Bahçenizdeki her büyüyen alandan en iyi şekilde yararlanmak için gölgede yetiştirilmesi en kolay sebzeleri keşfedin.
Bahçenizde diğerlerinden çok daha koyu alanlar varken gölgede yetiştirilecek sebzeler olup olmadığını merak ediyor olabilirsiniz.
Bahçenin gölgeli köşeleri genellikle gözden kaçar, ancak hangi sebzelerin gölgede yetiştirilmesinin en kolay olduğunu öğrendikten sonra, bu kullanılmayan alanları sebze tarlanızda verimli alanlara dönüştürebilirsiniz.
Gölgede sebze yetiştirmek zor değildir ve aslında evde yetiştirmesi en kolay sebzelerden bazıları gölgeye dayanıklı olanları içerir.
Bu en kolay gölgede yetiştirilen sebzeler güneş eksikliğini tolere edecek olsa da, çoğu mümkünse tam güneşte başlamayı tercih edecektir. Yapraklar enerji üretmek için güneş ışığını yakalar, bu nedenle onları ekmeden önce yaprakların geliştiğinden emin olmak, onlara bir başlangıç yapmak için iyi bir fikirdir. Bir sera planlıyorsanız, bunları örtü altında başlatabilirsiniz.
Yapraklar yeterince güneş ışığını yakalayamazsa, bitki kendini kuramaz ve muhtemelen zararlılara veya hastalıklara yenik düşer.
Bununla birlikte, gölgede sebze yetiştirmenin faydaları da vardır, çünkü gölgeli bir yer büyümeyi yavaşlatır, ancak çiçeklenmeyi de yavaşlatır. Cıvatalamaya eğilimli bitkiler daha az güneşten yararlanabilir.
1. Pancar
Pancar lezzetli bir sebzedir, yetiştirilmesi ve saklanması kolaydır. Çoğu sebze gibi, kısmi gölgeyi tercih ederler, bu yüzden mümkünse onlara her gün birkaç saat güneş verin. Ne kadar çok güneş alırlarsa o kadar hızlı büyürler, bu nedenle gölgede pancar yetiştiriyorsanız biraz daha sabırlı olmanız gerekebilir.
Başlamak için tohumları tam güneşte ekmeniz gerekecek. Fideler 5 ila 7 cm boyunda olduğunda, tüm kümeyi bahçenizin gölgeli alanına dikin. Büyümeleri için bolca alan sağlamak için kümeleri en az 30 cm aralıklarla diktiğinizden emin olun.
Gölgeli alanlar genellikle nemlidir, bu nedenle havanın dolaşmasına izin vermek mantar hastalıkları riskini de azaltacaktır. Başlamak için bitkileri birbirine çok yakın yerleştirmeyin, onlara nefes almaları ve büyümeleri için biraz yer verin.
2. marul
Marul, hem lezzetli hem de büyümesi kolay olduğu için herhangi bir sebze bahçesinde temel bir besindir. Gölgede marul yetiştirmeyi öğrendikten sonra gerçekten harika olan şey, solma ve civatalamaya çok daha az eğilimli olmasıdır. Marul yaprakları, yeterli su olmadan çok fazla ısıda yetiştirilirse bazen biraz acı veya sertleşebilir, bu nedenle onları gölgede büyütmek bunu hafifletmeye yardımcı olabilir.
Salyangozlar ve salyangozlar gölgeli alanlarda daha yaygın olma eğilimindedir. Hasarı en aza indirmek için kırmızı ‘lollo rossa’ marul gibi gevşek yaprakları olan dik bir çeşit seçin. Yaprakları aşağıdan yukarıya doğru toplayın ve toprağın yüzeyinde sürüklenmediklerinden emin olmaya çalışın. Bu, sümüklü böceklerin ve salyangozların bitkiye girmesini bir şekilde önleyecektir.
3. İsviçre Pazı
Besleme, yapı ve renk sağlaması açısından harika olan pazı, gölgede yetiştirilmesi en kolay sebzelerden biridir. İlkbaharda ekin ve yazdan sonraki bahara kadar hasat alacaksınız.
İsviçre pazı bitkileri oldukça büyüyebilir ve külleme gibi mantar sorunlarına eğilimlidir, bu nedenle onlara büyümeleri için yer ve yaprakların etrafında bol miktarda hava sirkülasyonu sağladığınızdan emin olun.
Sapları ve yaprakları yenilebilir ve çok yönlüdür. Bahçenin donuk bir köşesini aydınlatmak için büyük bir pembe pop için nane denen bir çeşidi deneyin.
4. Kereviz
Kereviz bir sebze bahçesine harika bir katkıdır, ancak doğru koşullar olmadan bazen biraz hayal kırıklığı yaratabilir. Alıştığımız bu gevrek, sulu saplar, yanlış koşullarda yetiştirildiğinde çiğnenebilir ve acı olabilir. Neyse ki, kerevizi gölgede yetiştirmek iyi sonuçlar elde etmenize yardımcı olabilir.
Kereviz, yumuşak, sulu saplar üretmek için bol suya ihtiyaç duyar. Gölgeli alanlar genellikle daha nemlidir çünkü buharlaşma yoluyla toprak yüzeyinden daha az su kaybedilir. Bu sebzeleri gölgede yetiştirmek aynı zamanda büyümelerini yavaşlatmaya yardımcı olarak hassas gövdeler oluşturur. Aslında, birçok yetiştirici, kereviz saplarını gölgelemek ve solgun ve hassas tutmak için tasmalar kullanır.
