Kışın daha az marul yemenize rağmen, taze yapraklar toplamak güzeldir ve tüm sonbahar ve kış aylarında az çabayla marul yetiştirmek tamamen mümkündür.
Sonbahar ve kış aylarında yetiştirilen marullar ikiye ayrılır. Ekim ve Kasım aylarında meydana gelebilecek hafif donlara dayanacak şekilde, yaz sonunda ekilen marul ve sebze bahçesine geç ekilen marul. Marul göründüğünden daha serttir ve geç ekilen yaz marulları soğuk ve hafif donlara korumasız dayanır, yani tüm sonbaharda hasat edilirler. Bu kesinlikle “kış marulu” değil, büyüme mevsiminde geç ekilen maruldur.
Roka gibi, açık havada marul da tüneller veya cloches tarafından donmaya karşı korunabilir. Çan marulları önce toplanacak ve çanlı marullar sonbahar sonu ve kış başında tüketime bırakılacaktır.
Ayrıca sonbahar ve kış aylarında bir kapta yetiştirebilirsiniz; bu, kötü hava koşulları tehdit ederse marullarınızın kapatılabileceği veya bir barınağa taşınabileceği anlamına gelir. Marul ve roka, hafif donları ve soğuk havaları yaklaşık -5 dereceye kadar tolere eder.
Bir kış gecesinin soğuğu, konu marul toplamak için sebze bahçesine gitmek olduğunda rahatsız edici olabilir. Marul, soğuk ve nemli havada acele etmemek için mutfak kapısının yanındaki bir kaba ekilebilir.
Kış marul ne zaman filizlenir ve ekilir:
“Kış” marulu olarak satılan marul çeşitleri, özellikle soğuğa dayanıklıdır ve düşük ışık koşullarında büyüyebilir.
Sonbaharda, koşullara bağlı olarak, ağustos ayından kasım ayına kadar kış marulunu ekin veya küçük bitkileri doğrudan sebze tarlasına dikin. Alternatif olarak, onları tohum tepsilerinde büyütün ve geç sonbaharda nakledin. Dikim yaparken, küçük bitkilerin soğuğa dayanacak kadar olgunlaşmaları gerekir, bu nedenle yaz sonunda/sonbahar başında filizlenmeleri gerekir.
Bitkiler, marul çeşidine (boyutuna) bağlı olarak yaklaşık 20-25 cm aralıklarla yerleştirilmelidir.
Kışlık marulları iyi drenajlı güneşli, korunaklı bir yere dikin, böylece bitkiler su basmasın. Kışlık marul, sığ sıralar halinde Ağustos’tan Kasım’a kadar ekilebilir ve sürekli bir hasat için her iki haftada bir ekmek/veya dikmek iyidir. Soğuk hava bekleniyorsa, daha küçük bitkileri çanlayın.
Kışlık marul tüm kış yetiştirilebilir ve ekime Şubat ayında örtü altında yeniden başlanabilir.
Tünel veya seranız varsa ve korunaklı bir yerdeyseniz, kışın ılıman dönemlerden yararlanarak sürekli olarak kışlık marul ekebilirsiniz.
İster tohum ister küçük kök bitkilerinden olsun, geç bir marul veya kış marulu mahsulü ekerken, bir cloche ile örtmek, sonbahar yaklaştıkça sıcaklığın yükselmesine yardımcı olacaktır. Daha güçlü bitkiler kurar ve üretecektir.
Kış marulları serttir ancak yok edilemez değildir.
Soğuk yoğunlaştıkça, yalnızca kışa uyarlanmış marul çeşitlerini yetiştirmek en iyisidir ve öyle olsa bile, kış korumasına ihtiyaçları olacaktır.
Kış marulu olarak satılan tohumlar bile, düşük sıcaklık, don ve kar dönemi varsa, kış marulunun cloche tipi bir korumaya ihtiyacı vardır. Kış marulları serttir, ancak yok edilemez değildir.
Taktıktan sonra, hava sirkülasyonu sağlamak, toprağın küflenmesini önlemek ve ılımlı sulamaya izin vermek için daha ılıman günlerde cloche’u çıkarın.
Buradan, kış ve yaz marulu arasındaki çizginin biraz bulanık olduğu açıktır. Yaz marulunun büyüme mevsimini uzatıp uzatmamak, bahçenizin nasıl göründüğüne ve mahsulü ne kadar koruduğunuza bağlı olabilir.
Marul, özellikle kış aylarında mağazalarda pahalı olduğundan, bu onu yetiştirmek için kolay para tasarrufu sağlayan bir mahsul haline getirir!