Tohumdan Tayvanlı Yassı Lahana veya Lahana Nasıl Yetiştirilir

Tayvanlı yassı lahana veya lahana, Brassicaceae familyasına nispeten yeni gelen, biraz farklı bir lezzet ve tuzlu bir gevrek sunuyor.

Her zaman mağazalarda bulamazsınız ve Fransa’da satılan ve ‘Choudou’ adı verilen marka dışında bulmak zor olabilir, ancak evde yetiştirmek oldukça kolay bir sebzedir.

Bu makale, kusursuz bir Tayvan lahanası hasadı yetiştirmek ve en sevdiğiniz yemeklere yeni bir boyut kazandırmak için ihtiyacınız olan tüm ipuçlarını ve püf noktalarını verecektir.

Tayvanlı yassı lahana nedir?

Tayvan lahanası, Tayvan’da geliştirilen bir lahana çeşididir. Bu nispeten yeni Asya lahanası çeşidi, 20 ila 30 cm çapında ve yaklaşık 1,5 kg ağırlığında, alışılmadık derecede tıknaz, düz bir baş üretir. Yapraklar yeşil, bazen mor, sulu, gevrek bir dokuya ve alışılmadık bir tatlı tatlılığa sahiptir.

Brassica rapa bitkisinin çeşitleri olan çoğu Asya lahanasının aksine, Tayvan lahanası bir Brassica oleracea çeşididir. Bu, Çin lahanası ve napa lahana gibi Çin çeşitlerinden ziyade klasik yuvarlak lahana, karnabahar, brokoli ve savoy lahana ile yakından ilişkili olduğu anlamına gelir.

Aynı ad altında yaygın olarak satılan çeşitli Tayvan lahanası olduğunu unutmayın. Doğru olanı aldığınızdan emin olmak için tohumlarınızı satın alırken Tayvan yassı lahana arayın.

Tayvan lahanası nasıl yetiştirilir:

Bahçenizde Tayvan lahanası yetiştirmek çok kolay ve son derece faydalı olabilir. Bu sebzeyi yetiştirmenin temelleri ile başlayalım.

Tayvan lahanası ne zaman ekilir:

Tayvan lahanası çok çeşitli iklimleri tolere edebilir, ancak sıcak ve kuru koşullarda büyümek için mücadele edecektir. Yazları çok sıcak olan bir bölgede yaşıyorsanız, serin mevsim mahsulü olarak yetiştirilmesi en iyisidir. Aslında, daha soğuk sıcaklıklar bu lahananın iyi tomurcuklar oluşturmasına yardımcı olacaktır.

Doğru yetiştirme koşullarında, yassı lahana 2,5 kg ağırlığa kadar çıkabilir.

Genel bir kural olarak, Tayvan lahanasını kafa gelişimi sırasında yüksek sıcaklıklara maruz bırakmaktan kaçının. En iyi sonucu elde etmek için, tohumları önce iç mekanda çimlendirin, ardından fideleri son dondan iki hafta sonra bahçeye nakledin.

Kışları ılıman geçen bir bölgede yaşıyorsanız, Tayvan lahanası da kış sebzesi olarak yetiştirilebilir. Bu durumda, tohumları yaz sonunda açık havada ekebilir ve ardından hasat etmeye hazır olana kadar bahçenizde büyümelerine izin verebilirsiniz. Tüm lahanalar gibi, dona karşı toleransı iyidir ve sebze yatağınızda -7C°’ye kadar düşük sıcaklıklarda saklanabilir.

Tayvan lahanası tohumlarının çimlenmesi:

Tayvan lahanası tohumlarının iç mekanlarda çimlenmesi çok kolaydır. Tohumlar küçüktür ve önceden ıslatılması gerekmez. Kompostlanabilir bir tohum kabını kompost ve bahçe toprağı karışımıyla doldurarak başlayın ve her bir tencereye bir tohum koyun. Toprağı nemli tutun, ancak ıslak değil ve bol miktarda doğrudan ışık alacakları bir odaya yerleştirin.

Ortalama olarak, Tayvan lahana tohumlarının filizlenmesi 7-10 gün sürer. Fidelere bol ışık ve su sağladığınızdan emin olun ve onları sıcaklığın 21°C ile 25°C arasında olduğu bir odada saklayın.Her bitki en az iki takım iyi gelişmiş yaprak olduğunda, hazırlamaya başlayabilirsiniz. açık havada nakletmek için.

