Nisan ayında yetiştirmeye başlayabileceğiniz 9 sebze

Dışarısı hala oldukça serin olsa da, bu, baharın çözülmesine hazırlanmak için en sevdiğiniz sebzeleri ekmeye başlayamayacağınız anlamına gelmez.

Büyüme mevsimimiz çok kısa olduğu için, birçok yerel çiftçi, havalar ısındığında sebzeleri bahçeye nakletmeden önce fidelerini iç mekanda başlatıyor.

Nisan ayında yetiştirmeye başlayabileceğiniz 9 sebze: Bu tohumları şimdi ekin ki sebzeleriniz bu yıl zamanında olgunlaşsın.

1) Mısır

Mısırın iç mekanlarda başlatılması tavsiye edilmese de imkansız da değildir. Mısır tohumlarına, köklerin zarar görmemesi için planlanan ekim tarihinden en geç 4 hafta önce başlanmalıdır. Kısa sezonlarımızla bazen taviz vermek zorunda kalıyoruz.

Mısır tohumları turba saksılarına ekilmeli ve güneşli bir yerde kapalı bir plastik torbaya yerleştirilmelidir. Dört ila yedi gün sonra fideler görünmelidir. Kavanozu poşetinden çıkarın ve evinizde ılık, güneşli bir yerde (15 ile 21 derece arasında) dinlenmeye bırakın. Bitkileri dışarı çıkarana kadar sulamaya ve gübrelemeye devam edin.

Mısır ekerken, saplarınızı rüzgarla tozlaştıkça sıraların karşısına gruplar halinde dikin ve bu oluşum daha zengin bir ürün elde etmenize yardımcı olacaktır. Mısırınızı dışarıda yetiştirmek için beklemek istiyorsanız, tohumlarınızı son bahar donundan 2 hafta sonra ekin.

2) brokoli

Brokoli sadece potasyum, C vitamini ve lifle dolu olmakla kalmaz, aynı zamanda lezzetli ve büyümesi kolaydır. Tohumlarınızı bir tohum kovasında iç mekanda başlatın ve fidelerinizi en az 10 L hacimli bir kaba aktarmaya hazır olun.

3-4 haftalık bir büyümeden sonra, bir akvaryum balığını yeni bir tanka yerleştirmeye benzer şekilde, dış iklime alışmalarına yardımcı olmak için bitkilerinizi günde bir saat dışarı çıkarmaya başlayın. Bu işlem, son ortalama donumuzdan birkaç hafta önce başlatılmalıdır. Bölgenizdeki son donların tarihlerini kontrol edin.

Brokoli bitkilerinizi son dondan iki hafta sonra dış toprağa nakledin ve Haziran ortasından sonlarına kadar hasada kadar sulamaya devam edin.

3) pancar

Lif ve potasyum açısından zengin ve kalorisi düşük olan pancar, çevredeki en iyi sebzelerden biridir. Hepsinden iyisi, büyümeleri de inanılmaz derecede kolay!

Pancar tohumları 2,5 cm derinliğe ekilmeli ve aralarında yaklaşık üç inç uzunluğa gelene kadar aralıklı olarak ekilmelidir; bu sırada kök sebzelerin aralarında 7 cm boşluk olmalıdır. Pancar, dış mekanlarda olduğu kadar iç mekanlarda da kolayca yetiştirilebilir. Bir tencerede pancar yetiştiriyorsanız, bitkinin büyümesi için 30 cm derinliğinde olduğundan emin olun; ancak, golf toplarından biraz daha büyük olduklarında onları hasat edeceksiniz.

Optimum lezzet için pancarlarınızı büyümenin 40 ila 80 günü arasında hasat edin. Pancarlarınızın çapı 2,5 ila 7 cm arasında olmalıdır.

4) Kale / Kale

Neyse ki bazı bölgeler için lahana, soğuk havalarda yetişen mahsullerden biridir. Bu doyurucu yapraklı sebze, herhangi bir salataya harika bir alternatif veya ektir ve “süper gıda” olarak bilinir ve sadece bir porsiyonda günlük A ve C vitamini ihtiyacınızın yüzde 100’ünden fazlasını sağlar.

Lahana dikmeye hazırlanırken, standart büyüme için mahsulünüzde eşit ışık dağılımını sağlamak için standart boyutlu saksılar kullandığınızdan emin olun. Ekim işlemi oldukça basittir; tohumları saksı toprağı üzerine serpin, sulayın ve başka bir toprak tabakasıyla örtün. Bitki en iyi günde 14 saat büyüyen bir ışık altında yetiştirilir.

Fideler ortaya çıktıktan yaklaşık 4-6 hafta sonra lahana mahsulünüzü dış bahçeye nakletmeye hazırlanın ve ekimden yaklaşık 50 gün sonra bitkinizi hasat edin.

