Mayıs ayında sebze bahçesinde ne yapmalı

Mayıs, sebze bahçesinin giderek daha çok yaz bahçesine benzemeye başladığı aydır. Mayıs ayında, geç don tehdidi azalmalı ve hassas mahsuller sebze tarlasında endişe duymadan gelişmeye başlayabilir. İç mekanda başlayan mahsuller, dış mekana ekilmeden önce sertleştirilmelidir.

Sıcak bölgelerde domates, biber, patlıcan, kabak ve fasulye nihayet bahçeye ay başında ekilebilir. Serin bölgelerde, onları çıkarmaya başlamadan önce gece sıcaklıklarının ortalama 13°C veya daha yüksek olduğundan emin olun; bu, bölgeye bağlı olarak Mayıs ayının sonu veya hatta Haziran ayının başı anlamına gelebilir.

Mayıs ayında bahçede yapılması gerekenler:

  • Sert sebzelerin ardışık ekimine devam edin.
  • İhale sebzeleri ekin.
  • İçinde ihale sebzeleri hazırlayın.
  • Son dondan sonra yumuşak otlar ekin veya döşeyin.
  • Gerekirse su.
  • Zararlıların bahçeye girmesini önlemek için adımlar atın.

Patlıcan, kavun, kabak ve kabak ekmeye hazır olun

Mayıs ayı başlarında patlıcan, kabak, kavun ve kabak için ekim yerleri hazırlayın. 30 cm kare, 30 cm derinliğinde ve 90 cm aralıklı delikler kazın. Deliğin dibine kompost veya iyi çürümüş gübre ekleyin, ardından deliği doldurun. Her deliğin üzerinde bir höyük oluşturmak için çevredeki toprağı karıştırın. Ayın sonunda, her höyüğün üzerine üç tohum ekin. Fideler çıkınca, iki zayıf fideyi kesin ve güçlü fidenin büyümesine izin verin. Dikmeye başlıyorsanız, haziran başında her höyüğün üzerine bir tane yerleştirin.

Yeşil fasulye ve barbunya fasulyesi hazırlayın ve ekin.

Ayın başında yeşil fasulye ve barbunya fasulyesi ekmeye hazırlanın. 45 cm genişliğinde ve 30 cm derinliğinde bir hendek kazın. Hendek ve dolguya birkaç inç kompost veya iyi çürümüş gübre ekleyin. Ayın ikinci yarısında fasulye tohumlarını ekin. Onları 30 ila 40 cm aralıklarla iki sıra halinde 6 cm derinliğe ve 20 ila 30 cm aralıklarla ekin. Dikim yaparken, fasulye yığınlarını fasulye sırasının her iki yanına yerleştirin. Direkleri bir açıyla yerleştirin ve karşıt direkleri üstlerine yakın bir yere bağlayın. Direkleri yatay desteklerle güçlendirebilirsiniz.

Domates dikmeye hazır olun

Ayın başında domatesler için ekim yerleri hazırlayın. 30cm kare, 30cm derinliğinde ve 60 ila 90cm aralıklı delikler kazın. Deliğin dibine birkaç inç kompost veya iyi çürümüş gübre ekleyin, ardından deliği saksı toprağı ile doldurun. Her deliğin üzerinde bir höyük oluşturun. Gece sıcaklıkları ortalama 13°C olduğunda, bu ayın sonuna doğru veya Haziran ayının başlarında bahçeye domatesler güvenle ekilebilir. Erken ekilen domatesler soğuk gecelerden korunmalıdır.

Lahana, salata, fasulye ve havuç için çanları ve tünelleri çıkarın

Plastik çardaklar veya tüneller altında yetişen bahar lahanaları, havuçlar, marullar ve fasulyeler artık sertleştirilebilir. Bu kademeli dış ortam sıcaklıklarına maruz kalma süreci, bitkilerin kademeli olarak sertleşmesi için üç hafta boyunca gerçekleştirilebilir.

pancar ekmek

Ayın ortalarında, uzun köklü pancar tohumlarını ekin. Cylindra ve Rodina, sıcak aylarda iyi büyür. Tohumları 2 cm aralıklarla ekin ve 1 cm kompostla kaplayın. Daha sonra bitkileri 6 cm mesafeye kadar inceltin. Hassas kökler üretmek için toprağı eşit derecede nemli tutun.

Brüksel lahanasını hazırlayın

Yazları serin geçen kuzey bölgelerinde, Brüksel lahanası yazdan sonbahara kadar hasat için bu ayı terk eder. Kışın ılık olduğu bölgelerde, yaz sonunda ve sonbaharda Brüksel lahanası dikmek için bekleyin. Brüksel lahanalarını 60 cm aralıklarla ekin. Toprağı eşit derecede nemli tutarak bitkilerin kuvvetli büyümesini sağlayın.

havuç ekmek

Mayıs ayında havuç ekebilirsin. Havuç en iyi hafif, kumlu, taşsız toprakta yetişir. 20 cm uzunluğa kadar köklerle büyüyen Imperator veya Gold Pak çeşitleri hafif topraklarda iyi seçimlerdir. Sığ, kayalık veya killi toprakta, Chantenay veya Nantes çeşitlerini 15 cm uzunluğunda büyüyen köklerle ekin. Ardışık mahsulleri üç haftalık aralıklarla ekin.