Açık havada büyüyen Tayvan lahanası:

Tayvan lahanası, toprak sıcaklığı en az 10 C° olduğunda açık havada yetiştirilebilir. İdeal olarak, bahçe toprağına tohum ekmeden veya fide dikmeden önce son dondan sonra birkaç hafta beklemelisiniz.

– Yerleşim:

Bahçenizin tam güneşe maruz kalan bir bölümünü seçin. Tayvan lahanası serin bir mevsim mahsulü olmasına rağmen, sağlıklı büyümesi için bol miktarda ışığa ihtiyacı vardır. Günde en az 6 saat ışık alan bir yere diktiğinizden emin olun.

– Sol :

Tayvan lahanası en iyi organik maddece zengin topraklarda yetişir. Toprağı 15 cm derinliğe kadar kazın ve çevirin ve bol miktarda kompost ve gübre ekleyin. İdeal pH aralığı 6,5 ile 7,5 arasında olmalıdır. Toprak çok asitliyse pH’ını yükseltmek için kireç ekleyebilirsiniz.

– Transplantasyon ve aralık:

Tayvan lahanası, iyi gelişmiş bir kafaya sahip olmak için çok fazla alana ihtiyaç duyar. Tohumları veya fideleri yaklaşık 30 cm aralıklarla ekin. Fide naklediyorsanız, kompostlanabilir çoğaltma tepsisinin boyutuna uygun küçük bir delik açabilirsiniz. Bu sayede bitkinin küçük köklerini rahatsız etmekten korkmanıza gerek kalmaz.

– Sulama:

Büyüme mevsimi boyunca Tayvan lahanasına bol su verin. Bu sebze kuraklığa dayanıklı değildir ve yetersiz sulama ile birlikte herhangi bir kuru büyü, lahana kafasının açılmasına neden olur. Sadece bu değil, aynı zamanda sıcak büyüler sırasında çok az su da kaymasına neden olur.

Tayvan lahanası için en yaygın sorunlardan biri, yanlış sulamanın doğrudan bir sonucu olan bölmedir. Lahana başı, sulama programınızda dalgalanmalar varsa veya bitki uzun kuraklık dönemlerinden sonra aniden çok su alırsa bölünebilir. Bunu önlemek için, lahananızın iyice ve düzenli olarak sulandığından emin olun.

İklime bağlı olarak Tayvan lahanasını haftada 2-3 kez sulamanız gerekebilir. Sabah erkenden lahanayı sulayın ve topraktaki nemi korumaya yardımcı olmak için bitkinin tabanına malç ekleyin.

– Gübre :

Tayvan lahanası genellikle gübre uygulamalarına ihtiyaç duymaz. Toprak önceden bol miktarda kompost veya gübre ile hazırlanmışsa, ona ekstra besin vermeyi atlayabilirsiniz.

Ancak bahçenizin toprakları zayıfsa, azottan zengin organik gübreyi ayda bir kez uygulayabilirsiniz. Lahananın başını parçalayabileceğinden, gübreyi mevsimin sonlarında kullanmaktan kaçının.

– Bakım onarım :

Tayvan lahananız büyüdükçe bol su ve azot bakımından zengin gübre sağladığınızdan emin olun. Bu bitki besin maddeleri için herhangi bir rekabete tolerans göstermeyeceğinden, sebze yatağını düzenli ve yabani otlardan uzak tutun.

Organik bir bahçeye sahip olmak istiyorsanız zararlı kimyasallar ve herbisitler kullanmak yerine yabani otları elle çekmenizi öneririz.

Tayvan lahanası ne zaman hasat edilir:

Tayvan lahanası genellikle çimlenmeden 60 ila 75 gün sonra olgunluğa ulaşır. Lahana başı yaklaşık 20 cm çapa ulaştığında, dokunulduğunda sertleştiğinde ve yoğun paketlenmiş yapraklardan oluşan bir iç kısım olduğunda hasat etmeye hazırdır.

Tayvan Lahanası Nasıl Hasat Edilir:

Tayvan lahananızı hasat etmek için bitkiyi kaldırmak için bir dirgen kullanın. Clubroot gibi hastalıkları barındırmamak için her zaman kökün tamamının yerden çekildiğinden emin olun. Kökleri bitkinin tabanından çıkarmak için bir bıçak kullanın, ardından yoğun, kompakt kafayı ortaya çıkarmak için gevşek yaprakları dış tabakadan soyun.

