Ocak veya Şubat aylarında ekilecek 15 sebze tohumu

Ocak ve Şubat aylarında ilkbahar ve yaz çok uzak görünebilir. Ancak evde kendi yemeğinizi yetiştirirken, önceden plan yapmak önemlidir.

Baharın en ufak bir ipucu bile görünmeden, gelecek yıla hazırlanmak için ne kadar çok şey yapabileceğinize şaşırabilirsiniz.
Birçok bahçıvan ekime ve büyümeye başlamadan önce son donma tarihinin yaklaşmasını bekler. Ancak tohumları kışın içeride veya örtü altında ekerek bir başlangıç ​​yapabilirsiniz.
Erken başlayarak, kısa bir büyüme mevsiminden en iyi şekilde yararlanabilir ve yıllık veriminizi önemli ölçüde artırabilirsiniz.

İlkbahardan önce ekilecek tohumları seçmeden önce, onları nerede yetiştireceğinize karar vermek önemlidir.

Tohumlarınızı nereye ekeceğiniz, yaşadığınız iklime ve koşullara bağlı olacaktır. Onları dikkate almak önemlidir. Şiddetli donların tehdit ettiği veya zeminde hala karın yoğun olduğu bölgelerde bile, yine de başlayabilirsiniz. İç mekana ekilen tohumlar için iyi çimlenme ve fide hayatta kalma oranları sağlamanın birkaç yolu vardır.
Daha ılıman iklime sahip bölgelerde, bir serada veya tünelde başarılı bir şekilde tohum ekebilirsiniz. Alanı ısıtmak için fazladan enerji kullanmadan bile sıcaklıkların çimlenme için yeterince yüksek olmasını sağlamak için sıcak yataklar ve iyi güneş enerjisi tasarımı kullanabilirsiniz.
Cloches, sıra örtüleri veya yapağı kullanımı, tohumları ve fideleri soğuktan daha fazla koruyabilir.

Ancak, iç mekanlarda tohum ekerken, uğraşılması gereken tek sorun ışık seviyeleri değildir. Evinizde uygun bir yer seçmek de önemlidir.
Değişken sıcaklıklar eşit olmayan çimlenmeye neden olabilir. Bu nedenle, sıcaklıkların mümkün olduğunca statik kaldığı bir yer seçmek önemlidir. Tohumları radyatör veya fırın gibi bir ısı kaynağının yanına veya sık açılan bir kapının çok yakınına ekmekten kaçının.

İlkbahardan önce ekilecek 15 sebze tohumu:

İşte bahardan önce ekilecek on beş tohum. Bu tür yenebilir sebzelerin tümü, çeşitli ılıman iklim bölgelerinde son dondan önce ekilebilir.

1) Domates tohumları

Domatesler sıcak mevsim mahsulüdür. Bu nedenle, sıcak havalar gelmeden çok önce onlara başlayabileceğinizi öğrenmek sizi şaşırtabilir. Ocak veya Şubat aylarında iç mekanda domates tohumları ekmek, kısa büyüme mevsiminizin sonunda uygun bir ürün elde etmenize yardımcı olabilir.
Büyüme mevsiminiz kısaysa, en iyi sonucu almak için kısa mevsim domates çeşitlerini seçin. Çoğu bahçıvan bu nedenle iç mekanlarda, ısıtılmış bir alanda veya ısıtılmış bir çoğaltıcı ile domates ekmeye başlayacaktır. Yetiştirme ışıkları, domateslerin ve diğer sıcak iklim bitkilerinin erken ekildiğinde fazla uzamasını önlemeye yardımcı olacaktır.

2) Biber tohumları

Cımbızla bir kapta kırmızı biber tohumları dikmek
Biberler, büyüme mevsiminin uzun olduğu yerlerde en iyi verimi verecektir. Büyüme mevsimi daha uzun olduğunda, ılık mevsim meyvelerinin gelişmesi için daha fazla zamanı olacaktır.
Ancak, büyüme mevsiminiz kısaysa, yine de bu mahsulü yetiştirebilirsiniz.
Bölgenizdeki son dondan çok önce tohumları içeride başlatmak size en iyi başarı şansını verecektir. Domatesler gibi, tatlı biberlerin de filizlenmesi için daha yüksek sıcaklıklara ihtiyacı vardır.

3) Biber tohumları

Turba kaplarına biber tohumları ekiyoruz.
Baharatlı yiyecekleri seviyorsanız, acı biber ev yapımı bir menüye harika bir katkı olabilir. Biber başka bir sıcak iklim mahsulüdür. Bu bitkiler, kısa bir mevsim ikliminde iç mekanlara erken ekildiğinde de en iyisini yapacaktır. Domates ve tatlı biberde olduğu gibi, kışın tüm hızıyla devam ederken acı biberleri de iç mekanlarda ekebilirsiniz.
Çimlenme için gerekli sıcaklıkları elde etmek için, biber tohumları ekerken ısıtılmış bir çoğaltıcı yardımcı olabilir.

