Sebzelerin hızlı büyümesi, yumuşak ve lezzetli olması için suya ihtiyacı vardır. Büyüme mevsimi boyunca toprağı eşit derecede nemli tutun, yani ne çok ıslak ne de çok kuru. Toprak kurursa sebzeler acı ve sert hale gelebilir. Toprak çok ıslaksa sebze kökleri oksijensiz kalabilir ve bitkiler ölebilir.
Sebzeleri köklerin etrafındaki toprağı nemli tutacak, ancak ıslak olmayacak kadar sık sık sulayın. Genel bir kural olarak, olgun sebzeleri en az 45 cm derinlikte sulayın. Yaprakların solmasını önlemek için sık sık su, böylece toprak 2 ila 6 inç derinliğe kadar nemli olur. Toprağın yüzeyini nemli tutmak için yeni ekilen tohumları sulayın.
Sebzelerin ne sıklıkta sulanacağına dair gizli bir formül yoktur, ancak bir kılavuz olarak, olgunlaşan mahsullerin yazın 3-7 günde bir, ilkbahar ve sonbaharda 5-10 günde bir ve kışın 7 ila 14 günde bir suya ihtiyacı vardır. .
Sebzeleri çok sıcakken sulamak için aşağıdaki 10 ipucunu bulun
1) Kökleri nemli tutun.
Sebzeleri kökleri nemli tutmak için yeterince sık sulayın, ancak ıslak değil. Kökler bitkinin damlama çizgisine kadar büyür, en büyük dalların ve yaprakların uçlarından düşen yağmurun oluşturduğu hayali çizgi. Çoğu sebze kökü 45-60 cm derinliğe kadar büyür, bazıları daha derine. Bitkiler, suyu ve yiyecekleri emmek için toprak nemini kullandıklarından, en derin ve en geniş köklerin nemli kalması önemlidir.
Sebzeler olgunlaştıkça, her bitkinin tabanındaki sığ, tabak şeklinde bir havza, özellikle kuru havalarda suyun köklere nüfuz etmesini sağlayacaktır. Her bitkinin gövdesi etrafında bir daire oluşturmak için toprağı damlama hattının dışından geri itin. Damlama hattını kazmayın veya kazımayın, sığ kökler açığa çıkabilir veya hasar görebilir.
Havzayı suyla doldurun ve toprağa girmesine izin verin, ardından daha fazla su ekleyerek onun da ıslanmasına izin verin. Su kök bölgesine ulaşana kadar bunu yapın.
2) Sulama derinliğini ölçün.
1,2 cm çapında ve 0,9 m uzunluğunda, 30 ve 60 cm’de eğe işaretli basit bir metal çubuktan bir nem probu yapın. Çoğu sebze kökü 40 ila 60 cm derinlikte büyür. Metal bir çubuk ıslak zeminde kolayca kayar, kuru kayalık zemin sorunlu olacaktır. Toprak nemi probunuz zemine kolayca batıyorsa toprak nem derinliğini ölçebilirsiniz.
3) İyice sulayın.
Derin sulama, besinleri köklere taşır. Yaşlı komposttaki toprak besin maddeleri ile kuru ve yaş gübreler her sulamada bitki köklerine ulaşacaktır. Derin bir sulama seansının ortasında bitkilerin etrafına gübre ekleyin. Bu, toprağı gübreyi almaya hazırlayacak ve siz sulamaya devam ederken onu köklere gönderecektir. Derin sulama aynı zamanda toprağın derinliklerindeki hassas bitki köklerine zarar veren toprak tuzlarını da yıkayacaktır, sığ sulama genellikle tuzları toprağın yüzeyine çeker. (Toprak yüzeyindeki beyaz veya gri tortular genellikle toprak tuzlarıdır.)
4) Günün erken saatlerinde sulayın.
Sabah, sebzeleri sulamak için günün en iyi zamanıdır. Sabah suyu, bitkileri gün ortası sıcağının stresine hazırlar ve kesintisiz büyümelerini sağlar. Yorgun, bükülmüş bitkileri akşamları sulamak, bitkileri eski haline getirecektir, ancak en iyi verim için gereken kesintisiz, sürekli büyümeyi kolaylaştırmaz. Derin sulama, sebzeleri gündüz sıcaklığına bağlı olarak iki veya üç gün veya daha fazla besleyecektir. Düzensiz sulama bitki büyümesini engelleyebilir.