Diğer lahana çeşitlerinin aksine, Tayvan lahanasını çok uzun süre yerde bırakmaktan kaçının. Çok olgunlaşmasına izin verilirse, lahananın başı ortadan bölünebilir ve çürümeye neden olabilecek patojenleri davet edebilir.

Ayrıca, yılın sonlarında ekilen lahanaların daha uzun süre dayanacağını, ilkbaharda ekilenlerin ise en kısa sürede tadını çıkaracağını belirtmekte fayda var.

Tayvan lahanasının saklanması:

Tayvan lahanasını buzdolabınızın sebzelik çekmecesinde iki haftaya kadar saklayabilirsiniz. Sadece dış yaprakları çıkarın ve plastik sargı ile örtün. Yaprakların arasına sıkışan herhangi bir su onları yumuşatacak ve küf oluşturacağından, saklamadan önce lahanayı yıkamaktan kaçının.

Tayvan lahanası ile pişirme:

Tayvan lahanası taze veya pişmiş olarak yenebilir. Klasik başlı lahana ile aynı şekilde, lâhana salatası, salata, patates kızartması, haşlanmış veya sotelenmiş olarak kullanabilirsiniz. Ya da, özgün bir dokunuş için, Kore versiyonundan daha az baharatlı olan Tayvan kimchisini yapmak için kullanabilirsiniz.

Yaygın zararlılar ve sorunlar:

– Lahana fıtığı:

Tayvan lahanası için en yaygın sorun clubroot’tur. Bu hastalığa Brassicaceae familyasının tüm bitkilerini etkileyen bir mantar enfeksiyonu neden olur. Yaygın semptomlar arasında sararma, solma, bodur büyüme ve küçük kulüpler veya iğ gibi görünen kök safraları bulunur.

Ne yazık ki, clubroot’tan kurtulmak çok zordur. Bu patojen toprakta 20 yıla kadar yaşayabilir ve tarladan tarlaya kolaylıkla bulaşır. Bu nedenle, önleme en iyi tedavidir.

Clubroot’u kontrol etmenin en kolay yolu, mahsullerinizi döndürmek ve aynı arsa üzerinde lahana ailesi bitkileri yetiştirmeden önce en az dört yıl beklemektir. Tarım kireci ile toprak pH’ını 7.0’ın üzerinde tutmak, aynı zamanda yumru kök istilası riskini de azaltacaktır.

Eğer yumru kökü olan herhangi bir bitki bulursanız, onları kompost yığınınıza eklemek yerine yerden çıkarın ve yakın.

– Lahana kökü sineği:

Lahana kurtçukları, Tayvan lahana mahsulünüze ciddi zarar verebilir. Bitkinin tabanına yakın bir yere bırakılan yumurtalardan başlarlar ve daha sonra gövde boyunca yavaşça yukarı doğru ilerlerler. İçeri girdiklerinde, kurtulmaları zor olabilir ve bitkiyi içten dışa yiyecekler.

Bu zararlıya karşı etkili bir böcek ilacı yoktur. Bir lahana kökü kurtçuk istilasını kontrol etmenin en iyi yolu, bitkilerin üzerine sıra örtüleri yerleştirmektir. Bu şekilde olgun sineklerin yere yumurta bırakma şansı olmaz ve Tayvan lahananız saldırıdan kurtulur.

Çözüm

Lezzetli ve besleyici Tayvan lahanası, repertuarınızdaki herhangi bir klasik lahana yemeğine farklı bir hava katabilir. Evde yetiştirmek oldukça kolaydır. Sadece temel bilgileri hatırladığınızdan emin olun.

Tayvan lahanası, düz, dikdörtgen bir kafa oluşturan çeşitli Asya lahanasıdır.
Büyümek için bol su ve besine ihtiyaç duyan serin bir mevsim bitkisidir.
Ortalama olarak, Tayvan lahanasının hasat edilmesi 60 ila 75 gün sürer.
Bu sebze için en yaygın sorun, ürün rotasyonu uygulanarak önlenebilecek olan clubroot’tur.

Bu yüzden tabağınıza ve bahçenize alışılmadık bir şey koyun ve Tayvan lahanası yetiştirmeyi deneyin.