Haziran’da hasat edilecek 24 meyve ve sebze

Haziran, sebze bahçelerimizde çok dikim, ekim, sulama, bitki bakımı ile yoğun bir ay ama aynı zamanda birçok meyve ve sebze için hasat zamanı!

Bu nedenle bugün Haziran ayında hasat edilecek X meyve ve sebze listesini keşfetmeyi öneriyorum.

1) Fasulye

Bir önceki sonbaharda tohum ektiyseniz veya yeni yılda erken ektiyseniz, bu ay erken bir fasulye mahsulü almalısınız. Baklaları henüz küçükken ve fasulyeler en tatlı olduklarında toplayın.

2) kuşkonmaz

Sapları çok kalın ve odunsu hale gelmeden kuşkonmazı düzenli olarak kesin. Geleneksel olarak, hasatın yılın en uzun günü olan 21 Haziran’da durdurulması gerekir, ancak hala biraz yumuşak, lezzetli mızraklarınız varsa, biraz daha uzun süre devam etmenin zararı yoktur.

3) pancar

Yılın ilk kırmızı pancarlarını hasat edin, daha yumuşak ve lezzetli olduklarında tadını çıkarmak için golf toplarından daha büyük olmadıklarında toplayın. Yaprakları salatalarda veya patates kızartmasında da yiyebilirsiniz.

4) brokoli

Calabria ve yazda çimlenen brokoli bu ay hasat etmeye hazır olmalıdır. Başları veya sürgünleri sağlam olduklarında ve çiçekler iyi tomurcuklandığında kesin.

5) havuç

Mart veya Nisan aylarında erken bir çeşit ektiyseniz, yılın ilk havuçlarını bu ay çekebilmelisiniz. Bebek havuçlar salatalarda harikadır ve sadece patates kızartması için çok kısa pişirme süresine ihtiyaç duyar.

6) marul

‘Little Gem’ gibi küçük, gevrek marullar hızla büyür ve Mart ayında iç mekana veya Nisan’da örtünün altına ekilirse hasat için hazır olmalıdır.

7) Soğan

Haziran, bir önceki sonbaharda açık havada ektiğiniz bitkilerden kışı geçirmiş soğanları hasat etmeye başlama ayıdır. Aynı zamanda, yılın başında ekilen tohumlardan sevgiyle yetiştirilen soğanların “rekabet” ayıdır.

8) bezelye

Yılın ilk bezelyeleri her zaman en tatlısı ve en lezzetlisidir. Hala genç olanları seçin, mümkünse şekerleri nişastaya dönüşmeden hemen yiyin.

9) Patates

Yılın ilk yeni patateslerini seçmek her zaman ödüllendirici bir andır. İlk erkenci çeşitler, elbette hava ve diğer büyüme faktörlerine bağlı olarak ekimden yaklaşık 100-110 gün sonra Haziran ayında hazır olmalıdır.

10) turp

Dikkatli planlama ve ardışık ekim ile, neredeyse yıl boyunca turp tedarik edebilmelisiniz. Nisan sonu veya Mayıs başında ekimden Haziran hasadı almalısınız.

11) Ravent

Ravent çubukları toplamaya devam edin. Hasat döneminin bitmesine daha bir veya iki ay olmalıdır.

12) çilek

Haziran çilek ayıdır. Birkaç şey yaz ortasını bir kase çilekten daha iyi gösterir. Meyveleri tamamen olgunlaştıklarında ve tatlı ve sulu olduklarında toplayabilmek için bitkileri günlük olarak kontrol edin.
En iyi tat için, olgunlaşan çilekleri tamamen kırmızıya dönene kadar ancak yumuşamaya başlamadan önce hasat etmeye çalışın.

13) Genç marul yaprakları

Biber mizuna ve lahananın genç yapraklarını toplayın ve lezzetli ve sıradışı bir yaz salatası için roka gibi diğer genç yapraklarla karıştırın.

14) Ispanak

Ispanak yapraklarını düzenli olarak toplayın ve artan sıcaklıklarla birlikte yaz geldiğinde yükselmelerini önlemek için bitkileri çok iyi sulayın.

15) Taze Soğan

Bahar ekilen tohumların ilk ayı Haziran olsa da, taze soğan yılın çoğu ayında hasat edilebilir. Daha erken mahsuller için, onları içeride yetiştirin.

16) İsviçre pazı

Ispanak gibi, pazı da civatalanmadığı sürece tüm yaz boyunca hasat edilebilir. Yapraklar gençken salata olarak çiğ yenebilir, büyüdüğünde ise pişirilebilir.

17) Şalgam

Birçok modern şalgam çeşidi hızla büyüyor ve tohumları ektikten sadece beş veya altı hafta sonra hasat etmeye hazır olacak. Bu noktada kökler golf toplarından daha büyük olmayabilir ama en tatlısı olacaklar.

18) karnabahar

Erken yaz karnabaharları, Mart ayında ekilirse, şimdi toplanmaya hazır olmalıdır. Tomurcuklar sağlamken, cıvatalamadan önce onları hasat edin.

19) Kirazlar

Mayıs-Haziran, kirazlar için gerçekten kilit aylardır. Çabuk geçtiği için en iyi şekilde yararlanın!

20) Rezene

Haziran muhtemelen rezene için yılın ilk ayı olacak. Küçük genç soğanlar salatalarda çiğ olarak yenebilir ve daha büyük olanlar daha iyi pişirilebilir.

21) Sarımsak

Sarımsakları hazır olduklarında hasat etmeye devam edin, ya tazeyken ya da “yeşil” iken soğanları çekip hemen kullanın ya da yaprakların sararmasını bekleyin ve ardından soğanları depolamak için kurutun.

22) Enginar

Sıkı tomurcuklu genç küreler bütün olarak pişirilip yenebilir. Büyümelerine izin verin ve onları kaynatmak veya buharda pişirmek daha iyidir, sonra yumuşak, etli yaprakları ve merkezde gizlenen kalpleri için ayırın.

23) Bektaşi üzümü

Haziran ayında, mahsulü inceltmek için alternatif meyveler seçin. Bu ay seçtiklerinizi yemek pişirmek için kullanın, çünkü henüz olgunlaşmamış olabilirler. Ve önümüzdeki ay seçeceklerinizi taze yemek için kullanın, çünkü bunlar tamamen olgun ve dolayısıyla daha tatlı olacaktır.
Bektaşi üzümü buzdolabında on gün veya daha fazla saklanacaktır. Ayrıca çok iyi donuyorlar.

24) Alabaş

En hızlı büyüyen çeşitlerden ilki Haziran ayında hasat için hazır olmalıdır. Yaz salatalarında çiğ yemek için, golf topu büyüklüğünde olduklarında toplayın.

Şimdi ne yapman gerektiğini biliyorsun! Herkese iyi hasatlar!