5) Yeşil soğan

Soğan, içeride veya dışarıda yetiştirilmesi en kolay sebzelerden biridir. Yeşil soğanların kalorisi düşüktür ve bol miktarda A ve C vitamini sağlamasının yanı sıra harika bir tada sahiptir.

Yeşil soğanların sapları hasat edilir, bu nedenle soğanları birkaç ürün için bozulmadan ve bozulmadan kalır. Kendi yeşil soğanlarınızı yetiştirmeye başlamak için, sebzenin kök tarafını aşağıya ve yeşil gövde yerden yukarıya gelecek şekilde yerleştirin.

Yeşil soğanları 15 cm derinliğinde bir tencereye diktikten sonra sadece zamana ve suya ihtiyacınız var. Yeşil sapın büyümeye başladığını göreceksiniz, sadece ihtiyacınız olanı kesin ve sulamaya devam edin. Sapı ampule göre çok aşağıda kesmemeye dikkat edin, aksi takdirde mahsulü öldürebilirsiniz.

6) bezelye

Birçoğumuz daha önce çocukken bir sınıf projesi için bezelye yetiştirdik, bu yüzden ikinci sefer o kadar zor olmamalı, değil mi? Ancak bu sefer çimlenme aşamasının ötesine geçeceğiz.

Bezelyelerinizi, nemli saksı toprağı ile doldurulmuş 7 ila 10 cm derinliğindeki bir dikim saksısına 2 cm derinliğe ekin. Başarılı bir büyüme için, kapalı yetiştirme süresi boyunca toprağı nemli tutun ve bitkinin 12 ile 21 derece arasında tutulmasını sağlayın. Bitkinin 3-4 yaprağı olduğunda, onu sertleştirmeye başlayabilir ve ekime hazırlayabilirsiniz.

Nakil sırasında, bezelye maksimum verim için tırmanacak bir desteğe sahip olduğundan emin olun. Bezelyeleriniz haziran başı ile haziran ortası arasında hasat için hazır olmalıdır.

7) Biber

Biber, herhangi bir bahçeye ve her salataya harika bir ektir. C vitamini için portakal kadar popüler olmasa da, dolmalık biber bir ton C vitamini içerir: tam olarak günlük alımınızın %159’u.

Biber yetiştirmek zor değildir ve acemi bir bahçıvan tarafından kolayca yapılabilir. Tohumlarınızı, son don tarihinden yaklaşık sekiz ila 10 hafta önce içeride ekin. Tohumlar bir saksıya üçlü olarak ekilmeli ve en zayıf bitki çıkarılmalıdır. Diğer ikisinin birlikte büyümesine izin verin. Biber bitkilerinizi nakletmeden önce 10 gün boyunca sertleştirin.

Bitkilerinizi nakledildikten sonra sulamaya devam edin ve ilk biberlerinizi Eylül ayının sonuna doğru hasat etmeye bakın. Sonunda meyve vermeleri zaman alıyor ama beklemeye değer.

8) ıspanak

Ispanak genellikle çocuklar için bir kabustur, ancak çoğumuz sebzelerin bu lezzetli tadını yetişkinler olarak takdir ederiz. Bir porsiyon ıspanak, günlük A vitamini alımınızın yarısından fazlasını size sağlayacaktır.

Catalina ıspanak genellikle iç mekanlarda yetiştirilmesi en kolay çeşittir. 15-20 cm derinliğinde bir saksı ile başlayın ve tohumlarınızı sadece 1 cm derinliğe ekin. Bir tohum kovası ile başlıyorsanız, üç gerçek yaprak oluşana kadar daha büyük bir tencereye nakli bekleyin.

Son dondan iki hafta sonra ıspanağı açık havada nakledin ve sulamaya devam edin. Tam teşekküllü bir ıspanak bitkisi, yaz boyunca ve hasat için erken sonbaharda büyüyecek.

9) domates

Ah, lezzetli domates meyvesi. A ve C vitamini ile olgun ve genel olarak lezzetli. Domateslerin birçok çeşidi vardır, ancak genel olarak son dondan yaklaşık 6 hafta önce iç mekanlarda başlatılmalıdır.

Her tohum başlangıç ​​kabına iki veya üç tohum koyun. Tohumlar sadece 0,5 cm nemli toprakla kaplanmalıdır. Tohumlarınız çimlenmeye başladığında, en zayıf bitkiyi çıkarın.

Bitkilerinizi iki kez, bir kez iç mekanda daha büyük bir kaba (bir tohum kovasından başladıysanız) nakletmeniz, ardından sertleştirmeniz ve dışa aktarmanız gerekecektir. Dışarıda dikildiğinde, domates bitkilerinizin büyümesi ve desteklenmesi için kazıklara ihtiyacı olacaktır. Domateslerinizi yaklaşık 8 haftada hasat edebilirsiniz.

peki sen? Nisan ayında hangi sebzeleri yetiştiriyorsunuz?