Sebze bahçenizde kuşkonmaz yetiştirmenin 6 sırrı

sebze bahçesi kuşkonmaz

Baharla birlikte havaların ısınmasıyla birlikte sebze bahçelerini hazırlamaya başlayabiliriz. Size ve ailenize evde yetiştirilen besleyici yiyecekler sağlayacak bir şey yetiştirmek istiyorsanız, yetiştirmesi en kolay ürünlerden biri kuşkonmazdır. Kuşkonmazın iyi bir hasat alması genellikle iki yıldan biraz fazla sürer (çeşide bağlı olarak).

Kuşkonmaz hasadının oldukça hızlı bir şekilde tadını çıkarmak istiyorsanız genç bir bitki ile ekime başlamak idealdir. Her şeyden önce kuşkonmaz, ona ayıracak zamanınız ve enerjiniz varsa harika bir üründür. Kuşkonmaz, sebze bahçesine güzellik ve üretkenlik katan çok yıllık bir üründür. Yararlı böcekleri bahçenize çekecek yerli bir bitki türü arıyorsanız da harika bir seçimdir.

Başarılı bir kuşkonmaz mahsulü için size fayda sağlayacak 6 sırrı keşfedin: çeşidinizi seçin, doğru boyutta bitki satın alın, tam güneşte dikin, düzenli olarak sulayın, ekim zamanında gübreleyin ve bitkiler olgunlaştıkça hasat edin.

Kuşkonmaz dikmek için en iyi zaman

Taçların kökleri olan kuşkonmaz, size 20 yıl boyunca yıllık yenilenebilir yeni mızrak tedarik edecek. Bazıları, nerede yaşadığınıza bağlı olarak ilkbaharda veya sonbaharda kuşkonmaz ekilmesini önerir.

Daha sıcak iklimler için Ocak veya Şubat aylarında, daha soğuk iklimler için ise Eylül veya Ekim aylarında ekim yapılması önerilir. Daha soğuk iklimler için, kuşkonmaz taçları sonbaharın ortasından (Ekim) erken ilkbahara (Nisan) kadar ekilmelidir.

Kuşkonmaz tam güneşe ve nispeten hafif, iyi drene edilmiş toprağa ihtiyaç duyar. Sonbaharda ekim yapmak da harika bir seçenektir, ancak kış aylarında bitkileri soğuktan korumanız gerekecektir. Kuşkonmaz dikmek için en iyi zaman, toprak sıcaklığının 5 ila 10°C arasında olduğu sonbahardır. Genç kuşkonmaz kökleri dona iyi tahammül etmez, bu nedenle donma riski varsa ekmeyin.

İlk bahar donları mızrakları öldürebilir ve bu da o yıl sürgünlerin gelişmesini engeller. İlkbahar geç donlarının görüldüğü bir iklimde yaşıyorsanız, kuşkonmaz bitkilerinizin tepelerini 8 cm’lik saman malçla kaplayarak koruyabilirsiniz, bu don hasarını önlemeye yardımcı olur. Taçlar kış boyunca uykuda kalmalıdır (yani bitki aktif olmayan bir duruma geçer).

Uyumayan sürgünler bir sonraki yıl bodurlaşacaktır. Ilıman iklimlerde bu doğal olarak gerçekleşir, ancak daha soğuk iklimlerde erken sonbaharda toprağı tepenin 8-10 cm yukarısına çıkarmak en iyisidir.

Evde kuşkonmaz yetiştirme konusunda yeniyseniz, işte başlamanız için altı ipucu.

Kuşkonmaz yetiştirmek için 6 temel ipucu

1. Kuşkonmaz çeşidinizi seçin

Kuşkonmaz genel olarak “Jersey” ve “Geliştirilmiş” olmak üzere iki ana türe ayrılır. Jersey, çoğu iklimde iyi ürün verebilen ve genellikle meyve vermesi yaklaşık üç yıl süren bir aile yadigârı çeşididir. Martha Washington ve Mary Washington gibi geliştirilmiş çeşitler, Jersey türlerinden daha hızlı büyür ve daha hızlı meyve verir.

Bu çeşitler ayrıca biraz daha az gübreleme gerektirir. İlk kez kuşkonmaz ekmeyi düşünüyorsanız, geliştirilmiş bir çeşit seçin, ilk hasat için çok uzun süre beklemenize gerek kalmayacak.

Kuşkonmaz bitkilerinizi yenilemek kolay ve ucuzdur, bu nedenle dikim için yalnızca iki yaşındaki taçları satın almak iyi bir fikirdir. Kuşkonmaz yataklarına tohumdan başlanabilir, ancak bu tür çabalar, bitkileri beş yıl veya daha uzun süre hasat için hazır hale getirmeyebilir.