5) Solmuş bitkileri kontrol edin.
Suya ihtiyaç duyan bitkiler sarkma ve solma. Ancak aşırı sulanan bitkiler de düşecek. Toprak suya doyduğunda oksijen köklere ulaşmaz ve bitkiler boğulabilir. Bir bitki solduğunda ve suyun altında mı yoksa aşırı mı olduğundan emin değilseniz, toprak nemini kontrol etmek için toprak sondanızı kullanın. Solmuş bir bitkinin sudan yoksun olduğunu varsaymayın. Toprak probu ile kontrol edin.
6) Rüzgarlı olduğunda su.
Kuruyan rüzgarlar bitki yapraklarından nem çeker ve topraktaki nemin buharlaşmasını hızlandırır. Rüzgarlı hava geldiğinde veya beklendiğinde, sebzelerin iyice sulandığından emin olun.
7) Yağmur yağdığında su.
Bir yaz yağmurunun bitkilerin köklerine sızacağını düşünmeyin. Hava kuruduğunda ve ardından yağmur yağdığında, yağmur suyunun yer yüzeyinden akması muhtemeldir. Sebze bahçesi yataklarını hafifçe ekili tutun, böylece yağmur suyu kolayca toprağa emilir. Ve yağmurdan sonra su, bitkiler soluyorsa ve toprak sensörünüz yağmurun kök bölgesine ulaşmadığını gösteriyorsa. Yaz nemi bitki büyümesini uyarır. Fırtınalar geçer ve yağmur yağmazsa, ekinlerinizin hala ihtiyaç duydukları suyu aldığından emin olun.
8) Bitkileri püskürtmeyin veya serpmeyin.
Tepeden veya tepeden sulamadan kaçının, suyun bir kısmı buharlaşma ile hemen kaybolur ve suyun çoğu ihtiyaç duyulmayan bitkilerden düşer. Güneşli havalarda yapraklara düşen ve çöken su yaprak yanıklarına neden olabilir. Bulutlu veya soğuk günlerde yapraklar üzerindeki nem, havadaki mantar sporlarını çekebilir. Sulamayı sağlamak için bitkilerin çevresinde damla sulama, sağanak hortumlar, fıskiyeler, havzalar kullanın. Sağanak hortumları ve fıskiyeler, bir su akışını dağıtabilir ve onu bitki gövdelerinin etrafına yayabilir. Damla sulama, suyu neredeyse doğrudan bitki köklerine iletir.
9) Damla sulama kullanın.
Damla sulama suyu doğrudan kök bölgesine iletir, su damlatıcılardan yavaş yavaş toprağa birer damla sızacaktır. Buharlaşma veya akış yoluyla neredeyse hiç su kaybı olmaz. Ancak damlatıcıların tek bir yerde su vermemesine dikkat edin. Konsantre bir damla, köklerin sıkı toplara dönüşmesine neden olabilir. Damla sulama, kök büyümesini, köklerin her yöne büyümesini desteklemelidir. Büyük bitkiler, suyu kök bölgesinden dağıtmak için iki veya üç emitöre ihtiyaç duyacaktır. Damla sulamayı, kolayca onarılabileceği ve ardışık mahsuller için hızla değiştirilebileceği bir yere yerleştirin.
10) Toprağın durumunu kontrol ederken bir sprinkler zamanlayıcı kullanın.
Damlama sistemleri, ıslatma hortumları ve fıskiyeler için zamanlayıcılar, toprağın ıslak veya kuru olmasına ve bitkilerin suya ihtiyacı olup olmadığına bakılmaksızın düzenli aralıklarla otomatik olarak çalışır. Köklerin doğru miktarda su aldığından emin olmak için herhangi bir sulama sistemiyle birlikte bir toprak probu kullanın. Otomatik sulama zamanlayıcı sistemlerini bitki ihtiyaçlarına ve hava koşullarına göre ayarlayın. Her zaman doğru yapmak için bir zamanlayıcıya güvenmeyin.