İlk sebze bahçenizi sıfırdan başlatmak için 6 ipucu

Evde sebze bahçeciliği, doğaya daha yakın olurken paradan tasarruf etmenin bir yolu olabilir. Örneğin, tek bir domates bitkisi bile çok uygun fiyatlı olabilir (1,5-5 dolar gibi düşünün) ve sezon boyunca 5 kg’a kadar domates sağlayabilir (ki bu size kolayca 20 dolara veya daha fazlaya mal olabilir). Tohumdan domates ve diğer sebzeler veya otlar yetiştirmek size daha da fazla para kazandırabilir. Ayrıca bahçedeki ürünlerin lezzetinin ve dokusunun markette bulduğunuzdan çok daha iyi olduğunu göreceksiniz. Ayrıca, sebze bahçenizi beslemek, egzersiz yapmak ve dışarıda olmak sayılır!

İlk sebze bahçenizi sıfırdan başlatmak için bazı ipuçlarını ve püf noktalarını aşağıda keşfedin.

1. Küçük bir alanla başlayın

Yeni başlayan bir bahçıvansanız, küçük başlayın. Büyük bir bahçenin gerektirdiği zaman taahhüdü ile hüsrana uğramaktansa, küçük bir sebze bahçesinde ürettiklerinizden memnun olmak daha iyidir. Bu yeni hobiye tonlarca zaman ve para yatırmadan önce bazı temel bahçıvanlık bilgilerini öğrenmek de en iyisidir. Bahçe işlerinin ne kadar sürdüğü hakkında bir fikir edineceksiniz. Açık havada ekim, sulama ve yabani otları ayıklamaktan hoşlanıp hoşlanmadığınızı bileceksiniz. Siz ve ailenizin bir yazda ne kadar ürün yiyebileceğini öğreneceksiniz. Yeni başlayan bir sebze bahçesi için iyi bir boyut 2m’ye 2m’dir. Her türden birkaç tane yetiştirmek ve dikmek için en fazla beş sebze türü seçin. Yaz öğünleriniz için bol bol taze ürününüz olacak ve bakımı da kolay olacak. Saksılarda veya saksılarda sebze yetiştirmek de başlamak için iyi bir yoldur. Onlarla bir bahçeye bile ihtiyacınız yok, güneşli bir teras veya balkon harika çalışıyor!

2. Ne yemeyi seviyorsanız onu büyütün

Ne yemekten hoşlanırsın ? Cevabınız size sebze bahçenize ne ekeceğinizi söyleyecektir. Ne yetiştireceğinize karar verirken akılda tutulması gereken birkaç şey daha var. Çeşit konusunda seçici olun ve tohum paketi veya etiketi üzerindeki açıklamaya çok dikkat edin. Her sebze çeşidinin belirli özellikleri vardır. Bazıları, kaplar veya küçük bahçeler için ideal olan daha küçük bitkiler üretir. Diğer çeşitler daha iyi hastalık direncine, daha iyi verime veya sıcağa veya soğuğa daha iyi toleransa sahiptir.

Yemeyi sevdiğiniz sebzeleri seçerek başlayın, ardından boyutlarını ve bakım ihtiyaçlarını göz önünde bulundurun. Sizin ve ailenizin ne kadar yiyecek yiyeceğini ve donma veya fazla ürünü verme olasılığını düşünün.

Ardından, toprağa kaç tane tohum veya bitki koymanız gerektiği konusunda gerçekçi olun. (Yeni başlayanların çoğu fazla dikme hatasına düşer.) Domates, biber ve kabak gibi sebzeler mevsim boyunca tedarik edilmeye devam eder, bu nedenle ihtiyaçlarınızı karşılamak için çok fazla bitkiye ihtiyacınız olmayabilir. Havuç, turp ve mısır gibi diğer sebzeler yalnızca bir kez hasat edilebilir ve daha sonra yeniden ekilmeleri gerekir.

