Tencerede yetiştirmek için 10 minyatür sebze

Minyatür sebzelerin özel bir bakım gerektirmediğini biliyor muydunuz? Sadece diğer normal çeşitlerin ihtiyaç duyduğu şeylere ihtiyaçları var: iyi toprak, yeterli su, besin ve ışık. Minyatür veya cüce sebzeler sadece sevimli olmakla kalmaz, aynı zamanda cüce versiyonlarını dikmek size daha fazla sebze yetiştirmek için ihtiyacınız olan alanı verebilir.

Toprakta yetişen birçok sebze saksıda veya kapta yetiştirilebilir. Saksıdaki sebze bahçesi küçük alanlar, balkonlar için idealdir ve birçok avantajı da vardır. Bitkileri yeni bir yere taşıyarak büyüme koşullarını kolayca kontrol edebilirsiniz, toprak nemi de toprağa göre daha iyidir. Dışarıda karşılaşacağınız sümüklü böcek ve salyangoz problemlerinden bahsetmiyorum bile.

Tencerede yetiştirmek için 10 minyatür sebzeyi aşağıda bulabilirsiniz

1) Mor Cüce Yeşil Fasulye

Bu korkak görünümlü mor cüce fasulye çeşidini deneyin. 50 cm boyuna kadar büyür ve diğer fasulyelere göre daha hızlı büyür. Tohumlar 7-10 gün içinde çimlenir ve 10 hafta içinde hasat edilecek fasulyeniz olur. Zengin, iyi drene edilmiş saksı toprağı kullandığınızdan ve güneşli bir yer seçtiğinizden emin olun. Cüce fasulye, fasulye veya bezelye gibi istiflenmesi gerekmeyen kompakt bir bitkidir.

2) Minyatür dolmalık biber

Bu minyatür biberler lezzetli tatlıdır, salatalarda, sebze tabaklarında, krem ​​peynirle doldurulur veya bütün olarak yenir. Yaklaşık 5 cm genişliğinde ve 3 cm uzunluğundadırlar. Sarı, kırmızı-turuncu ve çikolata renkli çeşitleri vardır. Boyut olarak, bitki yaklaşık 35 cm yüksekliğinde büyüyecek, veranda veya iç mekanlar için de ideal.

3) L’patlıcan minyatürü

Kompakt büyüyen patlıcan çeşidi, kaplar için idealdir. Tenis topu büyüklüğündeki parlak siyah meyveler sadece sevimli değil aynı zamanda lezzetlidir. Bitki yaklaşık 45-60 cm boyunda büyür ve sıcak, güneşli bir yere ihtiyaç duyar. Güzel oval meyveleri ekimden 60-65 gün sonra hasat edebilirsiniz. Beyaz patlıcanlar kısa mevsim lokasyonlarına uygun çok tatlı meyveleri ile mevcuttur ve meyve 72 günde hazırdır.

4) Cüce Kale

Soğuk hava mahsulü olan lahana veya karalahana, en güvenilir ve besleyici kış sebzesidir. Patates kızartması, salatalar ve meyve suları için ideal, bol renkli yaprakları olan sevimli küçük bitkilerdir. Soğuk hava lahana tercihi olsa da aslında her mevsim yetiştirebilirsiniz. Kale inanılmaz derecede yüksek besin değerlerine sahiptir ve yetiştirilmesi de çok kolaydır. Ekimden hasada kadar büyüme süresi yaklaşık 55-65 gündür.

5) Mini pancar

Mini pancar harika çünkü tüm bitkiyi kullanabilirsiniz. Taze, yumuşak yapraklar, iyi salatalar veya patates kızartması yapmak için lezzetlidir. Kökler, normal pancarlarla aynı şekilde kullanılabilir, ancak onları doğramanıza gerek yoktur. Onları bütün olarak kızartın veya marine edin, yumuşak ve lezzetlidirler. Pancar, saksılar ve saksılar da dahil olmak üzere kaplarda iyi yetişir. Büyümesi kolaydır ve Mart’tan Temmuz’a kadar doğrudan nemli toprağa ekilebilir. Fideleri yaklaşık 3-4 cm aralıklarla incelttiğinizden emin olun. Böylece mayıstan eylüle kadar hasat için güzel renkli pancarlara sahip olacaksınız!

6) Bebek havuç

Kısa köklü bebek havuçlar saksıda çok iyi yetişir. Tohumlar ekildikten sonra (2-3 cm aralıklarla ince ekilir) toprağı nemli tuttuğunuzdan emin olun. İki ay sonra tatlı ve çıtır havuçları hasat edebilirsiniz! ‘Babette’ adlı çeşidi deneyin. 7-10 cm’den hasat edilebilir. İstenirse büyümesine izin verin, ancak uygun saksı boyutunu seçtiğinizden emin olun. Bu bebek havuçlar lezzetli bir şekilde zengindir. Bütün olarak da servis edebilirsiniz.

7) Minyatür Lahana

Lahana bir sonbahar sebzesidir, yani ilkbahar ve sonbaharın daha soğuk sıcaklıklarında en iyi şekilde büyür. Onları büyütmek için en iyi sıcaklık 10 ila 22ºC’dir. Lahana çok suya ihtiyaç duyar ve çeşitlerin çoğu hafif donlara dayanabilir. Balkondaki büyük kaplar için bu minyatür lahanaları öneriyoruz. Onları 30-45 cm aralıklarla ekebilir ve 400-800 gramlık yumuşak tomurcukları hasat edebilirsiniz.

8) Minyatür domates

Sebze tarlanızda yetiştirilen domatesler ve süpermarketlerden satın aldığınız domatesler iki dünya ayrıdır ve karşılaştırılamaz. Kendi domatesinizi yetiştirmek çok kolay. Dünyanın en küçük domates bitkisi olan Micro-Tom çeşidini deneyin, sadece 10-18 cm boyunda büyür ve çok verimlidir, 15 cm’lik bir bitki iki düzine kadar meyve üretebilir. Pencere kenarında 10-15 cm saksıda yetiştirebilirsiniz. Domatesin ihtiyacı olan güneş, gübre, düzenli sulama ve domatesler olgunlaştığında orada olmak!

9) Yuvarlak kabak

Kabak, özellikle kaplarda iyi performans gösterir. Onları büyük pişmiş toprak saksılara, iki bitki ile bir saksıda ekebilir ve güzel boylarda, koyu yeşil yuvarlak meyvelerde kabak hasat edebilirsiniz. Gür alışkanlığı, küçük alanlar veya kap yetiştiriciliği için uygun hale getirir. Şekli ideal olduğu için kabak dolması tarifleri için mükemmeldirler.

10) Salatalık

Salatalık karpuzların minyatür versiyonu olmasa da, hala küçük ve sevimliler. Tadı hafif ekşi bir salatalık gibi, bunlara kavunlu salatalık da deniyor. Salatalar, salsa veya marineler için mükemmeldir. Başlangıçlar oldukça yavaş olmasına rağmen, kabaklar 3 m’ye kadar büyür, bu nedenle güzel ince asmalar elde etmek için bir kafes veya tel sağladığınızdan emin olun.

Küçük ama sert! En sevdiğiniz minyatür sebzeler nelerdir?