Kışların uzun, soğuk ve çok karlı olabileceği bir bölgede yaşıyorum. Ama yine de tüm yıl boyunca sebze bahçemden yerel bir hasattan zevk alıyorum. Başarılı bir kış hasadının anahtarı, kışın yetiştirilecek doğru sebzeleri bilmek ve onları doğru mevsim uzantılarıyla eşleştirmek. Bu, soğuk çerçeveler, mini çember tüneller, seralar veya çoklu tüneller gibi yapılarda soğuğa dayanıklı ürünler yetiştirmek anlamına gelir.
Kasım ayından Mart ayına kadar kışın yetiştirilecek en iyi sebzeleri öğrenmek, kış hasadının hızlı bir şekilde hatırlatılmasıyla başlar. Kış sebze bahçeciliğinde yeniyseniz, bölgenizde en iyi olanı deneyerek birkaç ürün ve soğuk bir çerçeve veya mini çember tüneli ile başlayın. Bahçemden daha ılıman iklimler, ekinlerin üzerinde PVC veya metal çemberler üzerinde yüzen basit bir kumaş örtü ile başarılı olabilir. Hızlı montaj için kendi yün tünellerinizi yapabilir veya mini çemberli ev tünel seti satın alabilirsiniz.
Bölgemde daha fazla korumaya ihtiyacım var, bu yüzden kışın lahana, lahana, pırasa ve dayanıklı salata yeşillikleri için kumaş tünellerimin üstüne bir kat polietilen film ekliyorum. Daha soğuk bölgelerde, bahçıvanlar soğuk çerçeveler gibi yalıtım yapıları kullanmalı ve hasadı sağlamak için en sert sebzelere (örneğin lahana, yeşil soğan, kuzu marulu ve tatsoi) yapışmalıdır.
Çoğu sebzenin büyümesinin, gün uzunluğu günde on saatin altına düştüğünde yavaşladığını anlamak da önemlidir. Benim için bu, Kasım ayının başlarında oluyor, bu yüzden kış sebzelerimin o zamana kadar hasat edilebilir boyutta olduğundan emin olmam gerekiyor. Bu noktada soğuğa dayanıklı sebzelerim mevsim uzatıcılarında oturup onları hasat etmemi bekliyor.
Kış yetiştirmek için sebze ne zaman ekilir?
Kış mahsullerini ne zaman ekeceğinizi veya ekeceğinizi mi merak ediyorsunuz? Kışlık sebzelerin çoğu, mahsule bağlı olarak doğrudan ekilir veya yaz ortasından sonbaharın başlarına kadar nakledilir.
Akıllı kış bahçeciliği, tohum kataloglarının gelmesiyle başlar. Arttırılmış soğuğa toleranslı çeşitleri seçerek mahsul açıklamalarını dikkatlice okuyun. Örneğin, lahanayı severim ve ilkbahar, yaz ve sonbaharda tadını çıkarırız, ancak ‘Winterbor’ veya ‘Redbor’ lahanası kadar soğuğa dayanıklı değildir. Bu yüzden kış sebze bahçemiz için en soğuğa dayanıklı çeşitlere bağlı kalıyorum.
Verimli bir kış sebze bahçesi için yetiştirilmesi gereken 8 sebze:
Soğuk kış aylarında tadını çıkarabileceğiniz birçok soğuğa dayanıklı sebze vardır. Kışın ısıtılmayan yapılarda domates, biber ve fesleğen yetiştirmeye çalışmıyorum. Bunun yerine, kök sebzeler ve yapraklı yeşillikler gibi soğuğa dayanıklı ürünler yetiştiriyorum.
1- Karalahana veya karalahana
Kendine saygılı hiçbir kış bahçesi, birkaç çeşit dayanıklı lahana olmadan tamamlanmış sayılmaz. Aslında, sonbaharın sonlarında sıcaklık düştükçe, lahananın lezzeti artar. Lahanayı iki şekilde yetiştiriyoruz: Çorbalar, patates kızartması ve patates kızartması için olgun bir mahsul olarak ve yumuşak kış salataları için küçük bir yeşillik olarak. ‘Winterbor’, derin kıvrılmış mavi-yeşil yaprakları ile 90 cm boyunda büyüyen güzel ve lezzetli bir lahanadır. Ayrıca parlak mor sapları ve gri-yeşil yaprakları olan klasik bir çeşit olan ‘Red Russian’ yetiştirmeyi de seviyorum. Bu, lahana cipsi için kullanmayı sevdiğimiz çeşittir.
2- Salatalar – marullar
Yıllarca soğuk kış çerçevelerimde ve tünellerimde onlarca çeşit marul denedim. Marul kesinlikle kışın yetiştirilecek en iyi sebzelerden biridir. ‘Winter Density’, ‘Red Salad Bowl’ ve ‘Winter Marvel’ gibi dayanıklı türlerde büyük şansım oldu. Ama yakın zamanda Salanova® marul çeşitlerini denedim ve buna aşığım! Bu bebek boyu marullar, yumuşak yeşil, kırmızı veya bordo yapraklarından oluşan yoğun rozetler oluşturur. Güzeller, lezzetliler ve ısıtılmamış kış çoklu tünelimde çok iyi iş çıkardılar.
Soğuk çerçevelerde, seralarda ve çoklu tünellerde tüm kış marul yetiştirin.