Çeşitli mevsimlerde sebze dikmek, ilkbahar, yaz ve sonbaharda size sürekli sebze ve ot hasadı sağlayacaktır. Erken ilkbaharda marul, yeşil sebzeler (roka gibi), bezelye, turp, çilek, havuç ve brokoli yetiştirin. Serin havalarda mahsulünüzü hasat ettikten sonra, domates, biber, patlıcan ve şifalı otlar gibi sıcak havalarda favorilerinizi ekin. Sonbaharda patates, lahana ve lahana hasat edebilirsiniz. Deneme bahçesi için ipucu: Fasulye, bezelye gibi asma bitkileri dikerek bahçede dikey boşluk kullanır ve m² başına verimi artırırsınız.

3. Sebze bahçenizin yerini seçin

Bahçenizi nereye kurarsanız kurun veya ne dikmeye karar verirseniz verin, iyi bir hasat için bulunduğunuz yerin karşılaması gereken iki temel gereksinim vardır: su ve ışık. Bütün bitkiler için bol güneş ışığı şarttır, sebzeler fotosentez için güneş ışığına ihtiyaç duyar. Hızlı büyüyen sebzeler, ağaçlardan, çalılardan veya çitlerden herhangi bir engel olmaksızın tam güneşe (günde en az 6-8 saat doğrudan güneş ışığına) ihtiyaç duyar. Bu yüzden güneşi seven sebzeleri gölgeli alanlara dikerseniz pek başarılı olamazsınız. Bahçeniz kısmi gölge sağlıyorsa, marul, lahana, pazı, ıspanak, frenk soğanı, kişniş, maydanoz ve kekik gibi bu koşullara tolerans gösteren sebzeler ve bitkiler yetiştirin. Havuç, turp ve pancar gibi kök sebzeler de siteniz günde en az 4 saat doğrudan güneş ışığı alıyorsa işe yarayabilir. Veya güneşli bir verandanız varsa, konteyner bahçeciliğine geçin. Bu sayede domates, salatalık, fasulye, fesleğen, dereotu, biberiye gibi güneşi seven sebze ve otları iyi gittikleri yerlere yerleştirebilirsiniz.

Suya rahat erişimi düşünün: Arsanızı bir su kaynağına ne kadar yakın bulursanız o kadar iyidir. Bu kırılgan bitkilerin güçlü kökler ve gövdeler üretmesine yardımcı olmak için tohumları çimlendirdikten veya fideleri naklettikten sonraki ilk birkaç hafta boyunca sık sık sulayabilmeniz gerekecektir. Bitkileriniz kurulduktan sonra, bahçenizi her gün biraz sulamak yerine birkaç günde bir iyi sulama yapmak en iyisidir. Daha sonra su, toprağın daha derinlerine iner, bu da köklerin daha derinlere büyümesini teşvik eder, burada sağlıklı kalmak için ihtiyaç duydukları besinlere daha iyi erişebilirler. Su israfını ve sulamanız gereken zamanı en aza indirmeye yardımcı olmak için bir zamanlayıcıya damla sulama kurmayı düşünün.

4. Sebze bahçenizin düzenini planlayın

Sebze bahçesi düzeninizi planlarken sıralı veya yoğun ekimi (her birinin avantajları vardır) seçin.
Çevrimiçi kültür : Bitkileri, aralarında kolayca yürüyebilmeniz için en az 45 cm aralıklarla tek sıra halinde yerleştirin. Bu yaklaşım, büyük sebze bahçeleri için en mantıklıdır çünkü sıralar, yabani otları kontrol etmek için toprak işleme makineleri gibi mekanik ekipmanların kullanılmasını kolaylaştırır. Dezavantajı, iz alanının ekebileceğiniz sebze sayısını azaltmasıdır.
Kültür yoğun: Yoğun ekim ile bahçenizin üretkenliğini artırın; bu, yaklaşık 5 fit genişliğinde (yani geniş bir sıra) bir yatakta birbirine yakın iki veya üç bitkinin olmasını umduğunuz anlamına gelir. Tohumlar ekilir veya fideler, olgunlaştıklarında yaprakları zar zor dokunacak şekilde yerleştirilir. Bu yaklaşım, ürkütücü olanlar (salatalık gibi) hariç, çoğu sebze türü için iyi çalışır. Bu yöntemin dezavantajı, bitkiler birbirine yakın büyüdüğü için elle ayıklamanız gerekmesidir.

