Patlıcan sıcak mevsim mahsulüdür, domates ve biberle akrabadır, bu yüzden ikisinden birini yetiştirdiyseniz, zaten iyi bir başlangıç yapmışsınızdır, ancak bu süper sebzeyi sebze bahçenizde yetiştirme konusunda endişelenmenize gerek yok. Bahçenizde patlıcan yetiştirmek istiyorsanız ve özellikle patlıcan ekmeye ne zaman başlayacaksanız, bilmeniz gereken her şey burada.
Meyveler morun tüm tonlarında gelir, bazılarında beyaz çizgiler bulunur ve bazı çeşitlerin tamamı beyaz ve hatta olgunlaştığında yeşildir. Çeşitliliğe bağlı olarak, meyve yumurta şeklinde, yuvarlak, uzun ve yağsız ve hatta kavisli olabilir. Büyümelerini izlemek çok eğlenceli. Pişirmede patlıcan fırınlanabilir, kızartılabilir, ızgara yapılabilir, tavada kızartılabilir veya kızartılabilir. Yerel malzemelerle yapılan patlıcanlı parmesan gibisi yok.
Ayrıca, patlıcan lif ve antioksidan bakımından yüksektir, bu da onları sadece lezzetli kılmakla kalmaz, aynı zamanda sağlığınız için de iyidir. Kalorileri de düşüktür, bu da onları kalori kısıtlamalı bir diyet uygulayan insanlar için mükemmel bir seçim haline getirir.
Güney kültürü
Patlıcanın güneyde yetiştirilmesi daha kolaydır, ancak biraz daha özen gösterilerek daha soğuk iklimlerde de başarılı bir ürün olabilir. Patlıcan ve domatesin her ikisi de itüzümü olduğundan, aynı haşere ve hastalık problemlerinden bazılarını yaşarlar. Ancak ekim nöbeti, dayanıklı çeşitlerin ekimi ve biyolojik mücadele teknikleri gibi basit önlemler alarak bu sorunları en aza indirebilir ve iyi bir patlıcan hasadı alabilirsiniz.
Patlıcan fidelerine ne zaman ve nasıl başlanır?
Patlıcan, fidan olarak satın alınabilir veya bölgeniz için olası son donma tarihinden dört ila sekiz hafta önce iç mekanda tohumdan başlanabilir. Fide satın almak çok daha kolaydır, ancak tohumdan daha maliyetlidir ve tohum yerine bitki seçerken aralarından seçim yapabileceğiniz daha az çeşit vardır.
Küçük saksılardaki steril tohum başlangıç karışımına 0,5 cm derinliğinde patlıcan tohumları ekin, bitkiler nakil şokuna eğilimlidir, bu nedenle tepsilerde tohum başlatmaktan kaçının.
Fidelerin toprak sıcaklığını 24° ila 32°C arasında tutabilmeleri için termostatik olarak kontrol edilmesi için bir ısıtma matı kullanın. Bu optimum sıcaklık aralığında, özellikle üst uçlara doğru, tohumlar bir hafta içinde filizlenmelidir.
Patlıcan tohumları yetiştirme ışıkları altında başlatılmalıdır. Tohumların çimlenmesi için ışığa ihtiyacı yoktur, ancak fideler ortaya çıktıktan sonra ışığı aramaya başlarlar, bu da onların gerilmesine, uzamasına ve zayıflamasına neden olabilir. Büyüyen ışık altında, fideler daha kısa, daha sağlam gövdeler geliştirecektir. Fideleri ilk gerçek yapraklarını çıkarmadan önce öldüren bir mantar olan “taban çürümesi” nin sönmesini önlemek için fidelerin üzerinde hafifçe bir fan çalıştırabilirsiniz.
Fideler büyüdükçe, daha büyük saksılara “saksılanmaları” gerekir. Fideler 10 cm yüksekliğe yaklaşmaya başladığında, onları daha büyük bir saksıya koymanın zamanı gelmiştir.
Patlıcan fidelerinizi ne zaman, nereye ve nasıl dikeceksiniz?
Patlıcan fideleri mümkün olan son donma tarihinden sonra dış mekana dikilebilir. Daha da iyisi, gece sıcaklıkları sürekli olarak 15°C’nin üzerine çıkana kadar bekleyin çünkü patlıcan soğuğu gerçekten sevmez.
Patlıcan fideleri açık havaya ekilmeden önce, “sertleşme” adı verilen bir süreçle yavaş yavaş yeni ortama sokulmalıdır. Fideleri ilk gün kısa bir süre, örneğin yarım saat güneşe koyun ve bir hafta boyunca her gün açık havada geçirilen süreyi kademeli olarak 10 güne çıkarın, böylece sonunda bitkiler bir set almaya hazır olur. güneşli bir güne eşdeğerdir.
Patlıcan fidelerini günde altı ila sekiz saat doğrudan güneş ışığı alan güneşli bir yere dikin. Toprak iyi drene edilmeli ve bol kompostla ıslah edilmelidir.
Patlıcan en iyi, pH’ı 5,5 ile 7,0 arasında olan, hafif asidik ile tam olarak nötr arasında değişen toprakta yetişir.
Patlıcan en az 20°C’lik ılık toprağı tercih eder. Bu, güneyde bir sorun olmamalı, ancak kuzeyde toprak sıcaklığını yükseltmek için bu numarayı kullanmanız gerekebilir: ekimden birkaç hafta önce, alanı siyah plastikle örtün ve ısınması için güneş enerjisini yakalamasına izin verin. zemin. Fideleri toprağa koyma zamanı geldiğinde, plastiği yerinde bırakın, ancak dikime izin vermek için yarıklar kesin. Dikim çukurunu kazdığınız toprakla doldurun ve gövdeyi gömmemeye dikkat edin.
Bitkinin enerjisini kök ve gövde gelişimine harcayabilmesi ve dış ortama uyum sağlayabilmesi için, dikimden önce gelişen meyve veya çiçekleri kesin. Bitki daha sonra daha güçlü bir tabana sahip ve daha sıcak havalarda yeni çiçekler ve meyveler üretecektir. Sonuç olarak verim daha yüksek olacaktır.
Patlıcan bitkilerini en az 60 cm aralıklarla yerleştirin. Bitkileri, dikim sırasında veya kısa bir süre sonra kurulan bir kazık veya bir domates kafesi ile destekleyin. Desteklerin bitkiler büyüdükten sonra eklenmesi, gövde ve köklerde hasar oluşabileceği için risklidir.
Dikimden hemen sonra sulayın ve toprağı buğday samanı gibi bir organik malç tabakasıyla örtün. Malç, sulamalar arasında nemi tutacak ve serin gecelerde toprağı sıcak tutacaktır.
sebze bahçesinin olmazsa olmazı
Patlıcan yetiştirmek, sebze bahçenize çeşitlilik katmanın ve yaz sezonu boyunca lezzetli, sağlıklı yemeklerin tadını çıkarmanın harika bir yoludur.
Artık ekime ne zaman ve nasıl başlayacağınızı ve ardından sebze bahçenize bitkilerinizi nasıl yerleştireceğinizi biliyorsunuz, ayrıca sitede patlıcan yetiştirmeye ilişkin başka ipuçları da bulabilirsiniz.
Öyleyse neden bu yıl fideleri başlatmayı veya birkaç patlıcan bitkisi yetiştirmeyi denemiyorsunuz ve bu mahsulün sunduğu tüm avantajlardan yararlanmıyorsunuz?