Sebzelerinizi dikmek için ilkbahar ve hatta yaz mevsimini kaçırdıysanız, endişelenmeyin, sonbaharda veya daha doğrusu Eylül ayında ekin, bu yıl en sevdiğiniz sebzeleri alma şansınız hala var. Sonbahar bahçenize dikilebilecek ve sadece 15-45 gün içinde tabağınızda olacak birçok hızlı büyüyen yenilebilir bitki var.
Peki Eylül’de ne ekeceğim bana söyler misin? Ispanak, roka, pazı ve hardal yeşillikleri gibi lezzetli yeşillikler serin havalarda iyi sonuç verir. Genç sürgünleri sadece üç ila dört hafta içinde hasat için hazırlayabilirsiniz. Eylül ayında ekim için mükemmel olan başka kök sebzeler de var, Eylül ayında ekilecek 15 hızlı büyüyen sebze listesine bir göz atalım:
1) marul
Marul, salatalar, sandviçler ve hatta çorbalar için yetiştirmek için harikadır. Eylül ayında ekebilir ve 20 gün sonra hasata başlayabilirsiniz. Birçok salata çeşidi vardır. Rengarenk bir salata bahçesi istiyorsanız marul tohumu karışımını sıralar veya bloklar halinde ekebilirsiniz.
2) pancar
Pancar sonbaharda ekilebilir. Hava ne kadar soğuk olursa, kökler o kadar yumuşak olur. Yeni başlayanlar için mükemmel bir üründür çünkü pancar fazla bakım veya özel toprak gerektirmez. Pancarlar yaklaşık 10 cm boyunda olduğunda salatalara ek olarak genç sürgünler toplayabilirsiniz. Bebek köklerini ekimden yaklaşık 7-8 hafta sonra hasat edebilirsiniz.
3) Çin Lahanası
Çin lahanası Bok choy olarak da adlandırılır ve bir Asya restoranında tattıysanız, kesinlikle sonbahar bahçenize koymak isteyeceksiniz. Sonbaharda doğrudan tohumdan ekildiğinde iyi büyür. Çin lahanasının hasat edilmesi yaklaşık 40-45 gün sürecektir.
4) Kale
En popüler yapraklı sebzelerden biri olan lahana, bir ton vitamin, lif ve besin içerir ve ayrıca sonbaharda yetiştirilmesi kolay bir üründür. Tohumları doğrudan bahçeye ekin ve sıcaklık düşmeden önce yemek için hassas genç yaprakları hasat edin.
5) ıspanak
Sıcaklık düştüğünde bahçenize ıspanak ekebilirsiniz. Erken sonbaharda ve hatta kış aylarında bile ekilebilen soğuğa çok dayanıklı bir sebzedir. Sadece birkaç hafta sürer, bebek ıspanağın tadını çıkarabilirsiniz. Biraz tereyağı ve tuz ile taze yiyin. Yum!
6) İsviçre Pazı
İsviçre pazı, sonbahar bahçenizde yetiştirmek için çok basit ve kolay başka bir sebzedir. 7 cm uzunluğundaki genç yapraklar salatalarda, dürümlerde ve sandviçlerde çiğ olarak yenebilir. Daha yaşlı yapraklar ve saplar genellikle lezzetli bir garnitür olarak pişirilir.
7) Brokoli
Taze ve lezzetli bir mevsim mahsulü olan brokolinin hazırlanması kolaydır ve çok besleyicidir. Bölgenizdeki ilk dondan 10 hafta önce brokoli fidesi yetiştirebilirsiniz. Brokoli 5°C’ye kadar soğuk topraklarda yetiştirilebilir. Eylül ayında ekin ve Kasım veya Aralık başında hasat edin.
8) Hardal yaprağı
Hardal seviyorsanız, ilkbahar ve sonbaharda yetişen hardal yeşilliklerini seveceksiniz. Baharatlı lezzetleri, taze salatalara yumruk katacak. Hardal yeşillikleri, hafifçe buharda pişirildiğinde, sotelendiğinde veya sotelendiğinde de harikadır ve yeşil ve kırmızı tonlarında güzel fırfırlı yaprakları olan bir süs bitkisidir.
9) Pırasa
Pırasaları Eylül’de ekin ve Aralık’ta hasat edin. Pırasalar daha soğuk sıcaklıkları tercih eder ve bütün kış hasat edilebilir. Hafif lezzetleri, patates çorbasında veya rosto ile pişirildiğinde harikadır.
10) roket
Roka, marulla aynı dikim kurallarına uyar. Biraz daha serin havalarda büyümeyi tercih eder. Roka direk saksıya veya direk bahçenize ekilebilir.Genellikle salatalarda kullanılır. Ayrıca baharatlı ve cevizli tadı pizzalara çok yakışıyor.
11) karnabahar
Karnabahar, brokoli ile akraba olan ve harika, hafif ve tatlı bir ceviz aromasına sahip sağlıklı bir sebzedir. Yüksek kaliteli, besin açısından zengin topraklarda en hızlı büyür. Sonbaharda hasat için karnabahar tohumlarınızı ortalama donma tarihinizden 12 hafta önce başlatın ve hasat edilmesi yaklaşık 60 gün sürecektir.
12) Bebek Havuç
Birkaç çeşit havuç vardır. Her biri farklı renkler, farklı şekiller ve biraz farklı tatlar. Her iki durumda da, havuçlar en popüler serin mevsim mahsullerinden biridir. Ayrıca hızlı büyüyen kök sebzelerdir. Yaklaşık 20 gün toprakta ve hasat etmeye ve yemeye hazırlar.
13) Alabaş
Alabaş, çoğu sonbahar bahçesi için hızlı büyüyen başka bir sebzedir. Hafif donlardan kurtulacaklar. 65 günde alabaş hasadı yapabilirsiniz.
14) Lahana
Lahana, donlara ve 20 dereceye kadar düşen sıcaklıklara rağmen gelişmeye devam edebilir. Soğuk sıcaklıklar size lezzetli tatlı lahana verecektir.
15) Maydanoz
Maydanoz bir sonbahar bahçesi için mükemmeldir. Ilıman iklimlerde tüm yıl boyunca maydanoz hasat edebilirsiniz. Maydanozu Eylül ayında ekin ve yaklaşık 60 gün içinde hasat edilebilirler.