Büyüyen balkabağı, ödüllendirici bir deneyim olabilir, ancak bunu nasıl başarılı bir şekilde yapacağınızı biliyorsanız.
İşte başarılı bir balkabağı hasadı için 11 ipucu.
1. Toprağınızı hazırlayın
İlkbaharda ekim yapmayı planlıyorsanız, toprak sonbaharda hazırlanabilir. Yapraklar ve ham gübre toprağa işlenmelidir. Bir çapa kullanılabilir, ancak varsa bir yeke tercih edilir.
İlkbaharda, toprağa gübre ve kompost ekleyin. Mutfak artıkları harika çalışıyor. Büyüyen balkabağı, zengin, gevşek topraklarda daha başarılı olacaktır.
2. Alanınızı değerlendirin
Büyüyen balkabağı çok fazla yer kapladığı için bu ilk ipucuna dahil edilmelidir. Bir balkabağı bitkisinin asmaları 6 metreye kadar kontrolsüz büyüyebilir.
Sebze bahçesinin büyüyen kısmı günde altı ila sekiz saat tam güneşe sahip olmalıdır. Gölgeli bir alanda herhangi bir oyun planlamayın.
3. Dikimi dikkatlice planlayın
Farklı kabak çeşitleri vardır (“Fransız Potimarron”, “Uchiki kuri”, “Akaguri” ve “Kırmızı kuri”) ve rekabet için dev balkabakları yetiştirmek istemiyorsanız, 15 Mayıs ile 15 Haziran arasında tohum ekmeyi planlamalısınız.
Geç donlara ve daha soğuk gece sıcaklıklarına eğilimli bir bölgede yaşıyorsanız, tohumları istediğiniz ekimden iki hafta öncesine kadar iç mekanda başlatabilirsiniz.
Minyatür arıyorsanız, ekim 25 Mayıs’tan 1 Temmuz’a kadar yapılmalıdır. Hangi çeşidi seçerseniz seçin, ekim için en uygun zaman Eylül ayıdır.
4. Donma koruması
Daha önce de belirtildiği gibi, bölgeniz geç donlara eğilimliyse, yetiştirme sürecini içeride başlatmak ve daha sonra nakli yapmak en iyisidir.
Hazırlanan alan ekimden bir hafta önce toprak siyah plastik ile kaplanarak ısıtılabilir. Plastik, ısıyı aşağıdaki zeminde tutacaktır.
Dikmeye hazır olduğunuzda, plastikte küçük bir delik açın ve içeride başlayan tohumları veya fideleri dikin. Don tehlikesi geçene kadar plastiği çıkarmayın. İdeal olarak, ekimden önce toprak 10°C’nin altında olmamalıdır.
5. Tohumlar ve fideler arasında yeterli boşluk olduğundan emin olun.
Kabak asmaları agresif bir şekilde büyüdüğü için bitkiyi bahçenizin kenarına yerleştirmek faydalı olabilir. Asmalar büyüdükçe, büyümeleri bahçenin dışına yönlendirilebilir.
Arka arkaya en az 1,5 m tohum ayırma veya höyük yöntemi kullanılıyorsa, tepe başına sadece bir bitki veya tohum kullanılması en iyisidir.
6. Sınırlı bir alanda büyütün
Kabak yetiştirmek için çok az yer varsa, sarmaşıkları kafeslemek bir seçenektir. Bu yöntem seçilirse, balkabağı olgunlaştıkça destekleyecek kadar güçlü, sağlam sapanlara sahip olmak önemlidir.
7. Bitkilere bol su verin
Kabakların büyümesi zengin, gevşek toprağa bağlıdır çünkü toprak iyi miktarda su tutabilmelidir. Kabakların çok suya ihtiyacı vardır. Damlama sistemleri kullanılabilir veya bahçe hortumunuz bahçeye ulaşabiliyorsa bunu kullanın.
Yaprakların mümkün olduğunca kuru tutulması gerektiğini hatırlamak önemlidir. Sabah sulama tavsiye edilir, böylece herhangi bir yeşillik nemliyse, daha soğuk akşam havası gelmeden önce kuruması gerekir.
Hem kabak hem de balkabağı, Cucurbitaceae ailesinin bir parçasıdır ve bu nedenle diğer mantarların yanı sıra küf ve külleme karşı hassastır. Bu hastalıkları önlemenin bir yolu, yaprakları mümkün olduğunca kuru tutmaktır.
Elbette yağmur konusunda bir şey yapamayız ama doğanın kendine bakmanın bir yolu var.
8. Sezon başında miktar hedefini belirleyin
Amacınız büyük balkabağına sahip olmaksa, aynı zamanda daha az balkabağına sahip olmaktır. Bunu yapmak için, üç ila dört büyüyen balkabağınız olduğunda, kalan çiçekleri asmadan ayırın.
Daha küçük ve çok sayıda balkabağı istiyorsanız, dişi çiçeklerin büyümenin ilk üç haftasında çıkarılması gerekecektir. Bu, daha sağlam bir asma üretecek, ancak daha küçük meyveler üretecektir.
Dişi çiçek, çiçeğin tabanındaki bir çıkıntı ile tanımlanır.
9. Kabak tarlasını koruyun
Kabaklar, diğer bitkiler gibi, hassas ve sevgi dolu temel bakıma ihtiyaç duyar. Kare veya sıralar düzenli olarak ayıklanmalıdır. Azot içeriği yüksek böcek öldürücüler ve gübrelerden kaçının.
Azot bitki büyümesi için iyidir, ancak çok fazla yutulursa insan vücuduna zararlıdır. Ayrıca yer altı su kaynaklarını da kirletebilir.
10. Kabaklarınızı dikkatlice toplayın
Yama boyunca nispeten aynı olan derin bir renge sahip olana kadar kabaklarınızı hasat etmeye çalışmayın. Sert bir kabukları olmalıdır ve üzerlerine tırnağınızla bastırırsanız, eziklere ve çizilmelere karşı dayanıklıdırlar.
Kabaklar ilk büyük dondan önce hasat edilmelidir. Hafif bir don, asmayı öldürür, ancak meyveye zarar vermemelidir. Kabaklarınızı almaya hazır olduğunuzda, meyveleri asmadan kesmek için budama makası veya diğer keskin aletleri kullanın.
Kabak üzerinde en az 5 cm sap bıraktığınızdan emin olun. Balkabağını sapından taşımamaya dikkat edin.
11. Uygun depolama
Kabakların sekiz ila on gün kuruması gerekir. Sertleştikleri yer 25-30° derece sıcaklık ve bağıl nem olan bir yer olmalıdır. Bu, kabuğu depolamaya hazırlar.
Kurutma işlemi tamamlandıktan sonra kabaklar serin ve kuru bir yerde muhafaza edilmelidir. İdeal sıcaklık 10°C’nin ortası olmalıdır.Birbirine bitişik olmayan tek bir katmanda depolanmalıdır.
Kabaklar birbirine değiyorsa veya üst üste yığılıyorsa, meyve için yeterli hava sirkülasyonu olmayacak ve bu aşırı ısı üretecek ve bu da çürümeyi teşvik edecektir. Uygun saklama koşulları altında balkabağınız en az iki ila üç ay dayanmalıdır.
Size kalmış !