Olgun bir portakal, yeni portakal ağaçları yetiştirmek için kullanılabilecek çok sayıda dikdörtgen, kremsi beyaz tohum üretir.narenciye sinensis L.). Tohumlar veya çekirdekler ön işleme gerek kalmadan kolayca filizlenir ve hızla yemyeşil, yaprak dökmeyen yapraklar üretir. Tohumdan yetiştirilen portakal ağaçları çok yavaş büyür ve çoğunun meyve vermesi yedi ila sekiz yıl sürer.
Tohumların hazırlanması
Portakal tohumları meyveden çıkardığınız anda canlılıklarını kaybetmeye başlar, bu nedenle portakalı kesmeden önce hazır olduğunuzdan emin olun. Güzel turuncu renkli ve yeşil iz bırakmayan tamamen olgun bir meyvenin tohumlarını alın. Çürüme veya küf belirtisi olmayan sağlıklı, kusursuz meyvelerden tohumları hasat edin. Başarılı çimlenme şansını artırmak için en az dört portakal çekirdeği kullanın ve kalan şekerleri çıkarmak için soğuk, temiz suda iyice durulayın. Saksıları çimlenmeye hazırlarken portakal tohumlarını kuruması için bir kağıt havlu üzerine yayın.
Ekim için ipuçları
Portakal tohumlarının başarılı bir şekilde çimlenmesi için uygun su dengesi ve tohumlama derinliği çok önemlidir. Tabanda en az iki drenaj deliği olan 6-10 cm’lik temiz bir saksı ve eşit parça ezilmiş turba ve ince taneli perlitten yapılmış steril bir saksı toprağı kullanın. Tencereyi yukarıdan 1 cm’ye kadar toprak karışımıyla doldurun ve iki tohumu yaklaşık 1 cm aralıklarla yüzeye merkeze yakın bir yere koyun. Tohumları 0,5 ila 1 cm’lik bir saksı toprağı tabakasıyla örtün. Her şeyi çözmek için ortasına su püskürtün.
Çimlenme sırasında bakım
Portakal tohumlarının başarılı bir şekilde çimlenebilmesi için 21°C’nin üzerindeki sıcaklıklara ihtiyacı vardır. Saksıları bir çimlenme matı üzerine veya buzdolabının üstü veya su ısıtıcısının yakını gibi doğal olarak sıcak bir yere yerleştirin. Isıyı korumak için tencerenin üzerine bir plastik örtü örtün, ancak fazla nemin kaçmasına izin vermek için kenarları gevşek tutun. Toprak karışımını eşit derecede nemli tutun, ancak tekrar sulamadan önce yüzeyin biraz kurumasını bekleyin. Sağlıklı portakal ağacı tohumlarının çoğu, sıcak tutulduğunda 7-10 gün içinde filizlenir, ancak bazıları çok daha uzun sürebilir. Filizler ortaya çıktıktan sonra, plastik sargıyı çıkarın ve saksıları günde en az dört saat güneş ışığı alan batıya veya güneye bakan bir pencerenin yakınına taşıyın.
fidan seçimi
Portakal ağaçları iki farklı türde fide filizi üretir: genetik sürgünler ve vejetatif sürgünler. Bitkisel sürgünler, ana ağaçla aynı özellikleri paylaşır, bu nedenle sonunda kaliteli meyve üreteceklerdir. Genetik filizler, çapraz tozlaşma nedeniyle genetik varyasyonlara sahiptir, bu nedenle aynı kalitede meyve üretemeyebilirler ve çıkarılmaları gerekir. Her portakal tohumu üç mikrop üretebilir: bir genetik ve iki bitkisel. Vejetatif sürgünler, daha zayıf genetik sürgünden daha güçlü ve daha uzundur. Küçük bir makas kullanarak genetik sürgünü tabanından kesin ve atın, böylece vejetatif sürgünler besinler için rekabet etmeden büyüyebilir.
Portakal ağacının nakli ve izlenmesi
Portakal ağacı tohumlarının çimlenmesi için kullanılan steril ortam, sağlıklı fide gelişimi için gerekli besinlerden yoksundur, bu nedenle fideler, birkaç yaprak takımı ürettikten sonra yeni saksılara nakledilmelidir. Fideleri, narenciye bazlı saksı toprağı ile doldurulmuş 10-15 cm’lik saksılara taşıyın. Yine drenaj delikleri olan saksılar kullanın. Fideleri güneye bakan aydınlık, güneşli bir yerde tutun ve yüzeydeki toprak kuruduğunda tencerenin altından damlayana kadar su ekleyerek sulayın. Portakal ağaçları, kaplarda büyümeye iyi yanıt verir, ancak tercih ettikleri iklim aralığında açık havada dikilirse en iyisini yapacaktır.
Size kalmış !