Sıcak bölgelerdeki bahçıvanlar sevinirler! Serin bölgelerde yetiştirilmesi zor olsa da, patlıcan sıcak havalarda yetişir. Patlıcan yetiştirmeyi öğrenin ve bu güzel meyveyi (evet patlıcan bir meyvedir) bahçenize ve sofranıza ekleyin.
Patlıcan yetiştirmek için bilmeniz gereken 8 sırrı keşfedin:
1. Patlıcan yetiştirmek için en iyi yeri seçin
Patlıcan, organik maddece zengin, iyi drene edilmiş toprakları olan çok güneşli bir yeri tercih edecektir.
Patlıcanı ve itüzümü ailesinin diğer üyelerini (patates ve domates gibi) nereye ektiğinizi, haşereleri ve toprak hastalıklarını önlemeye ve bunlardan kaçınmaya yardımcı olmak için değiştirmek önemlidir. itüzümü aile bitkilerinin ekimleri arasında en az 2 yıl bekleyin.
Zararlılar veya hastalıklar geçmişte bir sorunsa, bunun yerine kaplarda patlıcan yetiştirmeyi deneyin. Patlıcan büyük saksılarda yetiştirildiğinde çok iyi yetişir.
2. İhtiyaçlarınıza uygun bir patlıcan çeşidi seçin
Patlıcan çeşitleri büyüklük, şekil, renk ve olgunlaşma süresi bakımından farklılık gösterir.
Küre patlıcanları veya Amerikan patlıcanları büyük, geleneksel mor veya beyaz oval meyvelere sahiptir. Sıcak iklimlerde en iyi şekilde üretirler.
Japon patlıcanları, çabuk olgunlaşan uzun, ince meyvelere sahiptir ve bu da onları daha serin alanlar için iyi bir seçim haline getirir.
Küçük meyveli patlıcanlar (Hint ve Masal gibi) daha kompakttır ve küçük alanlar veya kaplar için mükemmeldir.
Şekiller ve renkler ile eğlenmek için birçok çeşidi vardır.
3. Patlıcanları tohumdan iç mekanda ekmeye başlayın veya aşılı fide satın alın
Patlıcan en iyi performansı tohumdan ziyade açık havada dikildiğinde gösterir. Patlıcan tohumlarını son bahar donlarından 6-8 hafta önce içeride başlatın. Tohumlar 7-14 gün içinde çimlenir. Patlıcan tohumları 4 yıla kadar dayanır. Patlıcan tohumları internette birçok sitede mevcuttur.
Patlıcan nakli şokuna duyarlı olduğundan, tohumları daha büyük 8 cm’lik kaplarda başlatın ve bitkileri bahçeye dikmeden önce sertleştirin.
4. Patlıcanları doğru zamanda ekin
Patlıcan ılık havayı tercih eder, bu nedenle ilkbaharda sıcaklıklar ısınana kadar ekmeyin. Patlıcan fidelerini, toprak en az 21°C olduğunda (toprak sıcaklığınızı bir toprak termometresi ile kontrol etmenin en iyi yolu), gündüz sıcaklıkları 21°C veya üzerinde ve gece sıcaklıkları 10°C’nin üzerindeyken bahçeye nakledin.
Bitkileri 45 ila 60 cm aralıklarla yerleştirin.
5. Sezon boyunca bitkilere iyi bakın
Patlıcanlara sabit bir nem kaynağı verin, ancak toprağın ıslanmasına izin vermeyin. Patlıcan yeterince sulanmazsa meyvesi küçük ve acı olur.
Patlıcanın da iyi üretilebilmesi için yiyeceğe ihtiyacı vardır. Bitkiyi ayda en az bir kez balık emülsiyonu veya kompost çayı ile besleyin.
Patlıcan kendi kendine verimlidir ancak arı tozlaşmasından büyük ölçüde yararlanır.
Bitkinin büküldüğünü görürseniz, solmuş yaprakları ve bitki kazıklarını veya kafesleri gerektiği gibi çıkarın.
6. Zararlılara karşı tetikte olun
Pire böcekleri, yaprak bitleri ve patates böcekleri patlıcanın yaygın zararlılarıdır. Bitkiler biraz hasar alacak kadar büyük olana kadar onları caydırmak için sıra örtüleri kullanın. Zararlılar kalıcı ise hasat döneminde sıra örtülerini bırakın.
7. Patlıcanları doğru zamanda hasat edin
Meyveler en iyi tadı alır ve sık hasat daha fazla üretimi teşvik eder. Patlıcan sapları kırılgandır, bu yüzden dikkatli olun. Hasat etmek için, meyveyi sapa bağlı olarak kesin. Meyvenin hasat edilmeye hazır olup olmadığını, çok olgun, yeterince olgunlaşmamış veya çok olgun olup olmadığını bilmek için bazı ipuçları!
– Basıldığında parmak izi görünmüyorsa meyve olgunlaşmamıştır.
– Bastıktan sonra parmak izi kayboluyorsa, kabuk hafif ve parlaksa, meyve sert ve boyutuna göre ağırsa, meyve olgunlaşmış demektir. Meyve daha iyi bir tat ve küçük tohumlarla yumuşak olacaktır.
– Üzerine bastıktan sonra parmak izi kalıyorsa ve cilt mat ise meyve olgunlaşmış demektir. Meyve, büyük tohumlar ve çok sert cilt ile daha acı olacaktır.
8. Patlıcan mahsullerinin boşa gitmesine izin vermeyin
Patlıcan donmaz veya iyi donmaz. Patlıcan en iyi hasattan sonra bir veya iki gün içinde kullanılır. Patlıcanları buzdolabında değil, serin, nemli ve iyi havalandırılan bir yerde saklayın.
Kalorisi doğal olarak düşük, ancak lif oranı yüksek patlıcan, ızgara, kızarmış, panelenmiş, kavrulmuş, fırınlanmış veya sote edilebilir. Patlıcan aynı zamanda mükemmel bir et ikamesidir ve İtalyan mutfağının önemli bir parçasıdır. Patlıcanın öne çıktığı birkaç yemek var. Bu çok yönlü meyveyi favori tariflerinize eklemeyi veya omletlere eklemeyi veya pizza için üst malzeme olarak kullanmayı deneyin.