ekim alanını siyah veya kırmızı plastikle kaplayarak topraktaki işleri hızlandırabilirsiniz. Bu ekstra toprak ısısı dereceleri daha erken domateslerle sonuçlanacaktır.
Plastiği ekimden önce kaldırabilirsiniz, ancak bazı araştırmalar kırmızı plastik malçlamanın domateslerinizin verimini artırmanın ek yararı olduğunu iddia ediyor.
5- Bitkilerin saplarını yeterince gömün
Domates bitkilerinizi ilk yapraklara kadar saksıya girdiklerinden daha derine dikin. Bu şekilde ekildiğinde, domatesler gövdelerine kadar kök geliştirebilir. Ve daha fazla kök, daha güçlü bir bitki yapar.
Derin bir çukur kazabilir veya sığ bir hendek kazabilir ve bitkiyi yan yatırabilirsiniz. Hızla düzelecek ve güneşe doğru büyüyecektir. Sadece kazık veya domates kafesini gömülü gövdeye sürmemeye dikkat edin.
6- Toprak ısındıktan sonra domates bitkilerini malçlayın.
Yerde plastik bırakmıyorsanız, toprak ısınma şansı bulana kadar malçlamayın. Malçlama, suyu muhafaza etmesine ve toprak ve toprak kaynaklı hastalıkların bitkilere sıçramasını önlemesine rağmen, eğer çok erken bırakırsanız, aynı zamanda toprağı gölgeler ve serinletir. Domates sıcağı sevdiği için, ilkbaharda güneşin toprağı ısıtmasına izin verin. Sıcaklıklar gündüz veya gece sıcak kaldığında, nemi korumak için bir malç tabakası ekleyebilirsiniz.
7- Alt yaprakları ve hastalıklı yaprakları çıkarın
Domates bitkileriniz yaklaşık 1 m boyunda olduğunda alt yaprakları kesin. Bunlar en eski yapraklardır ve genellikle mantar sorunlarına yol açan ilk yapraklardır. Bitkiler geliştikçe alt yapraklar en az güneş ve hava sirkülasyonu alır. Bu yapraklar yere yakın olduğu için toprak patojenleri onları kolayca sıçratabilir. Bunları çıkarmak mantar hastalıklarının yerleşmesini önlemeye yardımcı olur. Haftalık kompost çayı spreyi de mantar hastalıklarını önlemede etkili görünüyor.
8- Daha fazla domates için çimdikleyin ve budayın
İki dalın birleşme yerinde gelişen emicileri sıkıştırın ve çıkarın. Meyve vermeyecekler ve bitkinin geri kalanından enerji alacaklar.
Bununla birlikte, bitkinin geri kalanını budamaya devam edin. Güneşin olgunlaşan meyveye ulaşmasını sağlamak için birkaç yaprağı inceltebilirsiniz, ancak fotosentez yapan ve domateslerinize lezzet veren şekerleri oluşturan yapraklardır. Daha az yaprak, daha az kırmızı, tatlı domates anlamına gelir.
9- Bitkileri strese sokmamak için düzenli olarak sulayın
Meyveler geliştikçe iyice ve düzenli olarak sulayın. Düzensiz sulama, bir haftayı kaçırır ve telafi etmeye çalışırsanız, çiçek burnu çürümesine (kalsiyum eksikliği) ve çatlama ve yarılmalara neden olur. Genel kural, bitkilerinizin haftada en az 2 cm su almasını sağlamaktır, ancak sıcak ve kurak dönemlerde daha fazlasına ihtiyaçları olabilir. Bitkileriniz günün çoğunda solgun görünmeye başlarsa, onlara bir içecek verin.
Meyve olgunlaşmaya başladığında, sulamayı azaltabilirsiniz. Suyu azaltmak, bitkiyi daha iyi bir tat için şekerlerini entegre etmeye teşvik eder. Kararını kullan. Sulama ile düzenli kalın, aksi takdirde bitkileriniz strese girecek ve çiçeklerini ve muhtemelen meyvelerini bırakacaktır.
10- Bitkilerinizin çeşide göre domates üretmesini sağlayın
Domatesin olgunlaşması büyük ölçüde havanın insafına kalmış durumda ama bazen işleri halledebiliyoruz. Ana gövdelerin uçlarını yaz başında koparmak, belirsiz domates bitkilerini (meyvesi kalıcı olarak mevcut olanlar) enerjilerini çiçeklenmeye başlamaya teşvik edecektir.
Belirsiz domatesler meyve vermeye başlamadan önce uzamayı sever, bu nedenle domates bitkileriniz ilk veya iki ayda çiçek açmazsa endişelenmeyin. Sıkıştırma ayrıca, son domateslerin acele etmesini ve olgunlaşmasını istediğiniz yaz sonuna doğru kullanışlı bir ipucudur.
Hava koşulları elverişsiz olmadıkça ve yerinde bir şekilde “çiçek dökümü” olarak adlandırılan bir duruma neden olmadıkça, belirli domates bitkilerini (hepsi aynı anda olgunlaşanlar) yetiştirmek zor olmamalıdır.
Oynamak size kalmış ve bu yeni sezon verimli geçsin!