Küçük bir bahçeniz varsa, büyümek istediğiniz her şeyi sahip olduğunuz alana sığdırmanın zorluğunu bilirsiniz. Her yıl büyüyen bir sebze bahçesi olan geniş bir arka bahçem vardı. Sonra taşındık. Yeni evimizin birçok güzel özelliği var, ancak ormanlık arazimizde sebzeler için ideal olan güneşli bir alan karmaşık. Son iki yılda küçük bahçemizi inşa ederek, dikerek ve planlayarak, küçük bir bahçe alanından en iyi şekilde yararlanma konusunda birkaç şey öğrendim.
Küçük bir bahçeniz varsa, hepsini sığdırmanın zor olduğunu bilirsiniz. Küçük bahçe alanınızdan en iyi şekilde yararlanmanıza yardımcı olacak 8 ipucu.
1. Kolayca satın alamayacağınız şeyleri dikin.
Öğrenmek benim için zordu çünkü her şeyi kendim büyütmek istiyordum. Ancak yeni sınırlı bahçe alanımla bunun mümkün olmadığını anladım. Önce yerel olarak kolayca bulunabilen şeyleri eledim. Kırmızı ve sarı soğan? Onları pazardan satın alabilirdim. İsviçre pazı mı? Kesinlikle kendimi geliştirmem gereken bir şey. Ayrıca bölgemde organik sebze bulmak zor olduğu için içi çilek, domates gibi ürünlerle dolu olduğu bilinen sebzeleri de elimden geldiğince yetiştirmeye çalışıyorum.
2. Yüksekliği seçin
Kavun, salatalık, kabak gibi bitkilerinize tırmanarak bahçede çok yerden tasarruf edebilirsiniz. Bahçemizde bu işi iyi yapan bir çit olduğu için şanslıyız, ancak basit bir kafes inşa etmek de işe yarayabilir. Bitkileriniz büyümeye başladığında, onları nazikçe çitin etrafına sararak ikna edin. Yakında yola yalnız devam edecekler ve sadece yükseklikte yer kaplayacaklar.
3. En sevdiğiniz bitkilerin kompakt çeşitlerini arayın.
Kendi kabaklarımı yetiştirmeyi seviyorum ama bitkiler canavarlaşabiliyor. Geçen yıl, daha küçük, daha yoğun bitkileri ile bilinen bir çeşide geçtim. Aynı meyve verimine sahiptim, ancak normalde üçü için çok dar olan bir alana dört bitki dikebildim ve etraflarına da şifalı bitkiler ekebildim. Birçok bitkinin ayrıca daha az yer kaplayan ancak genellikle daha küçük meyveleri olan cüce çeşitleri vardır, bu nedenle açıklamaları dikkatlice okuduğunuzdan emin olun.
4. Ardışık ekim yapın.
Bir şeyi dikmek, hasat etmek ve sonra onun yerine başka bir şey dikmek demektir. Bu, özellikle uzun bir büyüme mevsiminiz varsa işe yarar, ancak çok kısa mevsimimde bile turp ve bezelye hasat ettikten sonra ikinci bir ürün ekebiliyorum.
5. Daha kısa büyüme sürelerine sahip bitki çeşitleri.
Kısa bir büyüme mevsiminiz olmasa bile, daha erken meyve veren çeşitler, daha fazla ardıl bahçecilik yapmanıza izin verecektir. (Bkz. madde 4.)
6. Tohum aralığını çok ciddiye almayın.
Her tohum paketinde her seferinde uygun tohum aralığını izleseydim, küçük bahçemde pek bir şey yapmazdım. Bu, çok fazla alan ile yetersiz alan arasında bir denge unsuru olabilir, bu nedenle ilk yıl dikkatli olun ve sonraki yıl başka nerede yapabileceğinize dikkat edin. Domatesler, onları hastalığa daha yatkın hale getirdiği için kalabalık yapmadığım tek bitkidir, yaprakları arasında iyi hava dolaşımına ihtiyaçları vardır.
7. Refakatçi ekimi yapın.
Bazı bitkiler doğal olarak birlikte iyi büyür ve bazı bitkiler aslında bir diğerinin büyümesini engelleyebilir. Faydalı ilişkilerden en iyi şekilde yararlanmak için bahçenizi planlayın. Örneğin, havuçlarınız arasında turp yetiştirebilirsiniz, çünkü turplarınız, havuç kökleri gerçekten büyümeye başlamadan çok önce hasat edilecektir. Domates bitkilerinin altına marul dikmek bitkinin tabanı çevresinde doğal bir malç görevi görebilir ve domates bitkisinin yaprakları marulu sıcak yaz güneşinden korur.
8. Kavanoz kullanın.
Kaplara dikmek, bahçe alanınızı genişletmenin harika bir yoludur. Onları iyi sulamayı unutmayın. Kaplar, nane, limon otu ve Kudüs enginar gibi bir bahçeyi istila etme eğiliminde olan şeyler için özellikle yararlıdır. Verim bir tencerede o kadar iyi olmayabilir, ancak bu bitkileri kapalı tutmaya değer!
Küçük bir bahçeniz var mı? Sahip olduğunuz alandan en iyi şekilde yararlanmak için ne yapıyorsunuz?