Eylül ayında sebze bahçesinde ne yapmalı

Sebze mahsullerinin olgunlaşması Eylül ayında daha uzun sürecektir. Kavunlara ve domateslere doğal olarak olgunlaşmaları için daha fazla zaman verin. Patlıcanlar parlak olduklarında hasat için hazırdır.

Fasulye, salatalık, kavun, kabak ve yaz kabağı bir kez toplandıktan sonra daha fazla olgunlaşmayacaktır. Buzdolabında bir ila iki hafta kalacaklar.

Büyük lahana ve brokoli daha serin bölgelerde hasat edilmelidir. Marul, ıspanak ve yeşillik hasadı yeni sonbahar büyümesini teşvik edecektir.

Normal patatesleri ve tatlı patatesleri mümkün olduğunca geç, don tehlikesinden hemen önce kazın. İlk büyük dondan önce tüm domatesleri, biberleri, fasulyeleri, asmaları, kış kabağını ve diğer yumuşak sebzeleri toplayın.

Kışları ılıman geçen bölgelerde serin mevsim sebzeleri Eylül ayında ekilebilir. Şimdi pancar, brokoli, Brüksel lahanası, havuç, karnabahar, kereviz, fasulye, lahana, alabaşlar, pırasa, baş ve yaprak marul, hardal yeşillikleri, soğan, maydanoz, bezelye, patates, turp, şalgam, ıspanak, İsviçre pazı ve şalgam .

Korunması gereken 13 sebze:

1) domates

Eylül ayında tüm domates bitkilerinin tepesini sıkın; her gövdede en az 15 cm yeşillik çıkarın. Meyve veren yaprakları toplamak, bitkinin gücünü asma üzerinde bulunan olgunlaşan domateslere vermesini sağlayacaktır.

Hasattan sonra bütün veya dilimlenmiş domatesleri dondurun. Domatesleri bir dakika haşlayın ve ardından bir gün boyunca dondurucuda yağlanmış fırın tepsisine koyun. Dondurulduktan sonra domatesler poşetlenebilir veya kutulanabilir ve dondurucuya geri gönderilebilir.

2) Biber

Olgun biberler en iyi asmada olgunlaşır; biberler toplandıktan sonra olgunlaşacaktır. Bitkide kalan biberler, hasat edilenlerden daha uzun süre taze kalacaktır. Biberleri yeşil aşamada hasat ederseniz, bitki yeni meyve üretmeye devam edecektir. Tatlı biberleri bahçe dışında olgunlaştırmak için tüm bitkiyi kaldırın ve 10°C’de bir odaya veya barınağa asın.

3) patlıcan

Patlıcanları küçükken hasat edin; hazırdırlar ve yetişkin boyutlarının üçte biri ile yarısı arasında daha hassastırlar. Patlıcanı kabuğu parlaklığını kaybetmeden hasat edin. Bitkilerden meyveleri makasla kesin, bir sap bağlı bırakın. En iyi lezzet için hasattan hemen sonra patlıcanı kullanın; hasattan sonra 10°C’de bir ila iki hafta saklanabilirler.

4) Yaz kabağı.

Düz ve kancalı kabak ve yaz kabağı 10 ila 25 cm uzunluğunda hasat edilebilir; bahçede fazla kalmalarına ve paslanmalarına izin vermeyin. Tarak ve pattypan kabakları en iyi küçüktür, çapı 10 cm’den fazla değildir. Yaz kabağı buzdolabında yaklaşık iki hafta kalacaktır.

5) Kış kabağı.

Kış kabağı, kabuğu sertleştiğinde ve sapları buruşup kuruduğunda hasat için hazırdır. 10-15 cm’lik bir sap bırakarak bitkiden kesin; Kök dışarı çekilirse mantarlar ve bakteriler saklanan kabaklara girebilir. Bir sonraki aya kadar asma üzerinde kışlamak için kış kabağını bırakın; Zararlıları ve hastalıkları önlemek için meyveyi hala bahçede bir tahta veya tuğla parçası üzerinde dinlendirin.

6) Fasulye.

Baklalar kahverengileşip kuruyana kadar fasulye bitkilerini bahçede bırakın. Hava ıslaksa, bitkileri yukarı çekin ve köklerinden kurumaları için havadar bir barınak veya verandaya asın.

7) Patates.

Ana mahsul patatesler, yapraklar solmaya ve bazı yapraklar kahverengiye dönmeye başladığında hasat için hazırdır. Yapraklar solmaya başladığında, patates bitkileri yeraltındaki büyümeyi beslemek için yiyecek üretmeyi bırakır. Toprağı hafifçe gevşetmek için bir bahçe dirgeni kullanın, ardından yumruları elle kaldırın. Patatesleri yerde yaklaşık bir saat kurumaya bırakın; saklamadan önce 13°C’de iki hafta sertleşmelerine izin verin. Patatesleri karanlık, serin ve iyi havalandırılan bir yerde saklayın; oluklu kutulara veya kutulara veya sepetlere koyun.