5. Zengin toprakta ekmek ve bitki

Optimal bir hasat için sebze bahçenizin ona verebileceğiniz en iyi toprağa ihtiyacı vardır. Zengin, sağlıklı toprak, hissettiğinizde bildiğiniz bir şeydir: kazması kolaydır ve iyi drene olur. Bir mala miktarını alın ve elinize alın. Cıvıl cıvıl mı? Çok fazla kum. tozlu mu Çok fazla silt. Islakken yapışkan mı? Çok fazla kil. Bu üç türün kombinasyonu ve hangi belirli oranlarda, sebze bahçesi toprağınızın dokusunu belirler. Bu doku drenajı ve besin mevcudiyetini etkiler. Karanlık, ufalanan ve kelimenin tam anlamıyla hayat dolu bir toprak istiyorsunuz. Neyse ki, dokusu ne olursa olsun, tüm topraklar zamanla organik madde eklenerek iyileştirilebilir.
Örneğin, kumlu toprakları alın. Büyük parçacıklardan oluşurlar, bu nedenle su ve besinler boşluklardan nispeten hızlı akar. Kumlu toprağa organik madde (genellikle kompost) eklemek, bitkiler için hem nemi hem de besin maddelerini korumaya yardımcı olan kum parçacıkları arasındaki boşlukları doldurmaya yardımcı olur. Killi topraklar ise tam tersidir. Nemi tutan ancak bitki kökleri için fazla hava boşluğu bırakmayan çok küçük, yoğun paketlenmiş parçacıklar içerirler. Kompost, bu küçük kil parçacıklarını ayırmaya yardımcı olur, böylece su daha özgürce akabilir ve bitki kökleri ihtiyaç duyulan oksijeni alabilir. Toprağınızı ekime hazırlamak için kompost gibi gerekli değişiklikleri yayın ve bir yeke veya kürekle toprağa işleyin. Taze sürülmüş toprakta yürümekten kaçının, yoksa sıkıştırır ve tüm zor işlerinizi geri alırsınız. Ardından yüzeyi ve suyu iyice tırmıklayın. Toprak değişikliklerinin işlerini yapabilmesi için ekimden önce yatağın birkaç gün oturmasına izin verin.

6. Zararlılara ve hastalıklara hazırlıklı olun ve tozlayıcıları koruyun

Bazı sorunlar özel çözümler gerektirir, ancak genel olarak zararlıları sebzelerinizden uzak tutmak için bu yönergeleri izleyin.
Yabani otlar ışık, su ve besin maddeleri için sebzelerinizle rekabet eder, bu nedenle onları minimumda tutmak önemlidir. Bir parça temiz saman, kompost veya plastik, domates gibi daha büyük bitkilerin etrafındaki yabani otları uzak tutabilir. Çıkan yabancı ot fidelerini caydırmak için bir çapa kullanın.

Tavşanlar ve yaban domuzları gibi büyük haşereler sebze bahçelerinde hasara yol açabilir. Hayvanların bahçeye girmesini önlemek için yeterince yüksek bir çite ihtiyacınız var. Tavşanları ve diğer yuvalayan yaratıkları dışarıda tutmak için bir çit de yerden altı inç uzanmalıdır.

Büyük böcekleri, salyangozları, sümüklü böcekleri ve diğer tırtılları elle toplayın ve bahçenizin dışına bırakın.

Her şeyden önce, meyvelerinize veda edebileceğiniz sevgili tozlayıcılarımıza (arılar, bombus arıları, kelebekler vb.) zarar verebilecek ürünleri kullanmayın! Hatta onları domates bitkilerinizin yanında yemeleri için güzel çiçekler sunarak sebze bahçenizi ziyaret etmeye davet edebilirsiniz.

Bitki yapraklarını değil toprağı sulayarak mantar hastalıkları riskini azaltın. Fıskiye kullanıyorsanız, yaprakların akşama kadar kuruması için bunu günün erken saatlerinde yapın. Bir bitki bir hastalığa yakalanırsa, derhal çıkarın ve çöp kutusuna atın, kompost yığınınıza hastalıklı bitkiler eklemeyin. Hastalığı önlemenin diğer yolları, hastalığa dirençli olarak listelenen sebze çeşitlerini yetiştirmeyi ve hastalığa neden olan mikropların popülasyonlarını oluşturmasını önlemek için her yıl bitkilerinizin yerini değiştirmeyi (ürün rotasyonu) içerir.