Hastalıkları sebze bahçenizden fidelerden uzak tutmak için 10 ipucu

Bitki hastalıklarını önlemeye yardımcı olmak için genç sebze bitkilerinizi ekerken ve büyütürken izleyebileceğiniz bazı adımlar.

Süper temiz tencerelerle başlayın. Önceki kullanımdan kalan tüm görünür kalıntıları temizlediğinizden veya yeni kaplar kullandığınızdan emin olun.

Sağlıklı fideler ve sağlıklı bir çevre, sağlıklı bitkilerle sonuçlanacak ve hastalıklardan korunma şansınız daha yüksek olacaktır.

İşte en başından oranları lehinize çevirmenizi sağlayacak bazı ipuçları:

1) Konteynerlerinizi dezenfekte edin.

Yıkanmış kapları, tabakları ve tepsileri yarım saat boyunca bir kısım çamaşır suyu çözeltisinde 10 kısım suya batırın. Bu, hassas genç fidelerinizi zayıflatabilecek veya öldürebilecek kalan bitki patojenik mikroorganizmaları öldürecektir. Malalarınızı çamaşır suyu solüsyonu ile temizlemek de iyidir.

2) İyi bir tohum yatağı ortamını teşvik edin.

Tohumları yabancı ot ve hastalıksız başlangıç ​​ve ekim karışımlarına ekin. İyi bir tohumlama ortamı, iyi ve eşit, ancak iyi havalandırılmış, gevşek ve zararlılardan, hastalıklardan ve yabancı ot tohumlarından arındırılmış olmalıdır. Ayrıca kılcal hareket yoluyla nemi tutabilmeli ve hareket ettirebilmelidir. Bu destekleri yerel bahçe mağazanızda arayın.

3) Bahçenizdeki toprağı fide için kullanmayın.

İç mekanda tohum ekmek için bahçenizdeki toprağı kullanmayın. Bahçenizdeki tipik toprak genellikle çok yoğundur, yabani ot tohumlarıyla doludur ve pastörize edilmemiştir, bu da fide hastalığına ve ölüme neden olur. Ve bu toprak genellikle tohumlama karışımları kadar drenaj yapmaz. Fidelerin topraktan geçmesini önleyen bir kabuk geliştirebilir.

4) Toprağı tercih edin.

İyi bir toprak, fideleriniz için başarı şansınızı artıracaktır.
Sebze fideleri yetiştirmek için iyi bir temel pastörize saksı toprağı için basit bir tarif: Üçte bir (hacimce) pastörize toprak veya kompost, üçte bir kum, vermikülit veya perlit ve üçte bir turba karıştırın. İnternette başka tarifler bolca var ama bu basit ve anlaşılır ve birçok usta bahçıvan için işe yaradı.

5) Kompostu pastörize edin.

Kompostu pastörize etmek için hafif nemli kompostu ısıya dayanıklı bir kaba veya tavaya koyun. Bir kapak veya alüminyum folyo ile örtün. 250 derecelik fırında en az yarım saat pişirin. Karışımın tam yarım saat boyunca 180 derece sıcaklığa ulaştığından emin olmak için bir et termometresi kullanın. Toprak yapısı zarar görebileceği ve fideler için toprak bileşeni olarak işe yaramaz hale gelebileceği için aşırı ısıtmaktan kaçının.

sönümleme

6) Talimatları izleyin.

Tohum paketinde önerilen ekim talimatlarını izleyin. Tohumları ister içeride ister dışarıda başlatırsanız, yönteminize göre tohum paketindeki talimatları izleyin. Tohumları iç mekana ektikten sonra, tohumlarınızı ekmeden önce toprağı nemlendirin. Daha sonra çimlenene kadar gevşek tohumları yıkamamaya dikkat edin. Tohumlar filizlenmeden önce toprağın yüzeyini bir sprey şişesiyle sularım, ardından fideler bir kök sistemi geliştirirken aşağıdan sulamaya geçiyorum.

7) İyi hava sirkülasyonu sağlayın.

Tohumlar filizlendiğinde ve birden fazla yaprak kümesine sahip olduğunda iyi hava sirkülasyonu çok önemlidir. Tohumlar gerçek yapraklar geliştirdiğinde, bol havaya ihtiyaç duyarlar. Bu sadece bitki hastalıklarını engellemekle kalmaz, aynı zamanda hareket eden hava da bitkileri daha güçlü kılar. Tohumlar filizlendikten sonra tohum başlangıç ​​kaplarınızdaki kaplamaları çıkardığınızdan emin olun.

8) Toprak ısısını kullanın.

Fide saksılarınızın altına bir ısı matı, tohumların daha hızlı çimlenmesine yardımcı olarak çürümeyi önler. Brokoli veya soğan gibi soğuk mevsim fideleri dikmeye başlarsanız, onları dışarı çekin ve güneşli bir pencerede veya serin ışıkların hemen altında büyütün. Ilık mevsim fidelerini (örneğin biber ve patlıcan) birden fazla yaprağı olana kadar ateşten uzak tutun.

9) Akıllıca sulayın.

Çimlenme tamamlandığında, mümkünse alttan sulayın. Yüzey toprağını mümkün olduğunca uzun süre kuru tutmaya çalışın. Üst toprağı fazla nemli tutarak mantar büyümesini teşvik ettiği için sık sık üstten sulama yapmaktan kaçının. Fideler düz veya soğuk çerçevelerde ise, onlara mümkün olduğunca fazla hava ve ışık verin. Toprak ne kadar kuru olursa, o kadar hafif ve hava drenajı ne kadar iyi olursa, hastalığın bir sorun haline gelme şansı o kadar az olur.

10) Gübrelemeyi unutmayınız.

Kaplarda yetiştirilen sebzelerin düzenli gübrelemeye ihtiyacı vardır. Su ile karıştırılabilen çözünür, çok amaçlı bir gübre, konteyner bitkileri ile kullanımı en kolay türdür. Önerilen karışım oranının yarısı kadar bir solüsyonla her üç ila dört günde bir gübreleyin.

Tüm bu bahçecilik hijyeni, damping off denilen ölümcül fide hastalığı da dahil olmak üzere hastalıkları önler. Bu mantar hastalığı, oldukça savunmasız olduklarında, çimlenmeden hemen sonra hassas fidelere saldırır. Enfekte olmuş bir fide gövdesinin rengi bozulur, küçülmeye başlar ve ardından fide düşer.