Tatlı Kavun Yetiştirmek için Bilinmesi Gereken 8 İpucu

Meyvenin şeker içeriği yüksek olduğunda kavunun kalitesi (tat, aroma, doku) daha iyidir. Tatlı kavunların bol güneşe, sıcak havalara, yeterli suya ve hastalık ve zararlılardan arındırılmaya ihtiyacı vardır. Şeker içeriği, meyveden çıkarılan meyve suyundaki katıların (su olmayan her şeyin) yüzdesini ölçen Brix ölçeğinde derecelendirilir. Bu katılar sadece şekerleri değil, aynı zamanda amino asitleri, proteinleri, mineralleri ve vitaminleri de içerir. Başka bir deyişle, daha tatlı meyveler daha karmaşık tatlara ve daha iyi bir beslenme profiline sahiptir.

Genellikle “Bx” olarak kısaltılan Brix endeksi, genetik, iklim koşulları, toprak koşulları ve olgunluğun etkileşiminden kaynaklanır. Aşağıda, mümkün olan en tatlı kavunları yetiştirmek için bu güçlü yönlerden nasıl yararlanılacağına dair bazı yararlı ipuçları verilmiştir.

1) En tatlı çeşitleri seçin

Bazı kavunlar, yalnızca genetik yapıya dayalı olarak diğerlerinden doğal olarak daha tatlıdır. Bazı tohum tedarikçileri, kavunlarının ortalama Brix’ini listeler, ancak birçok yaygın çeşit için bu bilgi, hızlı bir internet aramasıyla kolayca elde edilebilir. 12 Brix değeri çok tatlı, 14’ü çok tatlı ve 16’sı çok tatlı olarak kabul edilir.

2) Tohumları erken ekin

Optimum olgunluk ve dolayısıyla iyi şeker içeriği için uzun, ılık bir büyüme mevsimi gereklidir. Kavun tohumlarınızı, bölgenizdeki ortalama son don tarihinden en az altı hafta önce 10 cm’lik saksılarda iç mekanlarda çimlendirmeye başlayın, böylece sıcak hava geldiğinde fideler zaten iyi oturmuş olur. Fideleri serin havada dış mekana naklederseniz, büyümeleri duracaktır, bu nedenle ortalama son don tarihinden sonra birkaç hafta veya gece sıcaklıkları sürekli olarak 15°C’nin üzerine çıkana kadar bekleyin.

3) En sıcak mikro ikliminizi bulun

Isı, kavunlardaki şekeri ortaya çıkarır, bu nedenle onları ilkbaharın başlarında ısınan ve Eylül ayının sonlarına kadar sıcak kalan bir yere diktiğinizden emin olun. Bir çitin veya duvarın güney tarafı idealdir çünkü yapı ısıyı ve güneş ışığını emer ve onu kavunlara yansıtır. Kavunları güneşli bir tuğla verandanın veya başka bir asfalt yüzeyin yanına yerleştirmek, bu tropik bitkiler için sıcak bir mikro iklim oluşturmaya da yardımcı olur. Güney Fransa’nın güneyinde bu tür önlemler gerekli değildir, ancak daha soğuk iklimlerde kavunlar optimum olgunluğa ulaşmak için alabilecekleri tüm yardıma ihtiyaç duyarlar.

4) Güneş ışınlarını vurgulayın

Yaşadığınız yerin iklimini veya bahçenizin aldığı güneş miktarını değiştirmek için hiçbir şey yapamazsınız, ancak herhangi bir yerde mevcut ısıdan en iyi şekilde yararlanmak için birkaç ipucu var. Kavun yataklarının toprağını, asfalt bir yüzey gibi ısıyı koruyan bahçe kalitesinde siyah plastik sargı ile kaplamak, olmazsa olmaz bir ipucudur. Mini bir sera oluşturmak için kavun yataklarının üzerine şeffaf plastik veya şeffaf kumaş örtüler de takabilirsiniz. Böceklerin çiçekleri tozlaştırabilmesi için bitkilerin çiçek açmaya başladığı yaz başlarında bunların gevşemesi gerekir. Hava soğuduğunda optimum olgunlaşmayı sağlamak için yaz sonunda yatakları tekrar örtün.

5) Kavun bitkilerinizi aşırı yüklemeyin

Kavunlar, geniş asmalarda yetişir ve sıkışık alanlarda yetiştirildiğinde verimli bir şekilde olgunlaşmazlar. Fideler genellikle 180 cm’lik sıralar halinde 60 cm aralıklı tümsekler (üç ila bir höyük) halinde dikilir. Meyveyi asma başına üç kavun olacak şekilde inceltin, çünkü bu her kavunda daha fazla besin (ve dolayısıyla şeker) geri kazanılmasına neden olur. Yer sorunu varsa, sağlam bir kafes inşa edin ve kavunları güney tarafına dikin, bu yatak alanından tasarruf sağlar ve aynı zamanda meyvenin güneşin ısıtan ışınlarıyla daha iyi temas etmesini sağlar.

6) Şeker içeriği toprakta başlar

Şekerler, fotosentez işlemi ile yapraklarda üretilir ve daha sonra meyveye gönderilir. Böylece, yapraklı büyüme ne kadar gür olursa, Brix indeksi o kadar yüksek olur. Güçlü büyümeyi teşvik etmek için, ekimden önce kavun yataklarınıza 10-15 cm kompost gübre karıştırın. Daha sonra her 3 ila 4 haftada bir dengeli bir organik gübre (kan unu/kemik unu karışımı gibi) ekleyin. Bazı bahçıvanlar, sadece bol miktarda besin sağlamakla kalmayıp aynı zamanda biraz ekstra ısı sağlayan kompost yığınlarına doğrudan kavun ekmeyi tercih ederler.

7) Bol sulayın, ancak olgunlaşma sırasında değil

Kavun bitkilerinizde güzel yaprakların bakımı da bol sulama gerektirir. En etkili yöntem, sağanak borular veya damlama sistemidir, çünkü yağmurlama sulama, kavunların şeker içeriğini kesinlikle etkileyen mantar hastalıklarını teşvik eder. Ancak olgunlaşmanın son haftalarında fazla su meyvenin şeker içeriğini seyreltir. Bu nedenle, meyve tam boyuta ulaştığında, sulamayı azaltın ve yaprakların tamamen solmasını önleyecek kadar su sağlayın. Bu aşamada bazı yaşlı yaprakların kahverengiye dönmesi normaldir.

8) Kavunlarınızı olgunluğun zirvesinde hasat edin

Geri kalan her şeyi doğru yapsanız bile, olgunlaşmamış olarak toplanırsa hiçbir kavun tatlı değildir. Olgunluk belirtileri arasında meyveli bir aroma, kabukta hafif bir yumuşama ve meyveye parmak ekleminizle dokunduğunuzda çıkan oyuk bir ses bulunur. Ancak kesin işaret, meyvenin asmadan ayrılma kolaylığıdır. Hafif bir çekme ile salıverilirse hasat için olgunlaşmış demektir. Bununla birlikte, en yüksek şeker içeriğine, meyve asmadan ayrıldığında (veya bu olmazsa, asmanın kavuna yapıştığı yerde büzüştüğünde ve kuruduğunda) ulaşılır. Bu noktada risk, elbette, kuşların ve diğer yaratıkların meyveyi sizden önce yemeye başlamasıdır.

Size kalmış ?