Saksıda yetiştirmesi kolay 8 çilek

Kendi çilek veya ahududularınızı tatmaktan daha hoş bir şey yoktur, tadı piyasada satın alabileceğiniz her şeyden oldukça farklıdır.
Ama ya onları sebze bahçenize dikecek yeriniz yoksa? Bu meyveleri saksılarda yetiştirmek tek kelimeyle cevap! Bazen büyük kaplar gerekli olacaktır.

1) çilek

Kaplarda çilek yetiştirmek oldukça kolaydır. Kaplarda yetiştirilebilecek en iyi meyvelerden biri: çilekler küçük bir balkona dikmek için mükemmeldir.
Çilekler, bitkiler arasında 20-30 cm aralıklarla asılı sepetlere, çilek yetiştiricilerine ve pişmiş toprak saksılara ekilebilir.

2) Ahududu

Ahududuyu bir kapta yetiştirmek istiyorsanız, işe iyi drene edilmiş, zengin toprakla dolu bir saksı hazırlayarak başlamalısınız. Bitkilerin bol güneş ışığına eriştiğinden emin olun. Herhangi bir 5 L’lik kap (30 cm genişliğinde), çok uzun olmayan çeşitler için yeterli olacaktır.
Bu, toprağın besin kaynaklarına baskı yapmaktan kaçınmanıza yardımcı olur. Ayrıca, daha tatlı ahududular için büyüme sırasında yüksek potaslı gübre ile beslenirken toprağı her zaman hafif nemli tutmak için bitkileri düzenli olarak sulamayı unutmayın.

3) Böğürtlen (böğürtlen)

Bir kapta böğürtlen yetiştirmek eğlenceli ve aynı zamanda ödüllendirici olabilir. Tek ihtiyacınız olan bir saksı (20 L ve üzeri), bir dut bitkisi, toprak, kazık ve birkaç parça kırık saksı (drenajı arttırmak için). Kırılan parçaları kabın dibine yerleştirerek ve besin açısından zengin toprakla doldurarak başlayın. Böğürtleninizi tencereye koyun ve sulayın.
Bitki uzamaya başlar başlamaz desteğin önemi devreye girer. Bu meyvelerin uzun, zayıf saplar ürettiği bilindiğinden, özellikle çiçeklenme ve meyve gelişimi sırasında desteğe ihtiyaçları vardır.

4) yaban mersini

Kaplarda yetiştirilecek en iyi meyveleri arıyorsanız, yaban mersini (yabani yaban mersini) listenizde olmalıdır. Yer kaplayabilmelerine rağmen, bu meyvelerin çoğu bahçe meyvesinden daha uzun süre dayandığı bilinmektedir. Ayrıca, doğru bilgi ve teknik bilgi ile onları küçük alanlarda büyütebilirsiniz.
Kaplarda yaban mersini yetiştirmenin ana avantajı, toprak pH seviyelerini daha düşük seviyelerde (asidik, 4 ile 5.5 arasında) kolayca korumanıza izin vermesidir. Çoğu çilek gibi, uygun ve “verimli” bitki büyümesi için iyi drenaj ve bol güneş gereklidir.

5) Böğürtlen (dut meyvesi)

Böğürtlenlerin kaplarda yetiştirilmesi, meyvelerinin kısa raf ömürleri nedeniyle piyasada zor bulunması nedeniyle bir nimet olabilir. Neyse ki, onu bir saksıda nasıl yetiştireceğinizi öğrenebilirsiniz.
Tam güneş, ılımlı sulama ve düz toprak, büyümesinin anahtarıdır.

6) Frenk üzümü

Frenk üzümü ayrıca kaplarda yetiştirilebilecek en iyi meyvelerden biridir. Tatlı aroması ve yüksek C vitamini içeriği onları paha biçilmez kılar. Bunun için büyük bir kaba ihtiyacınız olacak. Dut gibi, çok çeşitli topraklarda iyi performans gösterebilir, ancak tercihen biraz nem tutma kapasitesi ve organik madde bakımından zengin iyi drenaj. Kabı çok güneşli bir yere koymayı unutmayın.
Ayrıca donun bitkinin verimini büyük ölçüde azalttığına dikkat edin. Bu nedenle, don olmayan bir bölgede olmamanız durumunda bazı koruyucu önlemler aldığınızdan emin olun.

7) bektaşi üzümü

Kaplarda bektaşi yetiştirmek bektaşi yetiştirmeye benzer, orta boy bir saksıya ihtiyacınız olacak, en az 40 cm derinliğinde, ancak bektaşi üzümü sığ köklere sahip olduğundan biraz daha geniş, dik büyümek yerine yayılma eğiliminde. Boyları asla 1m50’yi geçmez.
Amerikan veya Avrupa bektaşi üzümü arasından seçim yapabilmenize rağmen, daha eski olan daha kompakt bir büyümeye sahip olduğu, üretken olduğu ve daha fazla güneşe tolerans gösterdiği için kaplar için uygundur. Bununla birlikte, meyveleri Avrupa bektaşi üzümlerinden daha küçüktür ve tadı biraz daha düşüktür.

8) Acai meyveleri

Önemli sağlık yararları ve çok nadir olmaları nedeniyle acai meyveleri oldukça pahalı olabilir. Neyse ki, bu meyveleri kaplarda yetiştirmeyi deneyebilirsiniz. Sadece yerde 6-9 m yüksekliğe ulaşabilen cüce acai dut palmiyesi denenebilir, ancak kaplarda yükseklik 3-4 m yüksekliğe düşürülür. Olgunluğa ulaşmak ve meyve vermeye başlamak en az 3 yıl sürer. Yer ve zaman açısından zahmetli olabilir ve büyük bir kapta saklamanız gerekecek.
Acai palmiye yetiştiriciliği, sıcak subtropikal veya tropikal iklimler için uygundur. Daha soğuk bölgeler acai meyveleri için ideal olmayabilir, ancak yine de onları yetiştirmek için bir sera kullanabilirsiniz (büyük bir sera tercih edilir).