Konu salatalık yetiştirmeye gelince, birkaç önemli ipucunu takip etmek, zor durumdaki bitkiler ile gerçekten iyi bir hasat arasındaki farkı belirleyebilir.
Ve salatalık seviyorsanız, büyük bir hasat, tüm yaz boyunca taze salatalık demektir! İşte en iyi hasadı almanıza yardımcı olacak 7 önemli ipucu: Salatalık yetiştirmenin 7 sırrı.
1) Sabah güneşi alan bir yere dikin
Salatalıkların bir tampon mahsulü üretmek için çok fazla güneşe ihtiyacı vardır. Salatalık, güçlü, sağlam ve üretken asmalar oluşturmak için büyük ölçüde fotosenteze güvenir. Tamamen güneş merkezli bir süreç.
Mahsulünüzü günde en az 8 saat güneş ışığı alan bir alana yerleştirin. Ve mümkünse, bitkilerinizin sabah erken güneş ışığı aldığından emin olun.
Sabah erken güneş ışığı, sabah çiyinden asmaların ve yaprakların kurumasına yardımcı olur. Eğer kalırsa, bitki küfü ve yanıklığı için mükemmel koşulları yaratabilen çiy.
2) İyi bir salatalık hasadı için kaliteli toprak
İster toprağa ister kaplara dikilmiş olsun, salatalıklar büyümek ve gelişmek için zengin, verimli topraklara ihtiyaç duyarlar. Ek olarak, iyi drenaja izin vermek için toprak hafif ve havadar olmalıdır.
Dikim yaparken, her dikim deliğine kompost ekleyin. Kompost, salatalık bitkileri tarafından kolayca emilebilen hayati besinler ekler. Ancak bundan daha fazlası, toprağı gevşeterek mükemmel drenaj sağlar.
Dirgenlerden küreklere ve daha fazlasına kadar, kompost işlemek için iyi çalışabilecek çok çeşitli bahçe aletleri vardır.
3) Höyüklerde bitki
Doğrudan toprağa ekerken, mahsulünüzü hafifçe sivrilen tepeciklere dikin. Kaplarda, ana gövdenin de çevredeki zeminin üzerine dikildiğinden emin olun.
Salatalık bitkileri çürümeye karşı çok hassastır. Ancak biraz “yükseltilmiş ekim”, yoğun yağışlar veya sulama sırasında bitkinin ana gövdesini suyun üstünde tutmaya yardımcı olur.
4) Fidelere karşı doğrudan tohumlama
Salatalık doğrudan tohumlama ile kolayca yetiştirilebilse de, tohumlarımıza erken başlayıp ekmeyi tercih ediyoruz. Bir nakilden elde edilen ekstra büyüme ve güç, bitkiye korkunç salatalık böceği saldırılarından kaçınma ve bunlarla mücadele etme şansı verir.
Dikim yaparken, höyük başına iki fide koyun. Ekim durumunda, 3 tohum ekin ve birkaç hafta sonra en güçlü 2’ye kadar inceltin. Höyük başına birden fazla asma yetiştirerek, daha fazla güç için iç içe geçerler.
5) Yakınına ne ektiğine dikkat et
Salatalıklarınızın etrafına ne ektiğiniz, onların verimliliğinde önemli bir rol oynayacaktır. Kesinlikle kaçınılması gereken bir şey, patateslerin yanında salatalık yetiştirmektir.
Patates, salatalıkların büyümesini önemli ölçüde engelleyen bir maddeyi toprağa salmaktadır. Ve onları yakına dikmek, salatalık hasadınız üzerinde yıkıcı etkilere sahip olabilir.
Ancak turp gibi bazı ürünler çok faydalıdır. Turp, salatalıkların yanında veya yanında yetiştirildiğinde, yumuşak salatalık bitkilerine saldıran salatalık böcekleri ve yaprak bitleri gibi zararlıları uzaklaştırmaya yardımcı olur.
Salatalık ekerken, tepelerinizin kenarlarına 5-10 turp tohumu ekin. Tohumlar hızla filizlenir ve böcekleri uzak tutmaya yardımcı olur.
6) İyi ürün rotasyonu
Domates ve biber gibi salatalıklar, her yıl aynı alana ekildiğinde kolayca toprak kaynaklı hastalıklar geliştirebilir.
Mahsulünüzü her mevsim bahçede yeni bir yere döndürün. Bu, toprağın iyileşmesini sağlar, hastalığı en aza indirir ve uzun süreli istila olasılığını azaltır.
En iyi sonuçları elde etmek için aynı yere salatalık dikmeden önce en az üç yıl bekleyin.
7) Salatalıklarınızı düzenli olarak hasat edin
Salatalık bitkileri büyümeye ve üretmeye başladığında, üretime devam etmek için düzenli olarak toplanmaları gerekir.
Hasatla aşırı yüklendiğinde, bitkiler enerjilerini yeni çiçekler üretmeye değil, mevcut meyveyi büyütmeye odaklayacaklardır.
Ayrıca asma üzerinde çok uzun süre bırakılan salatalıklar odunsu, keyifsiz ve acı olur. Bitkileri günlük olarak kontrol edin, salatalıklar sadece bir veya iki günde 5 ila 3 cm arasında büyüyebilir!
İşte başarıyla büyüyen salatalık için 7 sırrımız. Şimdi dışarı çık ve şimdiye kadarki en iyi mahsulünü yetiştir! İpuçlarınızı toplulukla paylaşmaktan çekinmeyin.