2. Doğru boyutta kuşkonmaz fidesi satın alın

Genç bir kuşkonmaz bitkisi satın almak söz konusu olduğunda, büyüklük önemlidir. Başlamak için, yaklaşık 15 cm boyunda bir tane aldığınızdan emin olun; bu, iyi kökler oluşturmaya ve tam büyüme yolunda ilerlemeye yetecek kadar uzun olacaktır.
Çok fazla bakım gerektireceklerinden ve genellikle yetişkin kuşkonmaz bitkilerine dönüşmeyeceklerinden, birkaç inçten daha kısa olan küçük fidelerden kaçının.

sebze bahçesi kuşkonmaz

3. Kuşkonmazınızı tam güneşte dikin

Kuşkonmazın güneşe çok ihtiyacı olmasına rağmen, genç bitkinin doğrudan güneş ışığına maruz bırakılmaması önemlidir. Bunun yerine, günde yalnızca 4-6 saat doğrudan güneş ışığı alacağı bir yere yerleştirerek başlayın.

Yaklaşık üç hafta sonra, bitkiyi kademeli olarak günde altı ila sekiz saat güneş alacak bir alana taşıyın (buna sabah veya öğleden sonra güneşi dahil olabilir). Kuşkonmaz bitkinizi çok hızlı bir şekilde çok fazla güneşe maruz bırakmamaya dikkat edin çünkü bitki uzun süre doğrudan güneş ışığına maruz kaldığında yanacak ve ölecektir.

Kuşkonmaz çok derine dikilmemelidir (yüzey seviyesinde tacın tepesi normdur) ve toplu olarak dikilmeyi severler. Onları yaklaşık 30-45 cm aralıklarla (ne kadar alana sahip olduğunuza bağlı olarak) bir ızgara veya dama tahtası düzeninde dikin.

Kuşkonmaz taçlarını ekerken, onları düz tutun, eğrelti otları yukarı ve kökleri saksıya kıvrılmış halde tutun (bu, kurumamalarını sağlar). Onları toprak yüzeyinin üzerine veya biraz altına (yaklaşık 2-5 cm derinlikte) dikin.

4. Kuşkonmaz bitkilerinizi düzenli olarak sulayın

Kuşkonmazınızı iyi sulayın, ancak toprağın su basmasına izin vermeyin. Sulama, nemi doğrudan köklere iletecek bir sağanak hortumu veya damla sulama sistemi ile yapılabilir.

Kuşkonmaz bitkinizin çevresine 5-8 cm’lik bir malç uygulamanız, nemi korumaya yardımcı olması ve genç bitkilerinizle su için rekabet edebilecek yabani ot büyümesini engellemesi için de önerilir. Kuşkonmaz, toprak yaklaşık 7 cm kuruduğunda ve iyi bir ıslanmaya ihtiyaç duyduğunda çok sık sulanmayı sevmez. Su ne kadar azsa, tadı o kadar iyi olur!

5. Kuşkonmazınızı ekerken gübreleyin

Bahçenize genç bir kuşkonmaz bitkisi dikerseniz, toprağa ekilmeden önce ona biraz organik madde verdiğinizden emin olun. Bitkinin tabanının etrafına 3 cm’lik bir kompost veya gübre tabakası yayın ve aşağıdaki toprakla hafifçe karıştırın.

Kuşkonmaz bitkilerinizi iyi bir başlangıç ​​​​yapmak için ekimden sonra iyice sulayın. Kuşkonmaz derin, iyi drene edilmiş toprağı tercih eder, bu, çok sayıda mızrak üretmek istiyorsanız toprağın derinliklerine inebilmesi gerektiği ve ağır killiyse daha da derine inebilmesi gerektiği anlamına gelir.

6. Kuşkonmaz bitkileriniz olgunlaştıkça hasat edin

Sebze bahçenizde kuşkonmaz yetiştirirken, önce sadece olgun sürgünleri toplayarak bitkilerin taçlarını korumanız gerekecektir. Mızraklar günde yaklaşık 2,5 cm büyüyecek, bu nedenle yaklaşık 15-20 cm boyuna geldiklerinde keskin bir bıçakla kesin.

Her kuşkonmaz bitkisi, değiştirilmesi gerekmeden önce tipik olarak yedi yıl boyunca üretebilir. Bitki daha küçük mızraklar üretmeye başlarsa veya bunlar lifli ve sert hale gelirse, kuşkonmazınızı çekip yenisini dikmenin zamanı gelmiştir.

Kuşkonmaz ekimiyle ilgili görüşler ve kişisel deneyim

Yıldan yıla, bir kuşkonmaz yatağı ekmiş veya birkaç yıldır kuşkonmaz yetiştiren ancak neden sadece küçük mızrakları hasat ettiklerini hala anlamayan birinden en az bir e-posta alıyorum. Vazgeçmek ya da her şeyi kazmak istiyorlar. Mızraklar çok küçük olduğu için hayal kırıklığına uğradıkları için kuşkonmaz yataklarını veren birini bile duydum.

Bir sonraki yıl iyi bir hasat elde etmek istiyorsak, belirli kültürel gereksinimleri olan kuşkonmaz ekimi için yaşadıkları oldukça normaldir. İşte veriminizi en az %30 artırmanın bir püf noktası: Hasat mevsiminden sonra yatağı yaklaşık dört ay boyunca siyah plastikle örtün. Bu, toprağı sıcak tutacak ve bitkileri gelecek yıl daha büyük sivri uçlar üretmeye zorlayacaktır!

Artık size kalmış, yorumlarda bize deneyimleriniz hakkında geri bildirimde bulunmaktan çekinmeyin.