Karnabaharı hazırlayın

Karnabahar, sıcaklığın çok sıcak (25°C’nin üzerinde) veya çok soğuk (-1°C’ye kadar, hafif don karnabahara zarar vermez) olmadığı yerlerde en iyi şekilde büyür. 15°C civarında artan sıcaklıklar optimaldir. Karnabahar tohumlarını geçen ay, toprak ve hava sıcaklıklarının en az 10°C olduğu kapalı mekanlarda hazırlayın. Karnabaharları 60 cm aralıklarla 60 cm aralıklarla ekin. Bitkileri solucanlardan korumak için her bitkinin etrafına dipsiz bir kağıt bardak yerleştirin.

mısır ekmek

Tüm don tehlikesi geçtiğinde mısır ekin. Ortalama sıcaklıkların gece 5°C ile gündüz maksimum 30°C arasında kalması beklendiğinde tohumları ekin. 3 cm iyi çürümüş gübrede çalışarak ekim alanını önceden hazırlayın. Tohumları 3 cm derinliğe, 45 cm aralıklarla üçlü gruplar halinde ekin. Fideler ortaya çıktıktan sonra en dayanıklı bitkiyi birkaç hafta saklayın. Dikdörtgen bir blok halinde düzenlenmiş birkaç kısa sıra halinde mısır ekin. Blok ekim tozlaşmayı kolaylaştıracak; mısır, uzağa gidemeyen rüzgar poleni tarafından tozlaştırılır.

Salatalıkları içeride başlatın

Salatalıkları, gece sıcaklıkları ortalama 13°C’ye ulaşmadan yaklaşık üç hafta önce iç mekanlarda başlatın. Tüm don tehlikesi geçene kadar fideler bahçeye giremez. Yetiştirme alanını önceden hazırlayın: 30 cm kare, 30 cm derinliğinde ve arkadaki bitkiler için 90 cm, tırmanan bitkiler için 30 cm delikler açın. Deliğin dibine birkaç inç kompost veya iyi çürümüş gübre ekleyin, ardından deliği doldurun. Yaklaşık 15 cm yüksekliğinde bir höyük oluşturun. Havalar yeterince ısındığında salatalık ekimi başlar.

Patatesleri koruyun

Geçen ay ekilen patatesler geç donlardan korunmalıdır. Gece sıcaklıklarının düşmesi beklendiğinde patates bitkilerinin üzerine koruyucu örtüler yerleştirin.

Bir dizi marul ve ıspanak mahsulü yapın

Kesintisiz bir hasat sağlamak için ek salatalar, marullar ve ıspanak ekin. Maksimum gündüz sıcaklıkları ortalama 27°C olana kadar yaklaşık sekiz haftaya kadar her iki haftada bir marul ve ıspanak ekmeye devam edin. Yaz sıcaklıklarının ortalama 25°C olmadığı yerlerde, ilk dondan yaklaşık altı hafta öncesine kadar ardışık ekime devam edin.

Yeni Zelanda ıspanağı veya Çin ıspanağı ekmek

Don tehlikesi geçtiğinde ısıya dayanıklı Yeni Zelanda ıspanağı ekin. Bu mahsul, sıcak yaz bölgelerinde ıspanak için bir yaz ikamesidir. Yeni Zelanda ıspanağı kumlu ve tuzlu toprakları tolere eder. Güneşi sever ve gölgeyi sevmez. Olgun bitkiler 30 ila 90 cm arasında yayılır.

Ekin, dikin, bölün, aromatik bitki kesimlerini alın

Daha fazla frenk maydanozu, dereotu, rezene, çördük ve maydanoz ekin.

Fesleğen fidanları don tehlikesinin geçtiği bu ayın sonunda ekilebilir. Fideleri yaklaşık 40 cm aralıklarla yerleştirin ve bitkiler kurulana kadar erken aşamalarda iyice sulayın. Fesleğen tohumlarını 2 cm derinliğe ekin.
Kırıntı. Geçen yıldan 7-10 cm’lik saksı mercanköşk, biberiye, adaçayı ve kekik alın. Alt yaprakları kesimden çıkarın ve keskin bir bıçakla sapı doğrudan bir düğümün altında kesin. Kesimleri kumla dolu bir tencereye veya açık kumlu toprağa yerleştirin. Hava soğuk veya rüzgarlıysa çan tipi bir koruma yerleştirin.
Bölüm. Saksıları fazla büyümüş veya bahçeye saçılmış nane ve kekik artık bölünebilir veya köklenebilir. Koşuculardaki her bir düğümdeki minik kökler, ince toprağa gömülürse yeni kökler oluşturacaktır.

Gerektiği kadar su

Yeni fide ve fidelerin sulanması çok önemlidir. Tohumdan yetiştirilen ürünler için büyüme kontrolü felaket olabilir. Normal büyüme, sabit bir su kaynağına bağlıdır. Toprağın eşit derecede nemli kaldığından emin olmak için bahçeyi günlük olarak kontrol edin. Parmağınızı toprağa koyun, ıslaksa sulama iyidir. Parmağınız kuru ve temizse, hortumla aşağı indirin.