Bahçede yapacak pek bir şey olmadığımız günler geride kaldı ve önümüzdeki birkaç ay içinde bahçelerimizde çalışarak geçirdiğimiz zaman artmaya devam edecek. Sezon ilerledikçe her şeyin daha hızlı büyüdüğünü fark edeceksiniz. Ne yazık ki, buna yabani otlar da dahildir. Kazmadan gerçek bir yatak koyacak kaynaklara sahip olacak kadar şanslıysanız, muhtemelen bu kadar az yabani otla kendinizi şanslı hissedeceksiniz.
Nisan ve Mayıs ayları bahçede özellikle yoğun zamanlar çünkü aynı anda yapacak çok şey var. Birçok yönden, yılın bu zamanında hasat edilecek fazla bir şey olmadığı için oldukça şanslısınız, bu nedenle enerjinizi büyüme mevsimi için son hazırlıkları yapmaya odaklayabilirsiniz. Yılın bu zamanında yapılacak çok şey olduğu için, bu ay için planladığım işleri size anlatayım dedim. Umarım bu size unuttuğunuz bir şeyi yapmanızı hatırlatacaktır. Bahçe işlerinde yeniyseniz, bu, Mayıs ayında bir son dakika paniğini önlemek için bazı şeyleri daha erken yapmanızı isteyebilir.
1) tohum ekmek
Nisan, tohum ekmek için çok heyecan verici bir zamandır. Öyle ki, Nisan ayı ekimlerimi blogda bulabileceğiniz birkaç ayrı gönderiye ayırdım. Nisan ayında ekilecek 12 sebzeyi burada bulabilirsiniz. Tabii ki, bu listelerin bölgenize ve hava durumuna göre uyarlanması gerekecek!
2) Seraların hazırlanması
Önümüzdeki ay sıcağı seven bitkilerinizi seranıza dikme zamanı. Henüz yapmadıysanız, seranızı hazırlamanın tam zamanı. Bu ay orada depolanan her şeyi temizleyeceğiz, yabani otları çekeceğiz (bizimkilerde çok fazla ısırgan otu!) ve camları temizleyeceğiz. Su ve yem ihtiyacını azaltmak için serada saksı yerine yatakta yetiştirmeyi tercih ettiğim için ikinci seramıza da bir yatak yapacağız. Seranızda zaten çiçek tarhlarınız varsa, ekimden önce yabani otlardan arınmış olduklarından ve kompostla kaplandıklarından emin olun.
3) Kenarların ayıklanması ve kırpılması
Bitkileriniz canlanmaya başlayınca maalesef yabani otlar da canlanıyor. Yabani otları küçükken kontrol etmek daha kolaydır, bu yüzden o çapayı el altında bulundurun. Bir yatağı dikmeden önce daima çapalayın. Yabani otları henüz küçükken çekmeyi unutursanız, ne yaparsanız yapın, tohum koymadan önce onlardan kurtulduğunuzdan emin olun. Yabani otların toprak yüzeyinde tohum bırakmasını önlemek, çiçek tarhlarının ekildiği yaz aylarında yabani otların azalmasına yardımcı olacaktır. Sadece kazmadığınızdan emin olun, çünkü bu, yabani ot tohumlarını yüzeye daha fazla getirebilir.
Dikkat edilmesi gereken başka bir şey de, çimlerin tohum üretmediğinden emin olmak için çim kenarlarını biçmektir. Bu, büyüme alanınızdaki yabani otlara odaklanırken gözden kaçırması çok kolay bir şeydir. Benim düşünceme göre, çimenler var olan en kötü ot olabilir. Bu arada, hala yapabiliyorken sınırlarımızı da yeniden düzenleyeceğiz, bu aynı zamanda ekim alanını en üst düzeye çıkarmaya yardımcı olacaktır.
4) Malçlama
Bizim gibi biraz geç kaldıysanız, çiçek tarhlarınızı dikmeden önce malçlamanın tam zamanı. Toprak yüzeyinde ayrışmaya devam etmesi için fazla zaman olmadığından, kullandığınız şeyin iyi ayrıştırıldığından emin olun. Ayrıca, henüz yapmadıysanız, meyve çalılarının etrafını da malçlayın. Malçlama, toprağı beslediği için harikadır ve aynı zamanda yaşadığımız yağmur eksikliği nedeniyle çok ihtiyaç duyulan nemin korunmasına yardımcı olur.
5) Domates ve biberlerin saksılarının değiştirilmesi
Nisan, daha önce ektiğiniz biberlerin, biberlerin ve domateslerin biraz daha büyümeye başlayabileceği bir zamandır. Onlara, onları son dikim pozisyonlarına götürecek kadar büyük bir yükseltme verdiğinizden emin olun. Son donma tarihine kadar bunlardan birini dikmeyi bekleyin. Bu yıl son derece soğuk bir bahar yaşıyoruz, bu yüzden dikkatli olun.
6) Serada domateslerin sertleşmesi
Hava durumuna bağlı olarak domates bitkilerimi seralarıma taşımayı umuyorum. Bu ayın sonunda veya bir sonrakinin başında olacak. Bitkileri çok fazla şok etmemek için birkaç daha sıcak gece öngördüğümüzde bunu yapmaya çalışacağım. Ayrıca, bu noktada onları kaybetme riskine değmeyeceğinden, güvenli tarafta olmak için yapağı bitkilerini geç donlara karşı kapatacağım.
7) Tesis kazıkları
Kalıcı yapılarınız yoksa Nisan’ı bitki desteği kurmak için iyi bir zaman olarak görüyorum. Bahçede geçireceğimiz zaman bundan sonra daha da yoğunlaşacak, bu yüzden vaktiniz varsa, fasulye gibi tırmanıcı bitkiler için destekler kurmanın tam zamanı. Gelecek ay tüm sıcağı seven bitkilerinizi çılgınca dikmeye çalıştığınızda ve önce desteklerinizi yerine getirme konusunda endişelenmenize gerek olmadığında bana daha sonra teşekkür edeceksiniz. Bitki ortamını şimdi sıralamak, ekimde herhangi bir gecikmeyi önleyecektir; bu, bitkileri besin için mücadele ederken saksılarını aşarsa zayıflatabilir.
8) ekici
Mart sonu ve Nisan, erken ilkbaharda ekilen fidelerinizin çoğunu ekmenin zamanıdır. İlkbahara bu kadar soğuk bir başlangıç sayesinde fidelerimin çoğu tohum tepsisinde beklenenden daha uzun süre kaldı. Nisan ayı, lahanalar, kalabryalar, karnabaharlar, şalgamlar, alabaşlar, rezene, marul, ıspanak, bezelye, soğan ve birçok bitki dahil olmak üzere dona dayanıklı bitkilerinizin çoğunu dikmek için iyi bir zamandır. Polar ayrıca onları soğuktan ve zararlılardan korumaya yardımcı olacaktır. Sera veya çoklu tünel gibi dondan korunacak bir yeriniz varsa, şimdi dahlialarınızı saklamanın tam zamanı.
Yılın bu zamanında bahçede yapılacak çok şey var. Bu işleri şimdi kontrol altında tutmak, büyüme mevsiminin yüksekliği boyunca yapılacak iş yükünü azaltmaya yardımcı olacaktır. Bu şekilde, bitkilerinizin bakımına daha fazla enerji harcayabilir ve (tam anlamıyla) emeğinizin karşılığını alabilirsiniz.