Hurma (Diospyros spp.), gösterişli yaprakları ve çarpıcı portakal sonbahar meyveleri ile yıl boyunca etkileyicidir, aksi takdirde donuk geç sezon peyzajına parlak renk katan Hurma. 400’den fazla hurma türü vardır, ancak yaygın hurma (Diospyros virginiana) ve Japon hurması (Diospyros kaki) dahil olmak üzere yalnızca bir avuç düzenli olarak yetiştirilmektedir. Her ikisi de tohumdan iyi büyür, ancak özellikle belirli bir hurma çeşidini veya çeşidini yeniden üretmeye çalışıyorsanız, tohum yayılımı ile ilgili zorluklar vardır.
Tohumdan Hurma Yetiştirmenin İpuçları
Yaygın hurma, Japon hurmalarından çok daha serttir.
Peyzajda yetiştirilen hurma türlerinin çoğu, ‘Miller’ (Diospyros virginiana ‘Miller’) ve ‘Fuyu’ (Diospyros kaki ‘Fuyu’) gibi özel çeşitlerdir. Belirli özellikler için yetiştirildiler ve niteliklerini korumak için çelikler veya aşılar kullanılarak eşeysiz olarak çoğaltılmaları gerekir. Tohumlar aynı kalitede veya miktarda meyve üretemeyebilir ve ağaçların soğuğa dayanıklılık ve hastalık direnci de değişebilir. Ancak yine de lezzetli meyvelere ve diğer hurma ağaçlarıyla aynı çekici görünüme sahip bir ağaç elde edebilirsiniz.
Trabzon hurması tohumlarının hasat edilmesi
Trabzon hurması tohumları tazeyken en iyi şekilde filizlenir, bu nedenle meyve yumuşamaya başladıktan sonra onları sonbaharda toplayın. Tohumları yalnızca kuş ısırığı, lekesi veya yeşil derisi olmayan tamamen olgunlaşmış hurmalardan toplayın. Meyveyi kestikten sonra, birkaç çekirdeği çıkarın ve çekirdeğe yapışmış eti gevşetmek için birkaç gün ılık suda bekletin. Trabzon hurması tohumlarını temizlemek için akan suyun altında hafifçe ovalayın. Tohumları hemen başlatabilir veya çimlenmeye hazır olana kadar serin ve kuru bir yerde saklayabilirsiniz.
tohum tedavisi
Trabzon hurması tohumlarının çimlenmelerine yardımcı olmak için bir süre nemli soğutmaya ihtiyacı vardır. Soğutma işlemi veya soğuk tabakalaşma, açık havada kışı geçiren tohumların doğal sürecini taklit eder. Tohumları nemli sfagnum yosunu veya kağıt havluya sarın, ardından iki ila üç ay boyunca buzdolabının içinde plastik bir torbaya veya kavanoza koyun. Köpük veya kağıt havlu kurursa, hurma tohumlarını nemli tutmak için biraz su püskürtün.
tohum çimlenmesi
Trabzon hurması fideleri ilk başta uzun bir kök oluşturur, bu nedenle kökün ona müdahale etmeden oluşmasını sağlayacak büyük plastik kaplarda yetiştirilmelidirler. Steril saksı toprağına saksı başına bir tohum ekin ve saksının tabanında drenaj delikleri olduğundan emin olun. Tohumları 5 cm derinliğe ekin, ardından saksıları ılık ve aydınlık bir yere koyun. Gündüz sıcaklıkları 21°C’nin altında kalırsa, kapları bir yayılma ısı matı ile ısıtmayı deneyin. Küçük hurma fideleri altı ila sekiz hafta içinde görünmelidir.
Çimlenme ipuçları:
Trabzon hurması tohumları, yüzde 25 ila 35 gibi nispeten düşük bir çimlenme oranına sahiptir, bu nedenle başarı şansını artırmak için birkaç tohumla başlayın.
Fide bakımı
Doğrudan güneş ışığı ve eşit derecede nemli toprak, hurma fideleri için en iyi koşulları sağlar. Bir ila iki hafta boyunca yavaş yavaş daha güçlü güneş ışığına maruz bırakmadan önce, bahar aylarında onları korunaklı koşullarda dışarıda tutun. Fideleri haftalık olarak sulayın, ancak kökleri sağlıklı tutmak için toprağın sulamalar arasındaki ilk inçte kurumasını bekleyin.
Transplantasyon ve büyüme izleme
Trabzon hurması fideleri uzun kök köklerinden dolayı ilk tam büyüme mevsiminin sonunda, tercihen ilk yağmurdan sonraki sonbaharda dikilmelidir. Olgun yayılmaları için bolca yer sağlamak için Trabzon hurması başına en az 2 fit kare alana sahip bir dikim alanı seçin. Trabzon hurması ağaçları çoğu toprak türünü tolere eder, ancak çok tuzlu topraklarda iyi sonuç vermezler. Genel olarak, çok az bakım gerektirirler ve bol meyve hasadı için özel gübreler gerektirmezler. Ancak, hurmaların meyve vermesi üç ila beş yıl sürebilir, bu nedenle sabır gerektirirler.
Trabzon hurması ağacınızın bakımı için son ipucu:
Toprağı nemli tutmak ve düşen meyveleri toplamayı kolaylaştırmak için çalıların tabanının etrafına kalın bir malç tabakası yayın.