4) Patlıcan tohumları

Soğuk iklim bahçıvanlarının iç mekanda başlamayı düşünebilecekleri son bir sıcak iklim mahsulü patlıcandır. Patlıcan, domates ve biberle aynı bitki ailesine aittir ve olgunluğa ulaşmak için uzun ve sıcak bir yaza ihtiyaç duyar.
Çoğu bahçıvan, patlıcanları açık havada veya kapalı bir ortamdan sonra bir tünelde veya serada yetiştirebilmelidir. Güneyde, daha sonra doğrudan açık havada ekebilirsiniz. Ancak daha soğuk iklimlerde ve kuzeyde, onları iç mekanlarda yetiştirmek genellikle daha kolay ve daha verimlidir.

5) bezelye

Bezelye, yeni başlayanlar için mükemmel bir üründür. İlkbahardan önce ekilecek çok sayıda erken bezelye tohumu vardır. Bakla için bezelye, kar bezelye, bahçe bezelye veya erkenci bezelye çeşitlerini seçebilirsiniz. Ayrıca yılın herhangi bir zamanında bezelye filizlerinin hızlı bir şekilde hasat edilmesi için bir pencere pervazına bezelye ekebilirsiniz. Bezelye 5 ile 24°C arasındaki sıcaklıklarda çimlenir. Bu şekilde, daha sıcak iklim mahsullerine kıyasla, onları ekeceğiniz yer konusunda biraz daha fazla hareket alanınız olacak.
Onları içeride bir pencere pervazına kolayca ekebilirsiniz. Ancak birçok iklim bölgesinde, onları kapalı veya kapalı bir yetiştirme alanında yetiştirmeyi de düşünebilirsiniz.
Sadece kuşlara ve kemirgenlere dikkat edin.

6) Fasulye

Bakla, erken ekim için de iyi bir seçenek olabilen dayanıklı bir mahsuldür. Aquadulce Claudia gibi çeşitli soğuk iklim bölgelerinde kışı geçirmeye uygun birkaç çeşidi vardır. Bunlar ayrıca bazı bölgelerde erken ve hatta biraz koruma ile daha serin alanlarda ekilebilir. Erken ekin ve fasulyeyi mevsimde çok daha erken yiyebilirsiniz. Baharı beklemenize gerek yok. Fasulyenin çimlenmesi için ideal sıcaklık yaklaşık 12°C’dir.

7) Soğan tohumları

Soğan tohumlarını yılın başlarında ekin ve daha önce yetiştirmeyi başardığınızdan daha büyük ve daha iyi soğan yetiştirebilirsiniz.
Ayrıca, ilkbaharda toprak düzgün bir şekilde ısınmadan çok önce, soğan yeşillikleri için erken dönem yeşil soğan çeşitlerini kavanozların altına veya bir serada veya tünelde ekebilirsiniz. Soğanlar yaklaşık 3°C’den itibaren çimlenebilir. Ancak 10°C’nin üzerindeki sıcaklıklara ulaşabilirseniz çimlenme oranları daha yüksek olma eğiliminde olacaktır.

8) Pırasa tohumları

Pırasa, allium ailesinin erken ekimi düşünülmesi gereken bir diğer üyesidir.
Uzun bir büyüme mevsimine ihtiyaçları var, bu yüzden onları mümkün olan en kısa sürede başlatmak iyi bir fikirdir. Şimdi önümüzdeki kış yağlı ve sağlıklı pırasa için plan yapın. Pırasa da 3°C’den itibaren çimlenebilir. Ancak en iyi başlangıç ​​için onları içeride başlatmayı düşünün.
En iyi çimlenme oranlarına 18 ile 30°C arasındaki sıcaklıklarda ulaşırlar.

9) Kereviz tohumları

Kereviz, dayanıklı, yavaş büyüyen bir sebzedir. Bu nedenle, yılın başlarında, bahar gelmeden önce kapalı veya örtü altında ekimi düşünmek başka bir mahsuldür.
Bu mahsulü erkenden başlatın ve yıl sonuna kadar büyük soğanları yemeniz gerekir.
Çimlenme sırasında, sıcaklığı 15-21°C civarında tutmaya çalışın. Ancak daha sonra kereviz bitkilerinizi çok daha soğuk koşullarda yetiştirebilirsiniz.