8) Tatlı Patates

Tatlı patatesler, sarmaşıklar sararıp öldüğünde veya dondan öldüğünde hasat etmeye hazırdır. Bitkiler 18°C’nin altındaki sıcaklıklarda büyümeyi durduracaktır; 10°C’nin altındaki sıcaklıklara maruz kalırsa tatlı patatesler hızla bozulur. Tatlı patatesleri bir bahçe çatalıyla kaldırın; köklerin kürlenmesi için bir veya iki gün boyunca toplamda oturmasına izin verin; daha sonra bir hafta ila 10 gün boyunca yaklaşık 26°C’de gölgeli bir yere koyun. Tatlı patatesleri saklamadan önce sertleştirin.

9) Rutabagalar

Rutabagas, bir veya iki dondan sonra yerde kalabilir, ancak toprak donmadan önce bahçeden çıkarılmalıdır. Rutabagaları ve diğer kök bitkileri, hava sirkülasyonu için delinmiş plastik torbalara koyun. Kökleri buzdolabının sebzelik çekmecesine veya sıcaklığı donma noktasının hemen üzerinde olan nemli bir kök mahzenine yerleştirin. Torbalama, kökleri temiz tutacak, tutarlı bir sıcaklık sağlayacak ve eşit bir nem seviyesinde sızdırmazlığı sağlayacaktır.

10) Havuç

Bir bahçe çatalı ile ana mahsulden havuçları kaldırın ve üst kısımlarını kesin. Hemen yemesi en lezzetli olacak olan parmakları kaldırarak hasada başlayın. Ayrıca mümkün olduğunda bölünmüş kök havuç kullanın. Kışın, hasadın geri kalanını katmanlar halinde derin kutularda, her katman arasında 1 cm kum olacak şekilde saklayın. Saklama kutularını kuru bir barınağa yerleştirin.

11) Marul, ıspanak ve diğer yeşil sebzeler

Marul, ıspanak ve diğer yeşillikleri kesmeye devam edin, böylece birbirine yapışmazlar. Kesilmiş ve yeniden birleştirilmiş yeşillikleri toplayın, önce dış yaprakları çıkarın. Gevşek yapraklı marulun havaya bağlı olarak kabarmaması için bir bıçak alın ve tüm kafasını yerden 2,5 cm yüksekten kesin; Bu yöntemi kullanarak her sezon tek bir bitkiden iki, üç veya dört çelik elde edebilirsiniz.

12) Arpacık soğanı ve soğan

Arpacıkları sapları sararıp buruştuğunda hasat edin. Yaprakların yaklaşık yarısı düştükten sonra soğan soğanlarını kaldırın (sıcak bölgelerde üçte biri). Kaldırmadan önce, hala duran gövdelerin üzerine eğilin ve ampullerin kaldırmadan önce üç veya dört gün daha olgunlaşmasına izin verin. Bir hafta boyunca güneşte veya ılık, kuru bir yerde sertleşmelerine izin verin; soğanları üst ve kağıt kabuğu kuruyana ve kırışana kadar saklamayın.

13) Lahana

Eski kompost ve gübre ile değiştirilmiş yataklarda bitki bahar filizi. Kışları yağışlı geçtiğinde, 23 cm yüksekliğindeki sırtlara bahar lahanası dikin. Nakil sırasında her deliğe bir tutam kemik unu ekleyin. Bitkileri alt yapraklarıyla birlikte zemin seviyesine yerleştirin, topuğunuzla sıkılaştırın ve ardından sulayın.

Ayrıca Eylül ayında şunları göz önünde bulundurun:

– Su kuyusu.

Bahçeyi sonbaharda sulayın; Önümüzde hala bol miktarda ılık hava var ve mahsuller nihai büyüme ve olgunlaşma için toprak nemine bağlı.

– Mahsulleri koruyun.

Plastik çardaklar veya tüneller, marul, bahar lahanası, bakla ve havuç gibi mahsuller için düşük sıcaklık koruması sağlayacaktır. Kışlık mahsul koruması, kış kayıplarını azaltacak ve ilkbahar olgunluğunu hızlandıracaktır. Çemberleri şimdi yerleştirin, böylece don tehlikesi olduğunda ekinler hızla kaplanabilir.

– Aromatik otlar yetiştirin.

Bahar hasadı için şimdi maydanoz ve frenk soğanı ekin. Bergamot kümelerini yaklaşık 30 cm aralıklarla, tercihen zengin toprakta bölün ve yeniden dikin. Defne, lavanta ve sedef bitkilerinden kesimler yapın ve bunları kumlu toprakta gölgeli bir çerçeve veya cloche içinde köklendirin.

– Sebze bahçenizi temizleyin.

Ekinler bahçeden çıkarken bahçeyi temizlemeye başlayın. Zararlıların ve hastalıkların kışı geçirmesine izin verecek tüm bitki kalıntılarını temizleyin. Herhangi bir hastalık veya haşere sorunu olmadığında yeşil kalıntı ters çevrilebilir.