5. Havuç
Havuç yetiştirmeyi öğrendikten sonra, yetiştirmenin ve hasat etmenin ne kadar harika olduğunu anlayacaksınız. Cıvatalamaya eğilimli olabilirler, bu nedenle havuçları günün en sıcak bölümlerinden korundukları gölgeli, daha serin koşullarda dikmek hasatınızı artırabilir, ancak elbette büyümeleri biraz daha yavaş olacaktır.
Havuç tohumları doğrudan yataklara ekilmelidir, bu nedenle mümkünse günün bir bölümünde, tercihen sıcaklığın daha az yoğun olduğu sabahları doğrudan güneş ışığı alacak bir yere ekin. Bu, fidelerin kendilerini kurmasını ve yaprakların günün geri kalanında düşük ışık koşullarıyla başa çıkacak kadar büyümesini sağlayacaktır.
Alternatif olarak, bazı çeşitler kaplarda iyi yetişir, böylece günün en sıcak saatlerinde saksıları gölgeli yerlere taşıyabilirsiniz.
6. Yapraklı yeşillikler
Bok choi, mizuna, hardal, bok choy, tatsoi ve kişniş gibi yapraklı yeşillikler gölgede yetiştirilmesi en kolay sebzeler arasındadır. Marulda olduğu gibi, diğer yapraklı yeşillikler de budamaya eğilimlidir ve bu nedenle gölgenin dikkatli kullanılması büyümelerine yardımcı olabilir.
Genel bir kural olarak, meyvesi veya çiçekleri için yetiştirmediğiniz herhangi bir şey en iyi gölgede büyür.
Düşük ışık seviyelerinde yetişen yapraklı yeşillikler, tam güneşte olanlar kadar hızlı büyümeyecek, ancak iyi yönetirsek bu bizim avantajımıza olabilir.
7. Brokoli
Gölgede yetiştirmek için başka bir iyi sebze seçeneği brokoli, karnabahar ve alabaşlar gibi diğer turpgillerdir. Daha yavaş büyüme, çiçeklenmeye başlamadan birkaç gün önce hasat edilmesi gereken brokoli ve karnabahar söz konusu olduğunda bir avantaj olacaktır. Tam güneşte değillerse bu süre biraz daha uzun olacaktır, bu nedenle onları hasat etmek için doğru zamanda yakalama şansınız daha yüksektir.
Bahçenin gölgeli kısımlarında daha fazla sümüklü böcek ve salyangozla karşılaşabilirsiniz. Turpgiller, sümüklü böcek ve salyangozlardan zarar görmeye eğilimli olabilir. Bu nedenle, bu listedeki çoğu üründe olduğu gibi, onları tam güneşte ekmek ve iyi yerleştiklerinde dikmek iyi bir fikirdir.
Özellikle büyük bir sümüklü böcek ve salyangoz popülasyonunuz varsa, onlara en iyi hayatta kalma şansını vermek için bitkileri nakletmeden önce yaklaşık 10-12 cm boyunda olana kadar beklemek isteyeceksiniz.
8. Taze soğan ve frenk soğanı
Taze soğan veya yeşil soğan ve frenk soğanı, çoğu durumda büyümek kolaydır, ancak taze soğanı gölgede yetiştirmeyi seçerseniz büyüme daha yavaş olur. Ne kadar çok güneş alırlarsa o kadar hızlı büyürler, bu nedenle daha uzun bir büyüme periyodu elde etmek için bazılarını güneşte ve bazılarını gölgede yetiştirmeyi düşünebilirsiniz.
Bitkilerin gölgede bir kümeye ekmeden önce kendilerini kurmalarına yardımcı olmak için onları güneşli bir yerde modüller halinde ekin. Kısmi gölgede, günde yaklaşık 6 saat güneş alan alanlarda yetiştirirseniz, doğrudan toprağa ekebilirsiniz.
9. Turp
Turp gölgede yetiştirilmesi en hızlı ve en kolay sebzelerden biridir. Lezzetli bir şekilde biberlidirler ve salatalarda iyi pişmiş veya çiğ olarak kullanılırlar.
Turpları doğrudan toprağa ekebilirsiniz ve gölge, çiçek açarsa acı tadabileceğinden büyük bir avantaj olan bir çiçek sapı kurarak turpların çiçeklenmesini önleyebilir.
Biraz gölge, toprağın daha serin kalmasına ve sıcak havalarda kesinlikle bir artı olan suyun buharlaşmasını yavaşlatmaya yardımcı olabilir.
10. Kıvırcık Lahana veya Kale
Lahana veya lahana yetiştirmeyi öğrenmek kolaydır ve bu gölgeye dayanıklı mahsul için seçim yapabileceğiniz birçok çeşit vardır. Cavolo nero’nun yumuşak, lezzetli yaprakları veya redbor’un kıvrılmış, gevrek yaprakları, diğer mahsullerin uykuda olduğu kış ve erken ilkbaharda bile size besin sağlayacağından emin olabilirsiniz.
peki sen? Sebze bahçenizin gölgeli alanlarında hangi sebzeleri yetiştiriyorsunuz?