10) Kereviz tohumları

Kereviz de erken ekim için mükemmel bir seçimdir. İçeride veya örtü altında erken ekim için, dayanıklı kereviz çeşitlerini seçmek en iyisidir. Kereviz tohumları 5°C civarındaki sıcaklıklarda filizlenir. Ancak bu tohumların çimlenmesi için optimum sıcaklık aralığı 15-20°C arasındadır.

11) Marul tohumları

Tüm yıl boyunca yetiştirilmesi en kolay bitkilerden biri maruldur.
Tüm yıl boyunca iç mekanlarda veya dış mekanlarda (özellikle biraz koruma ile) yetiştirilebilecek birçok kesilmiş ve yenilenmiş çeşit vardır.
Doğru marul çeşitlerini seçin ve bu mahsulü tüm yıl boyunca tam anlamıyla ekebilir ve büyütebilirsiniz.
Marul tohumları 2°C’ye kadar düşük sıcaklıklarda çimlenebilir ve 5°C ile 25°C arasındaki sıcaklıklarda iyi çimlenme oranları üretir.

12) Ispanak tohumları ve diğer erken dönem yeşil sebzeler

Marul, yılın başlarında ekebileceğiniz tek yapraklı yeşil değildir.
Doğru yetiştirme koşullarını sağlayabilirseniz, ıspanak ve diğer erkenci yeşillikler (bir dizi Asya yapraklı yeşillikleri gibi) de yılın çok erken dönemlerinde başlatılabilir.
Ispanak tohumları 2°C gibi düşük sıcaklıklarda da çimlenebilir. Ancak, sıcaklıkları 7°C’nin üzerinde (ve 25°C’nin altında) tutabilirseniz çimlenme oranları artacaktır.

13) Ekim için lahana tohumları

Brassica familyasından lahana, karalahana, karnabahar vb. bitkiler. erken ekim için de mükemmel seçeneklerdir. Şubat, havalar ısındığında bahçenize bir dizi tohum ekmek için çok erken değil. Ancak yalnızca iç mekanda yetiştiriyorsanız, Brassica ailesinden bitkiler de mikro yeşillikler için harika seçenekler olabilir.
Kış ayları da dahil olmak üzere tüm yıl boyunca güneşli bir pencere kenarında ekebilir ve yetiştirebilirsiniz.
Pek çok brassica 5°C kadar düşük sıcaklıklarda filizlenir. Ancak çoğu, yaklaşık 7°C ile 30°C arasında bir optimum aralığa sahiptir.

14) Erkenci havuç tohumları

Daha ılıman bölgelerde, erken havuçları açık havada veya kapalı bir yetiştirme alanında ekmek için mükemmel bir zaman olabilir. Bu, özellikle daha hızlı ısınan hafif, kumlu toprağınız varsa geçerlidir. “Early Nantes” gibi erken ekime yönelik havuç çeşitlerini tercih edin.
Havuçlar yaklaşık 5°C’den itibaren filizlenebilir ancak çimlenmesi oldukça yavaş olabilir. İdeal olarak, 7 ile 30°C arasında çimlenme sıcaklıkları sağlamalısınız.
Havuçları erken ekmenin faydalarından biri, havuç sineği bir sorun haline gelmeden hasat alabilmenizdir. Havuç sineği yaşadığınız yerde bir sorunsa, soğan veya sarımsak gibi alliumlar dikmek de yardımcı olabilir.

15) Pancar tohumları ve diğer kök sebzeler

Son olarak, kışın sonuna doğru, ilkbahardan önce bir başlangıç ​​yapmak için ekebileceğiniz bir dizi başka kök mahsul de vardır. Örneğin pancarları Şubat ayından itibaren örtü altında ekebilirsiniz.
Yaban havucu ve turp da dahil olmak üzere bir dizi başka kök mahsul de bahardan önce bahçenizde örtü altında ekim için seçeneklerdir.
Pancar, ideal bir 10-30°C aralığı ile 5°C’den itibaren çimlenecektir.
Yaban havucu 2°C’den başlayarak daha da düşük sıcaklıklarda filizlenecektir. Turp 5°C’den itibaren çimlenir.

Bunlar, yenilebilir bahçenize ilkbahardan önce ekmeniz gereken sadece 15 tohum.
Elbette dikkate alınması gereken başka birçok seçenek de var. Sadece sebze tohumları değil, aynı zamanda çiçekli bitki ve ot tohumları da ekebilirsiniz.
Ayrıca, ilk hasatların ilki için, bahar gelmeden önce, kapların altına patates ekebilirsiniz.
Kışın bahçecilik, yılın ilerleyen zamanlarında birçok ödül getirir. Bu nedenle, büyüme mevsiminden en iyi şekilde yararlanmak için erken çıktığınızdan emin olun.