Yıllardır soğuk çerçevelerimde ve sıra örtülerimde marul yetiştirdim, ancak kışa dayanıklı Salanova çeşitlerini daha yeni keşfettim. Gurme salatalar için mükemmel, genç yapraklardan oluşan güzel rozetler oluştururlar.
3- Havuç
Kış havuçlarımıza sevgiyle “tatlı havuç” diyoruz çünkü birkaç sert dondan sonra çok tatlılar. Lahana, pancar, pırasa ve diğer birçok ürün gibi, lezzetleri de sonbaharın sonlarında birkaç dondan sonra iyileşir. Kışlık havuç mahsulümüz için tohumları Temmuz ayı sonundan Ağustos başına kadar ekeriz ve yatağı Kasım ayı sonlarında veya Aralık ayı başlarında kıyılmış yapraklar veya samanla derinden malçlarız. Bu yalıtım katmanı, yerinde tutmak için eski bir yatak örtüsü veya çarşaf ile kaplanmıştır. Her hasat etmek istediğimizde, kumaş ve malç çıkarılır ve gerektiği kadar çok tatlı kök kazarız. Kış hasadı için en iyi çeşitler arasında ‘Napoli’, ‘Mokum’ veya ‘Bolero’ bulunur.
4- Asya yeşil sebzeleri
Asya yeşillikleri, kışın yetiştirilecek en iyi sebzeler listesinde bir elyaftır. Tohum kataloglarında bahçıvanların kullanabileceği pek çok harika Asya yeşili türü var. İlkbahar, yaz, sonbahar ve kış aylarında farklı çeşitler yetiştiriyoruz ve pac choi, tatsoi, mizuna ve hardal yeşillikleri de dahil olmak üzere soğuk mevsim hasadı için en iyilerini buldum. Bunlar çok hızlı büyür ve çeşitli yeşillik dokuları, renkleri ve tatları sunar. Eylül ayı başlarında fideleri yönlendiririm veya Eylül ortasında bahçe yataklarına taşınmadan önce fideleri yetiştirme ışıklarımın altında iç mekanda bir başlangıç yaparım.
Mizuna gibi Asya yeşillikleri, soğuk çerçeveler ve çoklu tüneller gibi kışlık yapılarda büyümek için idealdir.
5- Yeşil soğan
‘Evergreen Hardy White’, kış çerçevelerimizde ve tünellerimizde soğuk mevsim süperstarıdır. Bu son derece dayanıklı çeşitlilik, yumuşak beyaz gövdeli uzun yeşil üst kısımlar üretir. Tohumu doğrudan Eylül ayında ekerim ve ilk hasat genellikle Kasım ayının ortasında gerçekleşir. Koruma ile tüm kış boyunca lezzetli yeşil soğan hasat ediyoruz.
6- Kuzu marulu
Kuzu marulu kışın yetiştirilebilecek en iyi sebzelerden biridir. Bitkiler, gövdeyi zemin seviyesinde keserek bütün olarak hasat edilen iki ila dört inç çapında yaprak kümeleri oluşturur. Hızlı bir durulamadan sonra, rozetler basit bir sos ile atılır ve yeşil salata olarak tüketilir. ‘Vit’ benim seçimimdir ve doğrudan yaz sonunda ekilir. Kuzu marulu kolayca eker, neredeyse çok kolay, bu nedenle bahçenizde kuzu marulunun görünmesini istemiyorsanız, ilkbaharda bitki kalıntılarını yukarı çekin.
Kuzu marulu, tüm kış boyunca hasat edilebilecek harika sebzelerden biridir.
Kuzeydeki bahçıvanlar bile, soğuk çerçevelerde ve seralarda korunduklarında, kuzu marulunun tampon mahsulünün tadını çıkarabilirler.
7- ıspanak
Ispanak, daha serin, daha kısa sonbahar günlerinde ve kışın iyi bir şekilde büyür. Tohumları soğuk çerçevelerimde ve çoklu tünelimde Eylül ortasından sonuna kadar ve birkaç açık bahçe yatağında ekiyorum. Bu yataklar sonunda, sonbaharda kışa geçiş yaparken polietilen kaplı çember şeklindeki mini tünellerle kaplanacak. Kış hasadı için yetiştirilen bir çeşit olan ‘Giant Winter’ı veya ‘Tyee’, ‘Melody’ veya ‘Winter Bloomsdale’i deneyin. Kış boyunca ıspanak hasadı konusunda büyük başarı elde ettim.
8- roka
Roka, beni kış hasadı olanaklarıyla tanıştıran yeşildi ve aradan bunca yıl geçmesine rağmen hala en sevdiğim soğuk mevsim mahsullerinden biri. Kışın hasat edebileceğiniz iki ana roka türü vardır; vahşi ve bahçe. ‘Astro’ gibi bahçe çeşitleri çok hızlı büyür ve şeritli yapraklara sahiptir. Yabani roka daha yavaş büyür, ancak derin loblu yaprakları ile soğuğu daha iyi tolere eder. Ayrıca daha sağlam bir tada sahiptir. Soğuk, çok tünelli çerçevelerimizde bu biberli yeşilin sürekli tedarikini sağlamak için Eylül ayının başından itibaren birkaç haftada bir roka ekiyoruz. Hasat Ekim ayında başlar ve tükenene kadar devam eder.
Kışın hasat ettiğim diğer sebzeler ise pazı, Brüksel lahanası, lahana ve brokoli. Ayrıca kışın birçok aromatik bitkinin tadına varılabilir. Benim favorilerim kekik, maydanoz, nane, kekik, kişniş ve adaçayı.