Haziran, yılın en yoğun aylarından biridir. Günler uzuyor ve sıcaklıklar yükseliyor, sebze bahçesindeki her şey, özellikle de yabani otlar şiddetle büyüyor! Büyük olasılıkla, tüm bahçenizin dikkatinizi çektiğini hissedeceksiniz.
Haziran aynı zamanda şaşırtıcı derecede kurak bir ay olabilir, bu nedenle yeni ekilen fidelerinizin sağlıklı büyümesini sağlamak için yapılacak çok fazla sulama olabilir.
Haziran ayında ekebileceğiniz 23 sebzenin listesini aşağıda keşfedin.
1- Pancar
Pancar tohumlarını Haziran ayında, belki birkaçını ayın başında ve birkaçını da sonunda ekmeye devam edin, böylece Eylül ve Ekim’de çok büyük olmayan hasatlarınız olur. Gerekirse kış için saklanabilirler. Pancarları doğrudan ekmek. Fideler nakledilmeyi sevmezler.
2- Brokoli
Geç çimlenen brokoli tohumlarını, büyümelerini istediğiniz yere veya daha sonra ekilmek üzere bir tohum yatağına ekin. Çeşitliliğe bağlı olarak, onları sonbaharda hasat edebilmeli veya ertesi yıl erken toplamak için kışı geçirebilmelisiniz. Havalar ısınınca taşınmayı sevmeyen bir ürün olduğu için, yıl sonunda kalacağı yere ekilmesinde fayda vardır.
3- Havuç
Bu, Eylül veya Ekim aylarında hasat için hazır olacak ana mahsul çeşitlerini ekmek için son şans.
4- Hindiba
Üç çeşit hindiba – Witloof veya Belçikalı, Sugarloaf ve Radicchio, Haziran ayında açık havada ekilebilir. Birincisi kış aylarında zorlanmaya hazır olacak.
5- Kabak, yaz kabağı ve kabak
Eğer saksıda yetiştirdiğiniz fidanlarınız yoksa, toprak iyice ısındığına göre, tohumları doğrudan dışarıya ekebilirsiniz. İki tohumu birlikte ekin ve çimlendikten sonra ikisinin zayıf olanını çıkarın. Bitkiler geniş bir alana yayıldıklarından ve çok fazla alana ihtiyaç duyduklarından aralarında bol boşluk bırakın.
6- Bezelye
Haziran başı muhtemelen bezelye ekmek için son şansınızdır.Ayın sonuna doğru erken, hızlı olgunlaşan bir çeşide geçin. Bunlar Eylül ayı civarında hasat için hazır olmalıdır. Genç bezelye bitkileri güvercinlere karşı dayanılmazdır ve ağ veya tel örgü ile korunmalıdır.
7- Salatalık
Açık hava salatalıkları genellikle saksılarda veya örtü altında yılın başlarında başlar, ancak bu ayın dışında tohum ekerseniz, size Ağustos veya Eylül aylarında bir hasat vermeleri gerekir.
8- Hindiba
Sonbaharda ve kışın başlarında hasat için açık havada kıvırcık veya yapraklı çeşitleri ekin. Sıcak havalarda çimlenme düzensiz olabilir.
9- Marul
Yerinde ekin ve bitkiler çok kalabalıksa inceltin. Yüksek sıcaklıklar çimlenmeyi engelleyebilir – belki de bu yüzden folklor, tohumların en iyi toprağın soğuduğu günün sonunda ekildiğini savunur.
10 – Mizuma ve Pak-Choi
Yapraklar küçük olduğunda salatalar ve daha büyük olduğunda patates kızartması için mizuna, mibuna, hardal yeşillikleri, bok choi ve diğer doğu yapraklarını ekin.
11- Rutabagalar
Son bir ayda yapmadıysanız ekin. Fideleri inceltin ve gerekirse kuşları ve sinekleri lahana köklerinden uzak tutmak için ince bir ağla örtün.
12 – Şalgam
Kökler çok büyümeden Ağustos veya Eylül aylarında hasat için başka bir parti ekin.
13- Rezene
Geleneksel olarak, rezene ekmek için en iyi zaman, yılın en uzun günü olan 21 Haziran’dan sonradır. Bitkilerin tutulma olasılığının daha düşük olduğu söylenir. Modern çeşitler daha bağışlayıcıdır, bu nedenle Haziran ayında herhangi bir zamanda size erken bir sonbahar hasadı vermelidir. Bazı tohumların filizlenmemesi veya sümüklü böceklerin fidelerinizi yutması durumunda art arda ekin ve gereğinden fazla ekin.
14- Yeşil fasulye
Geçen ay dışarıda ekilenleri takip etmek için ikinci bir yeşil fasulye dalgası ekin.
15- Aromatik Otlar
Haziran ayı, kişniş, fesleğen, frenk soğanı, rezene, dereotu ve maydanoz gibi bitki tohumlarını havalar iyice ısınmadan, güvenilir bir şekilde ekmek için son şansınız olabilir.
16- Kale
Gelecek ay ekime hazır olan tohum tepsilerinde, modüllerde veya saksılarda ikinci bir tohum partisi ekin. Aksi takdirde, onları tepsilerinde veya hatta sebze tarlanızın herhangi bir yerindeki bir tohum yatağında bırakın ve salatalar için genç yaprakları toplayın. “Gerçek” yapraklar görünmeye başladığında lahana fidelerini inceltin.
17- Alabaş
Bitkilerin büyümesini istediğiniz tohumları ekmeye devam edin. Gerekirse fideleri inceltin, yabani otları iyice temizleyin, sümüklü böceklerden koruyun ve kuşları uzak tutmak için ağ kullanın.
18- Yapraklı Sebzeler
İsviçre pazı, pancar ve ıspanak tohumlarını ekmeye devam edin.
19- Balkabağı ve kış kabağı
Genellikle saksılarda yılın başlarında başlarlar, ancak Haziran ayında doğrudan toprağa ekilebilirler. Bol kompost veya iyi çürümüş gübre ekleyerek toprağı hazırlayın.
20 – Turp
Sürekli yenilenen bir hasat için ay boyunca küçük miktarlarda birkaç marul turpu ekin.
21- Koşucu fasulye
Bu, kızıl fasulye ekmek için son fırsatınız. Şans eseri, Haziran ayı sonlarında ekilen tohumlar, ekim ayına kadar veya en azından ilk sonbahar donlarına kadar size hasat sağlayabilir. Koşucu fasulyeleri doğrudan açık havada, bastonların veya diğer desteklerin dibine ekin.
22- Küçük salatalar
Sırayla roka, kuzu marulu, yaz semizotu, pazı, karalahana, mizuna ve diğer karışık yaprakları ekerek karışık salata ve mesclun olarak kullanmaya devam edin.
23 – Taze Soğan
Sonbahar boyunca sürekli bir arzınız olduğundan emin olmak için ay boyunca birkaç tane fazladan tohum ekin.
Ve sen, Haziran’da ne ekiyorsun?